Több száz ezres tömeg vonult fel Varsóban Donald Tusk baloldali terrorja ellen

Varsó, 2024. január 11. A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
Vágólapra másolva!
Hatalmas tüntetést tartottak csütörtökön Varsóban a Szejm – a parlament alsóháza – előtt, az új lengyel miniszterelnök, Donald Tusk politikai tisztogatásai ellen. Az új kormány előbb a köztévében és közrádióban jelentett be nagy átalakításokat, majd még nagyobb port vert fel, hogy letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, akiket azóta egy vidéki börtönbe szállítottak.
Vágólapra másolva!

Késsel lehetett vágni a feszültséget a lengyel fővárosban csütörtökön, mivel Mateusz Morawieczki volt lengyel miniszterelnök tüntetésre kérte fel támogatóit. A menet, amely a lengyel parlament, a Szejm elől indult és a köztelevízió épületéig tartott, tele volt indulatoktól fűtött, méltán haragos tüntetőkkel. A résztvevők szinte kivétel nélkül boldogan üdvözöltek minket, amikor megtudták, hogy magyarok vagyunk: „Polak, Węgier, dwa bratanki (lengyel, magyar két társ – a szerk.)" – hangzott a közismert mondat azonnal, ahogy kezet ráztunk a lengyel hazafiakkal.

A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka

Az Origo kérdésére válaszolva, hogy mi a véleménye az új kérdéses törvényekről és a bebörtönzött képviselőkről Michał Ziółkowski, egy irodai asszisztens kifejtette:

Egy másik tüntető, Adam Fayas, aki üzletember szintén nem rejtette véka alá gondolatait: „Azért vagyok itt, mert tegnap a rendőrség behatolt az elnöki rezidenciára; az elnök a hadsereg vezetője, képzelje el, ha ez a Fehér Házban történt volna meg... A titkosszolgálat lelőtte volna őket. A média pedig csak hallgat. A börtönbüntetések szörnyen igazságtalanok, én lázadóknak hívnám őket" – mondta. Egy hölgy pedig azt kérte a magyar sajtótól, hogy mondja el az igazságot arról, ami Lengyelországban történik. –

– fogalmazott.

A tüntetők dühüket szlogenek skandálásával is kifejezték. Csak úgy zengett a tér:

A tüntetésen felszólalók között voltak Jarosław Kaczyński, a tüntetést szervező Jog és Igazságosság (PiS) ellenzéki párt elnöke, Przemyslaw Czarnek, a korábbi oktatási miniszter és Jan Majchrowski, neves közéleti szereplő, aki 2018-tól a Legfelsőbb Bíróság egyik munkatársa. Kaczyński beszédében leszögezte: „Nem fognak minket soha legyőzni!". Megjegyezte:

Az egyik médium, a koszalini rádió arról számolt be, hogy a szervezők beszámolója alapján a tüntetésen 200 ezer ember vett részt, és a megmozdulás a Szabad Lengyelek Tüntetése címet érdemelte ki.

„E pillanatban nincs jogbiztonság Lengyelországban. Azzal, hogy a szivárványkoalíció, a fősodratú brüsszeli elit és a globalista média hathatós támogatásával még az ellenzékben töltött években aláásta az Országos Bírói Tanácsba, a Legfelsőbb Bíróságba és az Alkotmánybíróságba vetett alapvető közbizalmat, és megkérdőjelezte ezek törvényességét, most az erősebb uralkodik elve érvényesül" – magyarázta a Magyar Nemzetnek Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója a lengyelországi tisztogatásokkal kapcsolatban.

A szakértő elmondta, „akié a hatalom, az tudja eldönteni, hogy milyen bírókat ismer el, milyen bírósági ítéleteket tart magára nézve kötelezőnek". Kiemelte, Lengyelországban azt látni, olyan,

„A képviselők ügyében is két ellentétes ítéletet hozott a Legfelsőbb Bíróság: az egyik kamarája érvényesnek tekinti az elnöki kegyelmet, a másik nem, a különböző pártok és szervek pedig eldöntik, hogy melyiket tekintik magukra nézve kötelezőnek. A köztársasági elnök és az új koalíciót képviselő házelnök között sincsen egyetértés, teljességgel paradox jogi környezet állt elő" – húzta alá.

Noha a lengyelországi helyzetnek világszerte híre ment, a baloldal feltűnően csendben van, még azok is, akik a leghangosabban szoktak a szólásszabadság és a jogállamiság mellett érvelni. Rosonczy-Kovács Mihály szerint sokatmondó ilyen helyzetben, hogy „melyik oldalon találunk a szövetségesekétől eltérő véleményéket". „A kormányt kívülről támogató Együtt baloldali párt társelnöke, Adrian Zandberg nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a közmédia átalakításának módja jogilag kockázatos, de például a lengyel Helsinki Emberjogi Alapítvány is kritikus hangú nyilatkozatot jelentett meg a kormány idevágó fellépését illetően. Mindez azt mutatja, hogy még a saját táborban, de legalábbis a szövetségesek táborában is berzenkedés övezi a Polgári Platform diktálta lépéseket" – emelte ki Rosonczy-Kovács.

– zárta szavait a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója.