Pop-up kiállítással emlékezik Petri Györgyre a Petőfi Irodalmi Múzeum

Vágólapra másolva!
Petri György életművét és az általa képviselt - az intézmény megfogalmazása szerint - „kívülálló életérzést" bemutató és megörökítő Petri-teret hozott létre a Petőfi Irodalmi Múzeum.Az 1943-ban született, majd 2000-ben meghalt író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. 
Vágólapra másolva!

Ezt mutatja be a múzeum tárlata, melynek összefoglalójában a Petőfi Irodalmi Múzeum kiemelte:

Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte.

Ezért kerestek egy olyan helyiséget a tárlathoz, amely nem szokványos módon adja vissza a küldetés lényegét. Ezért alkották meg a Petri-teret, amely a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban, lesz megtekinthető.

A kiállítás különleges látásmóddal mutatja be a költő munkásságát. Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A bezárt étterem, a szakács nélkül maradt konyha szimbolikusan vonatkozik Petrire, ugyanakkor a verseiben szereplő tárgyak megmutatkoznak a maguk anyagi raktárvalóságukban is - írták a múzeum közleményében.

A rendhagyó kiállítás Petri költészetének két fontos elemére épít: a nézés elfogulatlan cselekedetére, illetve a tárgyak szövegszervező erejére. Megfigyelés, a tárgyak, tények, dokumentumok rögzítése a tekintet által.

A hangsúly az egyén személyes látásmódján és a környezet viszonyán van. A térben megtapasztalhatóvá válik a „nézés gyönyöre", a költőtől idézve: „minden látvány / a maga más-más módján színöröm". A látogatók nem csak Petri szemén keresztül tekinthetnek a rendhagyó terepre, egyénileg is kezükbe vehetik a térben rejlő tárgyakat, és maguk kedvére alakíthatják azokat, átadva magukat az alkotói folyamat lendületének.

A térformálással nyomot hagyhatnak a kiállításban és megoszthatják egyéni látásmódjuk viszonyát a tárgyi környezettel kapcsolatban.

Az akciótér a megvalósuló programok során kel életre. Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

A kiállításhoz kapcsolódik az Örökhétfő programsorozat, ahol minden hétfő este a résztvevőkkel közösen lesz megismerhető a Petri életmű, a Petri-szöveguniverzum. Emellett beszélgetésekkel, zenei programokkal és előadásokkal is várják a látogatókat, melyek során olyan bátran kísérletező művészekkel is együttműködnek, akik Petri György hatását és inspirációját megélik meg a saját alkotói munkájukban.

A Petri-tér megnyitója egy kétnapos eseménysorozatra épül 2024.02.09-én és 10-én, és várhatóan április közepéig lesz látogatható, kizárólag a megadott időpontokban.