Lánchíd-botrány: elér-e a nyomozás Karácsony Gergelyig?

Vágólapra másolva!
Egyre szövevényesebb a Vig Mór körüli botrány, amely tavaly novemberben került nyilvánosságra. Az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét egy sok száz milliós számlagyár irányítása miatt tartóztatták le, később pedig egy sor – köztük erőszakos – bűncselekménnyel került összefüggésbe a neve. A legújabb információk szerint Vignek a Karácsony Gergely fémjelezte botrányos Lánchíd-felújításhoz köthető korrupcióhoz is köze lehet. A kérdés: meddig érnek a szálak, veszélyben van-e a főpolgármester is.
Vágólapra másolva!

Több száz milliós számlagyár működtetése, nemzetközi csalás egy körözött bűnözővel, vesztegetés, súlyos testi sértés kísérlete – többek között ezekkel a bűnügyekkel hozta korábban összefüggésbe a hatóság azt a Vig Mórt, akivel kapcsolatban hétfőn az atv.hu megírta: két év alatt a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az atv.hu úgy értesült: a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A legnagyobb kérdés: a már ismert bizonyítékok mellett milyen újabb iratok, jegyzőkönyvek kerültek elő, amiket a NAV már ismer. Ez jelentős mértékben befolyásolhatja azt, hogy ki ellen milyen vádpontok kerülnek elő. Mutatjuk, mik jöhetnek szóba.

Ötmilliárdos túlárazás

Még január 11-én derült ki, hogy házkutatást tartott az adóhatóság a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél. Tavaly év végén vizsgálódott a nyomozó hatóság a magyar építőipar egyik meghatározó szereplőjénél. A hatósági intézkedés a sok száz milliós számlagyár ügyébe belebukó, jelenleg is letartóztatásban lévő egykori ügyvéd, Vig Mór elleni eljárás keretében történt.

Fontos körülmény, hogy Vig Mór az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére. A hazánk lejáratásában élen járó jogvédő ráadásul régi szereplője a magyar közéletnek, pontosabban inkább a Soros-hálózatnak: dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is.
Egyre nagyobb bajban van Karácsony Gergely Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Később az is kiderült, hogy két év alatt 1,4 milliárd forintnyi összeg mehetett a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt.-től Vig Mór, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez. Ráadásul az azóta letartóztatott Víg Mór magánszámlájára is mehetett közel 1 milliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek. A mostani új fejleményekkel tehát ismét reflektorfénybe kerültek a Lánchíd felújításának gyanús körülményei. Mint ismert, a Tarlós István vezette főváros még 2019 előtt írt ki tendert a felújításra. Akkor még a híd felújítása 21,8 milliárd forintba került volna. Karácsonyék a mai napig érthetetlen okból megsemmisítették a korábbi tendert, majd pedig ugyanaz a cég 26,7 milliárdért újította fel a hidat. Azaz, több mint 5 milliárd forintért.

Mindezek ellenére Karácsony Gergely és helyettese, Kiss Ambrus a mai napig azt állítja, hogy a 26,7 milliárd forint az kevesebb, mint a 21,8 milliárd. A híd felújítása kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy az A-Híddal kötött szerződésben a legproblémásabb a hatvanszorosára emelkedett előleg összege és a megfeleződött kötbér volt. Érdekes, hogy Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata, MSZP-s főpolgármester-helyettes éppen akkor vett részt az A-Híd karácsonyi buliján, amikor a cég elnyerte a tendert.

Időközben pedig a rendőrséghez fordult az ország feljelentője, Tényi István a Vig Mórhoz vándorolt Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, hogy 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző cégtől az Amnesty-vezér sok száz milliós számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára, amit több részletben, készpénzben fel is vettek.

Már sikkasztás gyanúja miatt is feljelentést tettek a Lánchíd felújítása kapcsán Forrás: MTI/Mónus Márton

Vig Mór cége 22 millió forinttal tartozik a Hír TV-nek

Kiderült az is, hogy tartozik a Hír TV-nek a számlagyáras ügyvédként elhíresült Vig Mór cége, a Sunstrike Kft. Miközben a cégnek 1,4 milliárd forintot utalt át a Lánchíd felújítását, többek szerint korrupciógyanús körülmények között végző A-Híd Zrt., addig a Sunstrike nem fizetett ki a Hír TV-nek 22 millió forintot.

A Hír TV vezérigazgatója, Madarász János felelevenítette, hogy a Sunstrike Kft.-vel 2021. szeptember 1-jén kötött szerződést a Hír TV. A megállapodás szerint a kft. úgynevezett miniprogramokat, azaz 60-180 másodperces összeállításokat adott Magyarország Építészete címmel a televíziónak, nagy részben az A-Híd megbízásából. A Sunstrike Kft. azonban idővel elmaradt az ellenérték kifizetésével. A cég összesen nagyjából hatvanmillió forintért kötött üzletet a televízióval. A 22 milliós tartozás 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel.

A Sunstrike tulajdonosa, Vig Mór azt állította az egyeztetések során, hogy az A-Híd visszavonta a támogatást, de ha rendeződik a viszony, kifizetik a tartozást. A televízió azonban nem fogadta el ezt a megállapodást. Végül a Sunstrike 2023 júniusa óta részletekben fizetett vissza 1,9 millió forintot a tartozásból.

Korrupció, sikkasztás?

Az ügy kilépett a politika színterére is. Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje ugyanis korrupciógyanút emlegetve azt javasolta: a főváros állítson fel vizsgálóbizottságot, amely tisztázhatná, miért drágult meg a Lánchíd felújítása. Az átkelő renoválására ugyanis még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást írtak ki, a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka ugyanakkor megdrágult, az A-Híd ötmilliárd forinttal drágábban vállalta el a hídfelújítást. Ráadásul megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is:

A TARLÓS ALATT LEZÁRT TENDERHEZ KÉPEST MAJDNEM HATVANSZOROSÁRA (!), 4,2 MILLIÁRD FORINTRA EMELTÉK A KIVITELEZŐNEK JÁRÓ ELŐLEGET, MIKÖZBEN A CÉGET TERHELŐ KÖTBÉRT VISZONT MEGFELEZTÉK.

Sok kérdésre még nincs válasz

Az igazán fontos kérdésre egyelőre még nincs válasz - állapította meg a Világgazdaság. Ez az, hogy amit látunk, annak van-e köze a főváros által kifizetett közpénzhez. Vagyis, hogy a Lánchíd felújítása mögé rejtve jutott-e el ez a milliárdos összeg egy különös magánszemélyhez, aki ki tudja, mire használta fel az összeget. Ha ez így történt, akkor már nem beszélhetünk szimplán a Lánchíd felújításáról, hanem sokkal inkább egy második Hagyó-ügyről.

Visszatért Budapesten a Gyurcsány-Demszky-korszak Forrás: MTI/Kovács Attila

Hány nokiás dobozban férhet el 900 millió forint?

A Lánchíd felújítása körüli botrány kísértetiesen emlékeztetett a Demszky–Hagyó–Gyurcsány-korszak idején kirobbant budapesti botrányokra. Hagyó Miklóst még 2017. szeptember 29-én ítélte el jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság hivatali visszaélés és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt szocialista főpolgármester-helyettest. Az ítélőtábla a döntésével egyébként enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést.

Első fokon Hagyó Miklós két év felfüggesztettet kapott. Hagyó nevéhez köthető a nokiás doboz kifejezés is, amely a korrupció jelképe. Balogh Zsolt, aki a BKV Zrt. egykori megbízott vezérigazgatója volt, korábban azt állította, ilyen dobozban adott át pénzt az egykori szocialista főpolgármester-helyettesnek. "Nagyságrendileg mintegy hetvenmillió forint jutott hozzá rajtam keresztül. Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget" - nyilatkozta Balogh anno a Magyar Nemzetnek. (A nyilatkozatot később visszavonta.)

A Metropol feltette a kérdést: hány nokiás dobozban fér el 900 millió forint, ha egy dobozban 15 millió fér el?

A Lánchíd-botrány elsöpörheti a dollárbaloldalt

A fejlemények költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanújára utalhatnak, amit színlelt szerződések kötésével valósíthattak meg, ilyenkor a számla és a szerződés nem valós gazdasági tevékenységet tükröz – mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Lánchíd-botrány kapcsán. A Századvég tanácsadója az interjúban azt is kijelentette: elképzelhető, hogy a szerződésekre csak azért volt szükség, hogy legyen mire hivatkozással átutalni a fenti összeget. Arról is beszélt, hogy a NAV többek között azt vizsgálja, hogy történt-e 1,4 milliárd forint értékben átutalás az A-Híd Zrt. számlájáról a Sunstrike Hungary Kft.-nek, és amennyiben igen, úgy költségvetési csalás bűntettének elkövetése miatt félhetnek mindazok, akik a tranzakciók lebonyolításában részt vettek, és tudtak azok jogellenességéről.