A következő két évben is folytatódik a béremelés a közoktatásban

gyermek, tanulás, oktatás
Vágólapra másolva!
A szakmai és társadalmi egyeztetések lezárását követően a kormány szerdai ülését követően rendeletben pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat, hogy az érintettek már a februári bérkifizetéskor az emelt bérüket kaphassák - tudatta az MTI a Belügyminisztérium közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A rendelet kiadásával minden feltétel adott az új, emelt bért tartalmazó kinevezés-módosítások kiadásához. A rendelet alapján az új kinevezéseket január 30-ig kaphatják meg az érintettek. A tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők bére januártól átlagosan

32,2%-kal emelkedik,

és a béremelés a következő két évben is folytatódik.

A béremelés 140 ezer köznevelésben dolgozó tanárt érint.

Az idei béremelésre a kormány létrehoz egy tanár béremelési alapot,

amelyben 340 milliárd forintot különít el.

A béremeléshez szükséges forrás döntő többségét a magyar költségvetés biztosítja. A közleményben azt írták:

- írták a közleményben, hozzátéve:

A rendelet értelmében a pályakezdő gyakornokok bére 2024-ben 528.800 forint.


Minden bérkategóriában nőnek az illetmények

Pedagógus I. kategóriában a havi illetmény alsó határa 410 ezer forintról 538 ezer forintra nő. Pedagógus II. kategóriában a havi illetmény alsó határa 430 ezer forintról 555 ezer forintra nő. Mesterpedagógus kategóriában a havi illetmény alsó határa 520 ezer forintról 630 ezer forintra nő. Kutatótanár esetében a havi illetmény alsó határa 640 ezer forintról 750 ezer forintra nő.

A tanárok az alsó sávhatárnál természetesen többet is kereshetnek.

Az egyes fokozatokhoz tartozó illetménysávon belül az illetményemelés mértékét a későbbiekben növelheti például a szakmai gyakorlati idő, a végzettség, az önként vállalt többletfeladatok, a tanított tantárgyak száma, és a munkakör munkaerőpiaci pozíciója.

A mesterfokozat megléte további 2%-os, egyes kiemelt tantárgyak tanítása (matematika, kémia, biológia, fizika, földrajz, természettudomány, digitális kultúra) esetén további 4%-os illetményemeléssel jár.

A teljesítménybérezés miatt azok is jól járnak, akik többet tesznek a gyermekekért, és nagyobb mértékben emelkedik a fizetése például azoknak is, akik hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, hiszen a bérrel párhuzamosan nő az esélyteremtési illetményrész mértéke is: a felzárkózó vagy kedvezményezett településen tanítók bére továbbra is 20%-kal magasabb kell, hogy legyen. A rendelet azt is rögzíti, hogy teljesítményértékelés alapján az illetmény nem csökkenthető.

A diplomás átlagbér emelkedése is befolyásolja a további emeléseket

A tanárok átlagbére a mostani emeléssel eléri a diplomás átlagbér 71,8 százalékát, a további emelésekkel pedig 2025-re eléri a 80%-át.

Kormányhatározat rögzíti azt is, hogyha a diplomás átlagbér emelkedése a tervezettől eltérő, a béremelés mértékét indexálni kell, ezért a kormány az év folyamán figyeli majd az átlagbérek alakulását.

A tanárok és óvónők bére 2010 óta több ütemben emelkedett, 2013 és 2017 között 50 százalékos, 2020-ban és 2022-ben 10-10%-os, 2023-ban pedig átlagosan 14 százalékos béremelés történt.

A kormány azt is bejelentette, hogy a köznevelésben dolgozók béremelésével párhuzamosan 24 ezer szakképzésben oktató bérét is emeli.