Ha ezeket a tippeket megfogadja, nagy lépést tesz az otthoni rendetlenség ellen

takarítás, nő, portalanítás
Vágólapra másolva!
A legtöbben meglepően sok teendőt görgetünk magunk előtt, amelyek megoldása csupán néhány óra fókuszált időráfordítással hosszú távon megoldható lenne, mégis nehezen vesszük rá magunkat például e-mailfiókunk frissítésére, vagy otthonunk átrendezésére, pedig rengeteg felesleges bosszúságtól kímélnénk meg magunkat nap mint nap. Cikkünkben 24 hasznos tippet is bemutatunk a rendetlenség ellen, hogy környezetünkben minden értelemben nagytakarítást végezzünk, így az valóban tiszta és rendezett lesz. Minél több rendetlenség elleni módszert fogadunk meg a mindennapi életünkben ezekből, annál könnyebb lesz 2024, ezt garantáljuk.
Vágólapra másolva!

Az új év mindannyiunk számára remek lehetőség lehet az újrakezdésre – hiszen ez a gondolkodás, a rendteremtés és a továbblépés ideje – fogalmaznak a lista megalkotói, akik szerint épp itt az idő, hogy új elhatározásokat és célokat tűzzünk ki magunk elé a tiszta otthoni környezet érdekében.

Otthonunk célzott rendszerezése és tisztán tartása ugyanis meglátásuk szerint nem csupán abban segít, hogy valóban úgy érezzük, mintha frissen kezdenénk az új évet, általa könnyebben összpontosíthatunk és haladhatunk céljaink felé.

Tippek rendetlenség ellen: így érdemes belevágni a januári lazulás és fogadalmak után az idei évbe

Ezt a 24 dolgot ideje mielőbb rendbe tennünk otthon és a tágabb környezetünkben egyaránt:

