Újabb segítség a külhoni magyaroknak: elindult a Nemzeti Virtuális Tér

DUNA TV
Vágólapra másolva!
Január 1-jével elindult a Nemzeti Virtuális Tér (NVT), ami a határon túli magyarok számára egy egyszerű regisztrációt követően, úgynevezett VPN szolgáltatás segítségével lehetővé teszi többek között a magyar műsorszolgáltatók által sugárzott, földrajzi szűrőrendszerrel védett médiatartalmakhoz való ingyenes hozzáférést.
Vágólapra másolva!

A szolgáltatás elindításával a magyar állam célja az volt, hogy a külhoni magyarok könnyebben tudjanak tájékozódni a digitális térben, egyszerűbben tudják elektronikusan intézni Magyarországon a közügyeiket, valamint kényelmesebben tudjanak részt venni a demokratikus közéletben.

Mindezek mellett az NVT hozzájárul a határainkon túl élő magyarok körében a magyar nyelv ápolásához, a magyar nemzeti értékek és a hungarikumok megismertetéséhez, továbbá a magyar kultúra megőrzéséhez, védelméhez is.

A szolgáltatásban jelenleg a közszolgálati média, így az M1, M2, M4 Sport, M5, Duna és Duna World csatornáinak online tartalmai érhetők el (illusztráció) Forrás: MTVA

Az NVT szolgáltatásra jogosult minden magyarországi elektronikus azonosító szolgáltatással (Ügyfélkapu, Ügyfélkapu+, Telefonos azonosítás, Arcképes azonosítás, eSzemélyi) rendelkező természetes személy, aki Magyarország határain kívül tartózkodik és a szolgáltatás igénybevételéhez érvényes regisztrációval rendelkezik.

Regisztrálni a magyarorszag.hu kormányzati portálon, az Utazás külföldre/Külföldi tartózkodás és letelepedés/Nemzeti Virtuális Tér menüpontban lehet, az ott leírt feltételek teljesülése esetén. A regisztráció és a szolgáltatás használata díjmentes.

Az NVT webes felhasználói felülete a leginkább elterjedt böngészők – Chrome, Firefox, Safari, Edge – legfrissebb fő verzióin képes működni, olyan asztali vagy hordozható számítástechnikai eszközökön – asztali vagy hordozható számítógépeken, táblagépeken, okostelefonokon –, amelyek alkalmasak ezen böngészők futtatására. Emellett Android és iOS operációs rendszereken egyaránt elérhető a Nemzeti Virtuális Tér nevű mobilalkalmazás, amely mindkét szolgáltató alkalmazástárából (Google Play, App Store) ingyenesen letölthető és telepíthető.

A szolgáltatásban jelenleg a közszolgálati média, így az M1, M2, M4 Sport, M5, Duna és Duna World csatornáinak online tartalmai érhetők el, azonban a jövőben magyar állam folyamatosan bővülő médiatartalmakat biztosít a jogosultak számára.

Az NVT-vel kapcsolatban bővebb információ található a szolgáltatás weboldalán.