Megkérdeztük Karácsonyékat: hogyan került a budapestiek pénze a csaló számlagyároshoz?

Vágólapra másolva!
Nem sokkal 2019-es kinevezése után rögtön a Lánchíd felújítását később elnyerő A-Híd Zrt. karácsonyi buliján tűnt fel Tüttő Kata, Karácsony Gergely helyettese. A baloldali városvezetés által kedvelt cég később ötmilliárd forinttal drágábban újította fel a hidat, mint amennyiért a Tarlós István vezette főváros tervezte. Mindennek azért van nagy jelentősége, mivel az atv.hu legújabb hírei szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Víg Mór magánszámlájára is mehetett közel 1 milliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. A Lánchíd felújításának botrányával kapcsolatban megkérdeztük a főváros vezetőit is. 
Vágólapra másolva!

Tüttő Kata (MSZP) 2019-es főpolgármester-helyettesi kinevezése után alig két héttel az A-híd nevű építőcég rendezvényén tűnt fel. Ezt a vállalat honlapján található fotógaléria képei is tanúsítják. A Magyar Nemzet szerint a 2019-es exkluzív rendezvény óta Tüttő Kata többször is egyeztethetett az A-híd képviselőivel.

Tüttő Kata és az A-Híd Zrt. vezetői egy karácsonyi partin Forrás: Origo

Ez azért is figyelemre méltó, mert Karácsony Gergely főpolgármester még 2019-ben elszólta magát azzal kapcsolatban, hogy a jogszabályi korlátok ellenére azt szeretnék, hogy a Margit híd felújítására a Demszky-korszakban megbízást kapó konzorcium is indulhasson a közbeszerzésen. A Magyar Nemzet üzleti köröktől akkor úgy értesült, hogy az egykori konzorciumot alkotó három vállalat – Közgép, A-Híd Építő, Strabag – közül az A-híd volt a baloldali városvezetés favoritja.

Nyomozás a milliárdok után

A fent bemutatott kapcsolat Tüttő Kata és az A-Híd között azért is lett ismét aktuális, mivel az atv.hu információi szerint két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt.-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Vig Mór magánszámlájára is mehetett közel 1 milliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. Vig Mórt, a Soros György által fenntartott Amnesty International Magyarország vezetőjének testvérét különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el még december elején.

Mint ismert, a Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a felújításra. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna. Karácsonyék a mai napig érthetetlen okból megsemmisítették a korábbi tendert, majd pedig ugyanaz a cég 26,7 milliárdért újította fel a hidat. Azaz, több mint 5 milliárd forintért. Mindezek ellenére Karácsony Gergely és helyettese, Kiss Ambrus a mai napig azt állítja, hogy a 26,7 milliárd forint az kevesebb, mint a 21,8 milliárd. A híd felújítása kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy az A-Híd-dal kötött szerződésben a legproblémásabb a hatvanszorosára emelkedett előleg összege és a megfeleződött kötbér volt.

Mélyen hallgat a botrányról a főváros vezetése

A Lánchíd-felújítás legújabb botrányos fejleményeivel kapcsolatban megkerestük Karácsony Gergelyt és Tüttő Katát is. Az alábbi kérdésekben szerettünk volna információkat kérni tőlük:

  1. Milyen A-Híd Zrt.-rendezvényeken vett részt 2019-es megválasztása óta?
  2. Miért került 1,5 milliárd forint az A-Híd Zrt.-től az előzetesben levő Vig Mór cégéhez?
  3. Támogatja-e egy vizsgálóbizottság felállítását a Lánchíd felújítása kapcsán?

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ, amint az érintettek válaszolnak, cikkünket frissítjük.