Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. szeptember 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem lesz Magyarországon migránskvóta és migránsgettó - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben, az őszi ülésszak első napján. Orbán Viktor úgy értékelte, ősszel mélyülni és szélesedni fog Brüsszel és a magyar kormány vitája a migrációval kapcsolatban. Orbán Viktor közölte, nem migránskvóta, hanem határkerítés és határőrizet kell, és nem a bajt kell idehozni, a segítséget kell odavinni. Magyarország semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják azokat a korábbi törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait - jelentette ki a miniszterelnök. Hangsúlyozta: a magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljai magyarok, különösen a magyar gyerekek jogaiért.
Vágólapra másolva!

Jelentem az Országgyűlésnek, hogy sikeresen megrendeztük az ország legnagyobb sporteseményét, a budapesti atlétikai világbajnokságot – fogalmazott Orbán Viktor a parlamenti őszi ülésszakának a nyitó ülésén. A miniszterelnök köszönetet mondott a verseny szervezőinek, valamint az önkénteseknek, és a számokat ismertetve kijelentette, a világbajnokság a rendezés költségeinek a dupláját hozta vissza Magyarország számára bevételként.

Fókuszban az energiabiztonság

Mint tudják, a nemzeti kormány egyik kiemelkedő vállalása, hogy fenntartjuk Magyarország energiabiztonságát és felépítjük a függetlenségünket garantáló rendszert – húzta alá a kormányfő. Kiemelte, hogy Brüsszel úgy döntött, hogy leválasztják Európát az orosz energiahordozókról, ami szerinte ellentétes Európa érdekeivel, azonban csökkenteni kell a brüsszeli döntés negatív hatásait, és alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

Jelezte, hogy délről érkezik a magyar gázellátás fele, és mostantól közvetlenül is gázt vásárolunk Törökországtól. – Láthatják, hogy a kelet és a türk világ súlya és szerepe nőni fog. A magyar kormány ennek régóta tudatában van – rögzítette.

Orbán Viktor: Láthatják, hogy a kelet és a türk világ súlya és szerepe nőni fog Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök rámutatott arra is, hogy a egész világ versenyt fut a katari földgázért, az Európai Unió vezetői egymásnak adják a kilincset Dohában, és a katari emír budapesti látogatása sokat javított az esélyeinken ebben a versenyben. A magyar kormány ezeknek a folyamatoknak régóta tudatában van, az orosz-ukrán konfliktus rendezése érdekében tető alá hozott minszki egyezmény törékenysége a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt számukra.

- fogalmazott Orbán Viktor. Jelentem, a kormány elvégezte a házi feladatát és feltöltötte az ország gáztárát, az éves gázfogyasztás 60 százaléka rendelkezésre áll – rögzítette a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy most fejeződött be Budapesten a NATO innovációs hete. Jelezte, hogy idén már négyezren kötöttek szerződést a honvédséggel.

Becsaptak minket az ukrán gabonával

Magyarország és a brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés alakult ki az ukrán gabonadömping miatt. Hazánk szállítási folyosót nyitott, hogy az ukrán gabona eljuthasson Afrikába, azonban becsaptak minket – ismertette Orbán Viktor. Mint mondta, sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen érvénybe, azonban az EU ezt feloldotta, ami tönkre teszi a magyar gazdákat.

- nyomatékosította. A kormányfő elmondta, hogy az ukránok évek óta sanyargatják a kárpátaljai magyar iskolákat. – Magyarország nem támogatja Ukrajna NATO-tagságát, amíg a korábbi törvényeket vissza nem állítják – tette hozzá.

A kormánynak át kellett vennie a jegybank feladatát

A miniszterelnök ezután az inflációról is beszélt, értelmezése szerint a Jegybank nem tud megküzdeni az infláció elleni harccal, így azt a kormány átvette tőle, ezzel a felelősség is a kormányt terheli. – Online árfigyelőt és kötelező árcsökkentést vezettük be – ismertette. Leszögezte, hogy az év végére biztos, hogy tíz százalék alatt lesz az infláció. Mint tudják a jegybank komoly adósságot halmozott fel az elmúlt években, amelyet nekünk, a költségvetésnek kellene kifizetnünk. Erre a költségvetés képes is, de csak akkor, ha súlyos pénzeket vonunk el a gazdasági és társadalmi élet fontos területeiről – festette le a kialakult helyzetet Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy ne ezt tegyék, hanem a Jegybankot egy törvénymódosítással mentsék ki szorult helyzetéből, amelyet a következő időszakban a kormánypártok benyújtanak, de részleteket erről egyelőre nem árult el.

A kormány döntéseket hozott annak érdekében is, hogy érdekeltté tegyük a megtakarítással rendelkező magyarokat, hogy megtakarításaikat fektessék állampapírba, ez hasznos a költségvetés számára és hasznos a megtakarított pénzzel rendelkezőknek is, mert a hitelekért fizető kamatokat nem a külföldi hitelezőknek, hanem a magyaroknak adjuk oda.

A magyar államadósság kétharmada magyarok kezében van. A teljes államadósság 24 százalékát a magyar háztartások tartják a kezükben.

