Lánchíd-botrány: Karácsony Gergely elszólta magát, ismeri az A-Híd és a számlagyáros ügyeit

Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely furcsa interjút adott a Lánchíd felújítását övező botrányban. Miközben a főpolgármester azt állította, hogy az A-Híd Zrt. és a letartóztatásban lévő számlagyáros cége között a pénzmozgások 2021. januárja előtt történtek, addig a NAV állítása szerint 2020 novembere és 2022. júliusa között került a számlagyáros cégéhez 1,4 milliárd forint. 
Vágólapra másolva!

Azért nem támogatjuk a vizsgálatot, mert nincs mit vizsgálni – mondta Karácsony Gergely az M1-nek a Lánchíd-botrány kapcsán. A főpolgármester szerint:

Karácsony Gergely ismét összevissza beszél a Lánchíd-botrányban Forrás: Mirkó István

Karácsony Gergely tehát azt állítja, hogy a Lánchíd felújításáról szóló szerződés megkötése előtt történtek meg a pénzmozgások az A-Híd Zrt. és a letartóztatásban lévő számlagyáros között. Mindez azt jelenti, hogy a főpolgármester állítása szerint 2021 januárja előtt kerülhetett 1,4 milliárd forint az A-Hídtól Vig Mór cégéhez. Ezzel szemben a NAV nyomozása során többek között azt vizsgálja, hogy az A-Híd Zrt. számlájáról 2020 novembere és 2022 júliusa között átutaltak-e 1,4 milliárd forintot a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, illetve a kft-től ezt követően továbbutaltak-e 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Jól látszik, hogy a Karácsony által említett időpont eltér attól az időszaktól amire a NAV nyomozása kiterjed.

A fő kérdés, honnan tudja Karácsony, hogy már 2021 januárja előtt voltak pénzmozgások?

Ötmilliárddal többe került a felújítás

Mint arról korábban beszámoltunk, az atv.hu információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Víg Mór magánszámlájára is mehetett közel 1 milliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. Vig Mórt, a Soros György által fenntartott Amnesty International Magyarország vezetőjének testvérét különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el még december elején. A mostani új fejleményekkel ismét reflektorfénybe kerültek a Lánchíd felújításának gyanús körülményei.

Mint ismert, a Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a felújításra. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forint került volna. Karácsonyék a mai napig érthetetlen okból megsemmisítették a korábbi tendert, majd pedig ugyanaz a cég 26,7 milliárdért újította fel a hidat. Azaz, több mint 5 milliárd forintért. Mindezek ellenére Karácsony Gergely és helyettese, Kiss Ambrus a mai napig azt állítja, hogy a 26,7 milliárd forint az kevesebb, mint a 21,8 milliárd. A híd felújítása kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy az A-Híddal kötött szerződésben a legproblémásabb a hatvanszorosára emelkedett előleg összege és a megfeleződött kötbér volt. Érdekes hogy Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes éppen akkor vett részt az A-Híd karácsonyi buliján, amikor a cég elnyerte a tendert.