  1. A ruhatárunk frissítése
    Sokan évekig is megőrzik ruháikat, amelyeket valójában nem is hordanak már, ettől pedig csak fokozódik a rendetlenség. Érdemes alaposan átgondolni, hogy vajon milyen gyakran viselünk bizonyos darabokat, vagy bírnak-e egyéb, hozzáadott értékkel. Ha a válaszunk nem, akkor csak akadályoznak, vagy ami még rosszabb, rossz közérzetet keltenek bennünk, így itt az idő megszabadulni tőlük, legyen végre rend a ruháspolcokon! Keressünk számukra új otthont: adjuk-, adományozzuk, vagy cseréljük el! – csak ne dobjuk a kukába, hiszen nem mindegy, hogyan szabadulunk meg a feleslegtől!
  2. Kamra/spájz
    Egy gyakran használt éléskamrában a dolgok hajlamosak akár naponta összekeveredni, vagy eltűnni, ezért itt az idő szortírozni az otthoni élelmiszereket is és máris jelentős időt takarítunk meg, ha legközelebb főzünk. Érdemes azzal kezdeni a kamra rendszerezését, hogy ellenőrizzük a lejárati dátumokat és megszabadulunk minden lejárt terméktől, majd egy praktikus rendszer szerint pakoljuk őket vissza a polcokra.
    A kamra rendszerezése nagyot lendít otthonunk tisztaságán. Forrás: VH-studio / Shutterstock
  3. A gyógyszeres szekrény
    A fűszerekhez hasonlóan a pirulák sem tarthatók el örökké. Minden gyógyszernek megvan a lejárati ideje, még a vény nélkül kapható termékeknek is, amelyeket egy későbbi megfázás leküzdésére tartogatunk. Főként biztonsági okokból azonban célszerű a lejárt szavatosságú tablettáktól és szirupoktól a megfelelő módon megszabadulnunk és gyógyszeres dobozunkat praktikusan rendszereznünk.
  4. Sminkes cuccok, piperecikkek rendezése
    Valóban, a smink- és piperecikkeknek is megvan a maguk szavatossági ideje, így javasolt eszerint egy elsődleges szelektálás. A régóta hánykolódó flakonok számos baktériumokat is összegyűjthetnek, ezért érdemes időnként átmenni ezeken a területeken is egy nedves ronggyal a fürdőszobában.
  5. Előfizetések áttekintése
    Manapság szinte bármire előfizethetünk, egy-egy háztartáshoz gyakran 8-10 előfizetés is tartozik. Érdemes egy gyors számítást végezni, hogy valóban optimálisak-e ez irányú kiadásaink, vagy csak égetjük a pénzt. Sok kicsi, sokra megy – tartja a mondás.
  6. E-mailfiók
    A digitális rendetlenség sokunk számára az utóbbi években lett csak ismert fogalom – de nagyon frusztráló tud lenni. Érdemes rászánni egy fél napot, hogy jelentős tárhelyet szabadítsunk fel, s néhány leiratkozással, és szűrők beállításával akár harmadára is csökkenthetjük a bejövő üzeneteinket.
    A digitális rendetlenség sokunk számára az utóbbi években lett csak ismert fogalom, de fontos kezdeni vele valamit. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission./Pixel-Shot
  7. „A szemetesfiók"
    A legtöbb otthonban található legalább egy "szemétfiók", ami talán nem is annak indult, de azzá vált. A prospektusok, kuponok és számlák végeláthatatlan áradatában érdemes rendet tenni, mondanunk sem kell, hogy ez a nagytakarítás mennyire hasznos és léleksimogató, s nem utolsósorban magasfokú rendezettséget eredményez otthon.
  8. Az íróasztalunk fiókja
    Ez különösen azok számára fontos, akik otthonról dolgoznak, hiszen tiszta szoba, tiszta elme – tartja a mondás. Nehéz összepontosítani és hatékonyan végezni a munkánkat a tollakból, ceruzákból, irattartókból álló rendetlenségben, hiszen rendezettség nélkül asztalunk zűrzavarossá válik, ráadásul soha nem találunk semmit, és kapkodunk. Fektessünk be idén egy íróasztal-rendezőbe a rendetlenség ellen, kizárólag előnyükre válik!
  9. Vezetékek és kábelek
    Szinte minden háztartásban akad egy-egy véletlenszerű hely, ahol különféle vezetékek és kábelek találhatók egymás hegyén hátán. A nagy részük minden bizonnyal teljesen felesleges, mégis valamiért – általában tévesen – sokan nem merjük kidobni őket, hátha még jók lesznek valamire. Engedjük sorsukra őket, tisztaság és rend lesz a jutalmunk otthon!
  10. Kézműves kellékek
    Aki szeret otthon kézműveskedni, annak valószínűleg jóval több ez irányú kelléke van otthon a polcokon, mint amennyire valójában szüksége van. Érdemes a rendetlenség elleni küzdelem első lépéseként készleteinket rendszerezni, és kidobni mindent, amire már nincs szükségünk.
  11. Társasjáték-hadsereg
    A tiszta otthoni környezet érdekében érdemes átnézni, és aktualizálni, hogy valóban mivel játszunk otthon rendszeresen, és amit már évek óta nem vettünk elő, azt ajándékozzuk el, vagy ajánljuk fel jótékony célra!
  12. A konyhapult