A kormányfő szerint a háború folytatódni fog Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A háború folytatódik

Magyarország mindent megtesz a béke érdekében, de sajnos folytatódik az orosz-ukrán háború, több tízezer ember esik áldozatul, kimeríthetetlen türelemmel sürgetjük a megállítását.
A diplomatáknak vissza kell venniük az irányítást a katonák kezéből, ha nem így lesz, hiába várják haza a fiaikat és az édesapákat, férjeiket.

A brüsszeli bürokraták és magyarok közötti vita folytatódni fog, mélyül és szélesedik.

Erről szó sem volt

Orbán Viktor kiemelte, hogy amikor csatlakoztunk az EU-hoz, a tőke szabad áramlásáról volt szó, de a szerződésben egyetlen szó sincs migránsok befogadásáról. – Egyetlen ilyet sem fogadhatunk el. Nem migránstábor meg migránsgettó kell, hanem határőrizet – szögezte le. Mint mondta, európai megoldás csak akkor lesz, ha Brüsszelben megértik, hogy csak az léphet az EU területére, akinek a kérelmét elbírálták.

Jelezte, hogy további követeléseket is megfogalmaztak Brüsszelből.

Olyan időszakban vagyunk, amikor a Brüsszellel szembeni konfliktust csak a magyarok támogatásával tudjuk megnyerni. Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben. Nem fogadjuk el, hogy brüsszeli bürokraták döntsék el, hogy mekkora legyen az energia ára Magyarországon, de azt sem fogadjuk el, hogy az extraprofitadót kivezessék – rögzítette a kormányfő. Mint mondta, a kamatstop kivezetése csak akkor lehetséges, ha az infláció és vele a kamatok jelentősen csökkennek, azonban ennek még nem jött el az ideje.

Megszorításokról szó sem lehet.

A rezsivédelmet meg kell tartani, a nyugdíjakat emelni kell, az év végéig egyensúlyba kell hozni a béreket az árakkal, hogy 2024-ben a gazdaság és a bérek is újra növekedésnek induljanak

- húzta alá Orbán Viktor. Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelnek inkább oda kellene adnia a magyaroknak járó forrásokat, ahelyett, hogy további pénzt követelnek tőlünk.

Orbán Viktor: Nem mehetünk vissza a Gyurcsány-korszakba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán: Nem lehet korlátozni a függetlenségünket

Szerinte Magyarország nem tartozik a Jawohl-országok klubjába, akik ha telefont kapnak Brüsszelből, csak annyit mondanak, "Jawohl!". Ahogy a kormányfő fogalmazott: Magyarország nem engedi, hogy bárki korlátozza függetlenségét és szuverenitását. – Nemcsak a józan és a történelmi tapasztalatok miatt, hanem azért, mert az Alaptörvény nem engedi ezt, sőt határozottan tiltja – tette hozzá Orbán.

A kormányfő jelezte, hogy a kormány álláspontja változatlan, fenntartják a korábbi ajánlatukat, miszerint mi nem követeljük, hogy tegyék magukévá a mi nézeteinket, cserébe azt kérjük, ők se kérjék ugyanezt tőlünk.

Amikor nem itt Budapesten, hanem Brüsszelben és Washingtonban döntöttek hazánk sorsáról, amikor az IMF itt ült a nyakunkon és megszorításokat írt elő. Amikor a bankok az energiavállalatok és a távközlés mind külföldi tulajdonban voltak, amikor a hitelezés svájci frankban zajlott, amelybe családok milliói és kis híján az egész ország belegebedett.

- foglalta össze röviden Orbán Viktor.

Tisztázta: Magyarország politikailag elég stabil, gazdasága pedig elég erős, hogy letörjük az inflációt, megvédjük a nyugdíjakat, a fizetéseket, a munkahelyeket és a következő évben ismét jelentős gazdasági növekedést érjünk el. Kívánok eredményes ülésszakot, színvonalas, jó szándákú és a haza érdekeit szolgáló vitákat és helytállást kinek-kinek a saját őrhelyén – zárta beszédét a kormányfő.

Kocsis Máté: Annyira vigyázott a hazára a Gyurcsány-kormány, hogy csődbe vitte azt

Ezt követően az ellenzéki és kormánypárti frakcióvezetők felszólalása következett. Többek között Gyurcsány Ferenc (DK) a hazugságról beszélt, miközben az őszödi beszédében ő maga vallotta be, hogy a kormányzása során végig hazudott több évet. Gyurcsány is elűzné az akkumulátorgyárakat, miközben az ország élére Gyurcsánynét tenné.

Simicskó István elmondta, hogy nagyon nehéz a nemzetközi gazdasági helyzet, Brüsszel elhibázta a szankciókat. Ebben a brüsszeli forgatagban kell kiállnia Magyarországnak. A KDNP is a béke pártján áll - tette hozzá. A KDNP frakcióvezetője szerint nem nekünk kell igazságot tenni ebben a háborúban. A migrációról azt mondta, hogy védeni kell a schengeni határokat. Nem fogadhatjuk el a brüsszeli terveket a migránsgettókról.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője inspirálónak nevezte az ellenzéki frakcióvezetők felszólalásait. Gelencsérnek azt javasolta, ne ChatGP-vel írja a beszédeit. A svéd NATO-csatlakozás körüli vita nem egy üzleti vita, hanem a kölcsönös tisztelet alapján álló vita - mondta.

Úgy nem lehet konszolidált viszony, ha folyamatosan köpködnek minket - tette hozzá.

Kocsis Máté: Annyira vigyázott a hazára a Gyurcsány-kormány, hogy csődbe vitte azt Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kocsis Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik pártelnöke Gyöngyösi Márton volt, az a személy, aki kiállt Oroszország mellett és részt vett a donyecki népszavazáson. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy nem gondolta volna, hogy Szabó Tímea hazaárulónak fogja nevezni a kormánypártokat. Mégis minek nevezik azokat, akik dollármilliókat kapnak külföldről a választások befolyásolására? A mi felfogásunkban ez a hazaárulás - mondta Kocsis. Pont ez a kormány áll bele minden nemzetközi vitába - tette hozzá.

Gyurcsány elismerte, hogy a brüsszeli elit politikai zsarolásra használja a forrásokat, és Önök ebben vesznek részt, ez szégyen - zárta Kocsis.

Orbán Viktor: Magyarország nem szeretne újabb Gyurcsány-korszakot

Magyarország senki ellen nem folytat háborút, hanem a nemzeti együttműködést próbáljuk megteremteni - hangzott el Orbán Viktor viszonválaszában. Közölte, Magyarország közelebb jutott az erős országhoz, jobban mint a Gyurcsány-korszak idején.

Ismerethiánnyal állunk szemben a Jobbik felszólalása kapcsán, amikor az energiabiztonság kapcsán fogalmazott - mondta Orbán Viktor. A háborút megelőzően is olyan politikát folytattunk, miszerint hat forrásból is energiához tudtunk jutni. A kormányfő rámutatott arra, hogy több európai országban alkalmaznak ársapkákat, Franciaországot pedig nehéz kommunista államnak nevezni. Nem az a vita kérdése, hogy milyen béke legyen, mert az első lépés a tűzszünet - mondta Orbán Viktor. Hagyják abba egymás gyilkolását, ez a legfontosabb - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: A magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg

Magyarországon van egy világos szabály: csak annyi vendégmunkást lehet behozni, amennyi szabad álláshely van - mondta Orbán Viktor. Ezt a törvényt kell betartani - tette hozzá.
A magyar munkahelyek a magyarokat illetik meg.

Ungár Péternek azt válaszolta a kormányfő, hogy Magyarország a klímabajnokok közé tartozik. Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy érdekalapon lehetne egység a külpolitikában, de ha értékalapúvá tesszük, akkor szinte lehetetlen azt létrehozni főleg európai színtéren. Háború, gender és migráció - ez a három európai érték van, de mi ezzel nem értünk egyet - fogalmazott Orbán.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy butaság, hogy Oroszország katonai erővel eljusson a magyar határig. Nem lesz közös magyar-orosz határ, és az ebből kiinduló külpolitika hibás következtetésekhez vezet - tette hozzá.

Semmi sem sürget minket a svéd NATO-csatlakozás kapcsán, mivel semmi sem fenyegeti a svéd biztonságot - tette hozzá. Az sem befolyásolja Magyarországot, milyen vadászgépei vannak, mert tíz más ajánlat van most is az asztalon - mondta a kormányfő.

Januártól a városi CSOK helyére egy új támogatási forma fog lépni

Orbán Viktor a demográfiai helyzetről azt mondta, hogy 2400 milliárddal több jut családtámogatásra, mint a Gyurcsány-korszakban. Igaz, hogy még többet kell fordítani erre a területre. A gyermekvállalás nem zseb, vagy pénzkérdés, hanem szívkérdés - tette hozzá. Nem lesz olyan pillanat, amikor a CSOK megszűnik, és ne lenne helyette más. Januártól a városi CSOK helyére egy új támogatási forma fog lépni - erősítette meg a kormányfő.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy sikerült megvédeni a munkahelyeket, és sikerült megvédeni a nyugdíjakat. Novemberben a hiányzó összeget is pótolni fogja a kormány. Ezzel szemben a szocialisták elvettek egyhavi nyugdíjat - tette hozzá. A kormányfő szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy idén ne csökkenjenek a reálbérek.

Miért örülnek annak, hogy ne kapjuk meg az uniós forrásokat? - tette fel a kérdést Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden beruházástámogatás megtérül, mert a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy más legyen a szabályozás. Magyarországon ma 500 ezer ember az autóiparhoz kapcsolódóan keresi a kenyerét.

Akik az akkumulátorgyárak ellen érvelnek, azok az autógyárak bezárása mellett vannak - tette hozzá. Abszurd, hogy Magyarországon a zöldek támadják az akkugyárakat, míg Németországban az ottani zöldek támogatják őket. Magyarország ma semmilyen vízhiányban nem szenved, és képesek vagyunk kielégíteni az igényeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről