A Kúria és az ügyészség is visszautasította Gyurcsány fenyegetőzését

Vágólapra másolva!
A Kúria és és a Legfőbb Ügyészság visszautasítja a Gyurcsány Feenc részéről a bírákat és ügyészeket ért fenyegetést.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlannak tartja a Kúria és a Legfőbb Ügyészség minden, a jogállamiságot alapjaiban támadó magatartást és visszautasítanak minden olyan közéleti megnyilvánulást, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt. Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő a közösségi médiában február 19-ei bejegyzésében büntetőügyekben eljáró ügyészek és bírók neveinek listázására hívott fel, megfenyegetve ezzel az igazságszolgáltatásban dolgozókat.

Alkotmányos jogállamban az igazságszolgáltatást a független bíróságok gyakorolják, ennek során biztosítják a jogszabályok érvényesülését: döntenek a magánjogi, a büntető, a közigazgatási és a törvényben meghatározott egyéb ügyekben. 

Az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként független, csak a törvényeknek alárendelt, önálló szervezet. Az ügyészség, mint közvádló az állam büntetőigényének a kizárólagos érvényesítője – olvasható a Legfőbb Ügyészség közleményében. Alkotmányos jogállammal összeegyeztethetetlen minden, az igazságszolgáltatás függetlenségét és az ügyek pártatlan elbírálását sértő nyomásgyakorlás, fenyegetés – zárul a nyilatkozat.