    A konyhapultok szinte törvényszerűen vonzzák a véletlenszerű háztartási hulladékok garmadát. Általában itt kallódik az összes elrakásra és kezelésre váró tárgy, vagy élelmiszer, ám ezek azon túl, hogy rendkívüli módon megnehezítik a főzést, zsúfolttá és rendetlenné teszik konyhánkat. Találjuk ki újra a takarítási rutint és újra rend lesz otthon!
    A tiszta otthoni környezet fontos alapja a rend a konyhapulton. Forrás: Shutterstock
  13. Az otthoni italok és kellékeik
    Megdöbbentően sokan vagyunk, akik hajlamosak különböző poharakat, üvegeket és palackokat gyűjtögetni egész életükben a szekrények bugyraiban, itt az idő hogy megszabaduljunk tőlük, hiszen ezek rendezett otthonunk ellen valók! Rendszerezzük őket, mérjük fel az igényeket reálisan, a többit pedig ajándékozzuk el!
  14. Napirendünk felülvizsgálata
    Az új év minden évben remek alkalom arra, hogy átértékeljük kötelezettségeinket, rendszerezzük munkafolyamatainkat. Ügyeljünk rá, hogy egyensúlyt találjunk a magánéletünk és a munkánk között: ebben nagy segítség egy ilyen fajta vizsgálat.
  15. A hűtő
    Nagyon fontos egészségügyi és mentális kérdés is, hogy az új évet tiszta hűtőszekrénnyel kezdjük, hiszen senki nem szeret szagos hűtőben, lejárt élelmiszerek között kutatni. Éppen ezért itt az idő, hogy egy nagytakarítás keretében eltávolítsunk mindent, aminek lejárt a dátuma, bűzlik, vagy rosszul fest, majd áttöröljük a polcokat egy tisztítószerrel, és már is jobb kedvvel nyitogatjuk majd ezt az alapvető konyhai eszközt.
  16. Mobiltelefon
    A telefonjainkat az évek alatt egyre minden bizonnyal többet és többet használjuk, ez által alkalmazásaink, fényképeink, videóink, stb. szépen lassan káoszba torkollnak, és túlterheltté teszik az eszközt. Érdemes tehát néhány percet szánni a nem használt alkalmazások, valamint az ismétlődő és elmosódott képeket törlésére.
    Tippek rendetlenség ellen: mobiltelefonunk rendbe tételével érdemes belevágni a januári lazulás és fogadalmak után az idei évbe. Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem
  17. A cipősszekrény
    Tegyünk magunknak egy szívességet, és kezdjük az évet azzal is, hogy megtisztítjuk cipőinket, és szabaduljunk meg a szakadt, kitaposott, „belépek-kilépek" lábbeliket, hiszen a nem megfelelően illeszkedő cipők akár komoly egészségügyi problémákat és fájdalmat okozhatnak.
  18. A könyvespolc
    Bár a szemünk már valószínűleg megszokta, egy nem átgondolt könyvespolc igenis rendetlenség hatását kelti – úgyhogy javasolt egy új szemüvegen keresztül szelektálni korábbi, vagy leendő olvasmányainkat, s lakásunk újra rendezett lesz.
  19. Hírfolyamunk frissítése
    Ha csak napi néhány percet is töltünk a közösségi média különböző felületein, már bizonyára észrevettük, hogy hírfolyamunk olykor zsúfolt, vagy tele van kéretlen tartalommal. Idén gondoljuk újra hírcsatornánkat úgy, hogy számunkra optimális legyen. Állítsunk le néhány a követést, rejtsünk el bizonyos oldalakat és személyeket, amelyek negatívan befolyásolnak minket, és újra élmény lesz a szörfözés!
  20. A gondolataink
    Akinek nap mint nap átfut a agyán egy komolyabb teendőlista, annak épp itt az ideje, hogy kezdjen ezzel valamint; vesse papírra, vagy rögzítse ezeket egy telefonos alkalmazással. A mai rohanó világunkban a mentális rendetlenségünk hamar valóságossá válik, de az új év remek alkalom arra, hogy megalkossuk a számukra ideális rendszert.
  21. Kapcsolataink
    A kapcsolatok elemzése, és priorizálása nem könnyű feladat, de szükséges, ugyanis csak egy életünk van, és muszáj személyes kritériumaink alapján feltennünk a kérdést, vajon időnket és energiánkat valóban a legfontosabb emberekbe fektetjük-e? Gondoljuk végig, kik vesznek körbe bennünket nap mint nap, és értékeljük újra kapcsolatainkat!
    A kapcsolatok elemzése, és priorizálása nem könnyű feladat, de szükséges. Forrás: Shutterstock/William Perugini
  22. A múltunk
    Hasonlóképpen nehéz elengedni és/vagy feldolgozni a múltunkat, de az új év kezdetén érdemes néhány percet szentelni mentális egészségünknek is és általa szabadabbá válhatunk.
  23. Az irreális elvárások
    Akár önmagunkkal, akár másokkal szemben támasztottunk jelenleg is irreális elvárásokat, az új év remek alkalom arra, hogy ezeket is elengedjük. Adjunk magunknak egy nyugodt percet, és gondoljuk végig elvárásrendszerünket magunnak és a környezetünkkel szemben, irreális elvárásaink ugyanis negatívan befolyásolják azokat a kapcsolatokat, amelyek egyébként egészségesek és jók lennének!
  24. Önvádaskodás
    Néha mi magunk vagyunk saját magunk legnagyobb ellenségei, így próbáljunk inkább a pozitív gondolkodásmódot becsempészni valahogy a napi rutinunkba, például kezdjük és fejezzük be a napjainkat pozitív gondolatokkal, és idén végre legyünk kedvesebbek önmagunkhoz!