Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Napokig próbálta kelteni a szankciós hisztériát a dollármédia, megint nevetségessé váltak

Vágólapra másolva!
Napokon át próbálta fokozni a várakozásokat a dollármédia Biden emberének, David Pressmannak tegnapi sajtótájékoztatója előtt. Egyre vadabb spekulációkat, pletykákat és mendemondákat terjesztettek, aztán - elnézést, ezt most tényleg nem tudjuk finomabban mondani - pofára estek. A szánalmas és a maga nemében rendkívül szomorú kampányt az amerikai háborúpárti álláspont kritikátlan átvétele és a magyar önrendelkezés teljes semmibevétele jellemezte. Megmutatjuk, hogy történt!
Vágólapra másolva!

„Brutálisabb amerikai lépésre számíthatott a Fidesz, mert most nem igazán tud min felháborodni" – írta szerda este, David Pressman sajtótájékoztatóját követően a Szauer-féle szélsőbaloldali lap, a hvg,hu. A dollármédia egyik legerőszakosabb képviselőjének címadása valójában a hvg mérhetetlen csalódottságát próbálja leplezni, ugyanis - Soros blogja, a 444 és a volt indexesek Telex nevű blogja mellett - a hvg.hu volt az, amely

hatalmas mennyiségben termelte a cikkeket az általuk remélt brutális amerikai lépésekről, és annak lehetséges következményeiről.

Mint kiderült, minden alap nélkül.

Kedd reggel a Soros-blog indította el a baloldali tömeghisztériát, reggel hat óra után három perccel közölt, „Hetek óta magyarok elleni szankciókról találgatnak nyugati diplomaták" című írásával. Jellemző, hogy a Telex feltűnően "éber" volt, és már 06:36-kor szemlézte a cikket - gyanús, hogy már készen állt, előre meg volt tervezve a kampány.

A cikkben egyebek mellett azt állították, hogy „a 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügyről is lehet szó, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az USA-ból". Biden embere, David Pressman végül semmi ilyesmit nem jelentett be.

A Soros-blog egy másik találgatása sem jött be: „Egy külföldi forrásunk szerint három magyar személy ellen hoznának intézkedéseket. Pressman nagykövet szerda délutánra sajtótájékoztatót hirdetett, lehetséges, hogy éppen ebben az ügyben (a sajtótájékoztató témáját nem hozták nyilvánosságra)" – írták egy nappal a bejelentések előtt. Sőt, azt is írták, hogy „egy másik forrásunk szerint már márciusban keringtek pletykák a nyugati szövetségesek között arról, hogy valamifajta szankció érhet kormányzati, vagy a kormányhoz közel álló személyeket."

Érdekes, hogy 06:41-kor már az RTL cikke is kész volt, majdnem ugyanazzal a címmel („Befolyásos magyarokra vethet ki szankciókat Amerika") foglalták össze a Soros-blog írását, mint a Telex („444: Szankciót vethet ki az USA befolyásos magyar személyekre"). Úgy tűnik, a "befolyásos" volt a kulcsszó, ezt találták ki a dollármédia irányítói.

Ugyanaznap reggel 9.01-kor a Telex már az amerikai háborúpárti plakátkampányról is cikket jelentetett meg.

A legnevetségesebb az volt, hogy a cikket egy vidéki városban található plakáttal illusztrálták. Pontosabban nem részletezték, hol készült, a leírás szerint a Telex munkatársai Egerben, Gyulán és Miskolcon is láttak ilyet. Vagyis a Telex-dolgozók röpke néhány óra alatt beszáguldották az egész országot. Hogyne, életszerű...

A Telex cikkében közölt fotó a plakátról Forrás: Telex

A címnek ezt adták: "Ruszkik, haza!" – ellenplakátkampányt indított a Nyugati Pályán nevű csoport amerikai pénzből". A gond csak az, hogy Nyugati Pályán nevű csoport, vagy Facebook-csoport, vagy éppen arcokkal rendelkező közösség nem létezik. Később ugyan bevallják, hogy „az USA budapesti nagykövetségének támogatásával a FLOW PR (Splendidea Communications Kft.) kommunikációs ügynökség üzemelteti" az oldalt, csak a lényegről nem beszéltek. Azt már nem tették hozzá, hogy a Splendidea mögött ugyanaz a bukott politikus, Márki-Zay egykori tanácsadója, Somogyi Zoltán áll, aki nemrég a Gyöngyösi-féle Jobbik névváltása mögött álló cégnél is felbukkant. A szálak pedig a dollármédia számára egy roppant kínos ponton állnak össze: az antiszemita Gyöngyösit ugyanis éppen az óriásplakátokat pénzelő nagykövet, Joe Biden embere, David Pressman látta vendégül a nagykövetség széderesti vacsoráján.

Ezután a szintén külföldről finanszírozott hvg folytatta a találgatást, egy nappal a 444 után. Cikkük a következő címmel jelent meg: "A Fidesz-tábort erősítheti, az országot elszigetelheti az, ha Washington odacsap Orbánéknak". Ők már így hallucináltak: „Miniszterek és a kormánypropagandát irányító figurák Egyesült Államokból kitiltásáról is beszélnek diplomáciai körökben, de mindenki csak találgat arról, milyen bejelentésre készülnek ma a budapesti nagykövetségen. (...) az eddig - főként diplomáciai forrásokból - kiszivárgott információk alapján a

de vannak, akik azt mondják, az sincs kizárva, hogy ezen személyekhez kötődő amerikai bankszámlák vagy pénzeszközök befagyasztását jelentik be."

A lap annyira elragadtatta magát az álmodozásban, hogy eddig jutott: "Ha valóban igazak a diplomáciai körökben terjedő pletykák, miszerint akár még tavasszal kitilthatnak az Egyesült Államokból kormánytagokat, esetleg az igazságszolgáltatásban magas rangú pozícióval bíró személyt (merthogy ilyenről is hallani), az Magyarországot a közép-európai térség leggyengébb, legvédtelenebb és leginkább sérülékenyebb államává teszi."

Ismert, hogy a szerdai sajtótájékoztatón ebből gyakorlatilag semmi sem valósult meg, csak egy, a közvélemény számára szerdáig teljesen ismeretlen magyar bankár szankcionálását jelentette be Biden embere, azt is egy szélesebb körű nemzetközi intézkedés keretében.

Ahogy írtuk, a dollármédia - amikor éppen nem az antiszemita Gyöngyösit mentegeti - gyászol.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről