Szentkirályi Alexandra: 1945-ben ezen a napon érték el a szovjet csapatok az auschwitzi haláltáborok körzetét

Auschwitz Anyák és gyermekek a náci haláltáborokban
Vágólapra másolva!
1945-ben ezen a napon érték el a szovjet csapatok az auschwitzi haláltáborok körzetét, és ezen a napon szabadultak fel a hátrahagyott, súlyosan legyengült, beteg foglyok – hívta fel rá a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a holokauszt nemzetközi emléknapján közzétett Facebook-bejegyzésében. Szentkirályi egy idézettel érzékeltet a múlt borzalmaira: „A világban levő bűnnek a legszörnyűbb megtestesülése Auschwitz volt." (Haraszti György)
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő Witold Pilecki lengyel ellenálló és auschwitzi fogoly „Auschwitzi jelentésével" emlékezik az áldozatokra.

Auschwitz-Birkenau Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Votava / Imagno / picturedesk.com/Votava

„Újév után tanúja voltam, ahogy a krematórium előtt nők és férfiak kis csoportja állt. Összesen tizenvalahány személy volt, fiatalok és idősek – mindkét nemből. Úgy álltak a krematórium előtt, mint tehenek a mészárszék előtt. Tudták minek jöttek ide... Köztük állt egy fiú, talán 10 éves lehetett és tekintetével keresett valakit az átvonuló százas csoportjaink között – talán az apját, talán a testvérét. Közeledve ahhoz a kis csoporthoz, az ember félt attól, hogy azoknak a nőknek és gyerekeknek a szemében megvetést fog látni. Az ember belülről egyre zsugorodott és húzta össze magát, de nem! Áthaladva megkönnyebbüléssel láttuk, hogy szemükben csupán a halál megvetése volt!"

Auschwitz - anyák és gyermekek a náci haláltáborokban Forrás: Sputnik via AFP/Ria Novosti

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.