Megszorításokról kérdez Karácsony

KARÁCSONY Gergely; GYURCSÁNY Ferenc; MAGYAR György ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszélget ellenzék Foglalkozás FOTÓ FOTÓTÉMA főpolgármester-jelölt HÉTKÖZNAPI kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY ü
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Magyar György ügyvéd az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Újabb szánalmas akcióba kezdett Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc bábja azzal, hogy levélben kérdezi a megszorításokról a budapestieket. A baloldali főpolgármester kevesebb mint négy év alatt csődbe vitte Budapestet, és teljesen nyilvánvaló, ha ő marad a város élén, akkor brutális megszorítások következnek, többek között jelentősen emelkednek a jegy-és bérletárak. 
Vágólapra másolva!

A dollármédia egyik zászlóshajóka adott hírt arról, hogy a Budapestet csődbe vivő Karácsony Gergely állítólag levélben kérdezné meg az embereket, mire ne költsön a főváros. Mindez azt jelenti, hogy Gyurcsány bábja a megszorításokról fogja megkérdezni a budapestieket, mivel nincs más lehetősége.

Gyurcsány bábja csődbe vitte Budapestet. most pedig a megszorításokról kérdezi az embereket Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ezzel a mostani beismerésével Karácsony egyértelművé tette, hogy ha ő marad a főpolgármester, emeli a jegy- és bérletárakat. Erre pedig azért lesz szükség, mert a főpolgármester korábban azzal a képtelen fenyegetéésel állt elő, hogy nem fizeti be a szolidaritási adót a kormánynak. Mindezt nem teheti meg, hiszen a szolidaritási adót az adóhatóság előbb-utóbb mindenképpen beszedi, és akkor azt a pénzt valahonnan pótolni kell a fővárosnak, ami nem lehet más csak megszorítás.

Mint arról korábban beszámoltunk Karácsony szerdán közölte, hogy csődben van Budapest. Karácsony három és fél év alatt csődbe juttatta a fővárost. A kormányt pedig egész egyszerűen azért támadja, minden alap nélkül, mert Gyurcsány erre utasította. Mégpedig a Spirit FM adásában, konkrétan arról beszélt, hogy elvárja, hogy Karácsony vigye bele a fővárost a kormány elleni harcba, mert egyébként találnak más főpolgármester-jelöltet. Karácsony megértette főnöke üzenetét.

Varga Mihály: Felelőtlen gazdálkodást folytat a főváros

Később több ponton cáfolta Karácsony Gergely állításait Varga Mihály pénzügyminiszter. A tárcavezető a Facebook-oldalán kiemelte: A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették.

Varga Mihály: 2019 óta folytatott felelőtlen, pazarló gazdálkodást folytat a főváros Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mint írta: a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik. A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. E mellett az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot. Hozzátette a miniszter:

Soron kívüli ellenőrzés jöhet

Budapest Főváros Önkormányzat gazdálkodásának soron kívüli ellenőrzése tárgyában közérdekű bejelentést tett az Állami Számvevőszéknek Tényi István, aki cikkünk alapján kérte a Budapest Főváros Önkormányzat gazdálkodásának soron kívüli ellenőrzését. Mint írta: Kéri, hogy az Állami Számvevőszék soron kívüli ellenőrzés keretében vizsgálja meg, hogy Budapest Főváros Önkormányzat esetében biztosított-e a közpénzfelhasználás szabályossága, a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő szabályszerű és felelős gazdálkodás. −Szabályszerűen teljesülnek-e a beszámolási és adatkezelési kötelezettségek? Értékelje, hogy milyen szinten állnak rendelkezésre az önkormányzat korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok, illetve hogyan érvényesül az integritás szemlélet – írta Tényi István indoklásában.