Brüsszeli „szolidaritás”: továbbra is a tagállamokra erőltetnék a kötelező migránskvótákat

Az Ocean Viking mentőhajója Líbia partjainál, a hajó fedélzetén 572 migráns tartózkodott 2021 július 6-án
This handout photograph released by SOS Mediterranee on July 6, 2021, shows some of the 369 migrants who were rescued from a large wooden boat in The Meditterranean Sea off the coast of Libya SRR, as they gather on the deck of rescue vessel Ocean Viking. - The Ocean Viking, SOS Mediterranee's sea rescue vessel, picked up 369 new migrants in the Mediterranean on late July 4, after a sixth rescue operation in a few days, the NGO said. The ship now has 572 survivors on board, SOS Mediterranee said on its Twitter account. (Photo by FLAVIO GASPERINI / SOS MEDITERRANEE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/Flavio Gasperini / SOS MEDITERRANEE - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVE
Vágólapra másolva!
Megerősítjük az EU elkötelezettségét amellett, hogy fokozza erőfeszítéseit annak biztosítására, hogy továbbra is olyan hely maradjon, ahol a menekültek védelmet és biztonságot találnak – áll az Európai Bizottságnak a menekültek világnapja alkalmából kiadott közleményében. Az elmúlt hetekben ismét felerősödött a migráció kérdéséről szóló vita Brüsszelben, miután döntés született a kötelező migránskvótákról. Gulyás Gergely a hétfői kormányinfón kiemelte, továbbra is az a kormány véleménye, hogy a migránskvóta veszélyes. Magyarországot ez hátrányosan érintené, ami ellen küzdeni kell. A kvótákat egyébként a magyarok nagy többsége elutasítja.
Vágólapra másolva!

A migrációkezelés fenntartható megközelítéséhez az országok közötti partnerségre, valamint a szolidaritás és a felelősség közötti egyensúlyra van szükség - jelentette ki az Európai Bizottság a menekültek világnapja alkalmából kedden.

A brüsszeli közlemény kiemelte:

Az Európai Bizottság az uniós tagállamokkal és a nemzetközi partnerekkel együtt dolgozik a migránsok és menekültek áttelepítésén és minden olyan kiegészítő lehetőségen, mely segíthet a befogadóhelyek számának növelésében.

Kijelentették: az EU elkötelezett amellett, hogy átfogó fellépést dolgozzon ki az életveszélyes migrációs útvonalakon lehetséges halálesetek megelőzése, valamint a rendezett és biztonságos bevándorlási lehetőségek biztosítása érdekében.

- fogalmaztak.

Ahhoz pedig, hogy a segítség valóban hatékony legyen, mindenkinek fokoznia kell erőfeszítéseit, és együtt kell működnie a kényszerű lakóhelyelhagyás által előidézett számos összetett kihívás kezelésében - tették hozzá.

Brüsszeli „szolidaritás": a tagállamokra erőltetnék a kötelező migránskvótákat

Az elmúlt hetekben ugyanakkor felerősödött migráció kezeléséről szóló vita az Európai Unióban, miután az uniós belügyminiszterek tanácsa döntést hozott a kötelező migránskvótákról.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn a kormányinfón úgy fogalmazott:

A miniszter kérdésre kifejtette:

a migránskvóta meghívólevelet jelent Európába.

Szerinte a jelenleg kitűzött arány bármikor megemelhető. Magyarországnak kellene a határrendészeti eljárások 28 százalékát elvégeznie, ami nagy nehézséget jelentene az országnak – fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: nincs még végleges döntés a kérdésben.

Az Origo azon kérdésére, hogy lát-e esélyt arra, hogy a miniszterelnökök tanácsának ne egyhangúan, hanem a minősített többség elve alapján kelljen döntenie a kötelező migránskvótáról, Gulyás Gergely kifejtette: ezen a lépésen már túl vannak, a minősített többség elve alapján a tanács döntött. Most az a helyzet fog előállni, hogy

Hozzátette, vizsgálni kell majd azt is, hogy az EU nem gyakorolt-e olyan hatáskört, amit nem ruházunk át rá, vagy amit nem az uniós intézmények útján közösen gyakorlunk.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elmondta, keresi a módját, hogyan lehetne azt megoldani, hogy ezt a szabályt ne hajtsuk végre.

– fogalmazott a kormányfő hozzátéve, hogy a Soros-birodalom szervezi a migrációt, és egyre agresszívebbek a migránsok, mert nyílt meghívót kaptak a kvótával.

Nyáron egy komolyabb migránstámadást kell majd visszaverni – jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi nem azt akarjuk, hogy igazat adjanak nekünk a migráció ügyében, hanem hogy fogadják el, hogy mi nem akarjuk vállalni a migrációval járó kockázatot.

Ne mondják meg nekünk, hogy milyen legyen a migrációs politikánk

- fogalmazott a miniszterelnök.

A magyarok elutasítják a migránskvótát

A magyarok 77 százaléka ellenzi, hogy az Európai Unió bevándorlókat küldjön Magyarország területére a magyar kormány tiltakozása ellenére.

Nincs olyan társadalmi csoport, amely támogatná Brüsszel tervét, még a baloldaliak 58 százaléka is elutasítja azt

– derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Forrás: Origo

Emlékeztetnek, a migránskvóta terve 2015 óta napirenden van Brüsszelben. Ezt erősítette meg a magyar ellenszavazat mellett elfogadott tanácsi álláspont is, amely alapján Magyarországnak évente 8500 illegális bevándorlót kellene befogadnia, vagyis a hazánkra jutó migránskvóta az összes áthelyezendő személy közel 30 százalékának felelne meg. A Nézőpont Intézet kiemeli, az újragondolt migránskvóta európai terve ellentétes a 2016-os magyar népszavazás után a magyar Alaptörvénybe is beiktatott elvvel, miszerint „Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be".