Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Karácsony csődbe vitte Budapestet, majd elmenekült az újságírók elől - videó

Szabadságmenet, március 15., ünnep, nemzeti ünnep, a Civil sugárút záróeseménye, Hősök tere - Andrássy út eleje, tüntetés, Karácsony Gergely, 2023.03.15.
Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely három és fél év alatt csődbe vitte a fővárost, a kormányt pedig egész egyszerűen azért támadja minden alap nélkül, mert főnöke, Gyurcsány erre utasította. A főpolgármester szerdán szánalmas módon elmenekült a kérdések elől a Fővárosi Közgyűlés előtt. A közgyűlésen Pokorni Zoltán arról beszélt, 77 milliárd forint plusz pénzzel gazdálkodik a főváros az iparűzési adó bevételeiből, mint korábban Tarlós István, mindez bőven fedezi ez a szolidaritási hozzájárulást és a BKV-költségeit is. 
Vágólapra másolva!

A színfalak mögül, az újságírókat kikerülve érkezett meg szerda reggel a Fővárosi Közgyűlésre a főpolgármester.

Az esemény kezdetén a Fidelitas Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát hangszórón bejátszva, egy molinót kifeszítve üzent a főpolgármesternek, amin a DK elnökének Karácsony Gergelyre vonatkozó szavait idézték, miszerint: „Karácsony Gergelyt könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát" - írta a Magyar Nemzet.

Tarlós 200 milliárdos tartalékot hagyott

Karácsony Gergely napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: Budapestnek, amiket európai nagyvárosként meg kellett tudnia oldani, azt csak meg tudta oldani, a Fővárosi Önkormányzat például hatékonyan védekezett a Covid-járvány alatt. Felidézte, hogy az energiaválság megjelenésével is elsőként léptek fel és rengeteg pénzt spóroltak meg a budapesti adófizetőknek. Ugyanakkor szerinte a kormányzati megszorító politika gátolja, hogy Budapest elkerülje a csődöt.

Kijelentése azért érdekes, mert Tarlós István korábbi főpolgármester újra felidézte a napokban: ők otthagytak több mint kétszázmilliárd forint tartalékot,ráadásul a főváros bevétele az iparűzési adóból 2019 óta 107 milliárd forinttal növekedett.

A korábbi főpolgármester szerint a szolidaritási adó mértékét az állami támogatással hasonlítják össze, közben pedig mélyen hallgatnak erről a két vitathatatlan tényről.

Ha a közgyűlés a szerdai ülésén megszavazza, már csak a kormány engedélye kell hozzá, hogy Karácsonyék felvegyenek egy több mint 16 milliárd forintos hitelt. Sajtóhírek szerint a tervezett hitelfelvételt a főváros 2023. évi költségvetési forrásoldalán már beárazták.

Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet, most pedig Gyurcsány parancsol neki Fotó: Polyák Attila - Origo

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony megfogadta Gyurcsány Ferenc tanácsát. Mint ismert: Gyurcsány nemrég nyilvános megüzente Karácsonynak, hogy mit vár tőle: szerinte a főpolgármester nem tesz bele eleget Budapest és a kormány elleni harcba, és így nem biztos, hogy a DK támogatni fogja. Az április 24-ei árnyékkormányinfón pedig a DK megdicsérte Karácsonyt, amiért politikai harcot indított a kormány ellen.

Pokorni: Így nehéz együttműködni

A közgyűlés napirendjén szerepel Karácsony megszorító csomagja, amelyet a baloldali városvezetés túlélő csomagnak nevezett el. Erről Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője úgy fogalmazott, hogy szakmai köntösbe bújtatott, politikai pamflet.

- ezt a kérdést már Ughy Attila, a XVIII. kerület fideszes polgármestere intézte a főpolgármester felé, utalva arra, amikor múlt héten Karácsony úgy nyilatkozott: Budapest beperli a kormányt, és nem fizet be közel 25 milliárd forint adót.

Pokorni Zolán, a XII. kerület fideszes polgármestere úgy fogalmazott:

77 milliárd forint plusz pénzzel gazdálkodik a főváros az iparűzési adó bevételeiből, mint korábban Tarlós István.

Bőven fedezi ez a szolidaritási hozzájárulást és a BKV-költségeit is − hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: politikai, verbális ördögűzést folytat a baloldali városvezetés, így szerinte nehéz együttműködni a kormánynak a fővárossal.

A Fővárosi Közgyűlés végül megszavazta a 2023. évi költségvetés módosítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről