Fidesz: Gyurcsány Ferenc pártjának színt kell vallania

Gyurcsány Ferenc, NER, EU, Brüsszel, kormány
Vágólapra másolva!
A Fidesz azonnali választ vár Gyurcsány Ferenc pártjától arra, hogy milyen információkkal rendelkeznek az Amnesty-vezér testvérének számlagyáros ügye és a baloldal külföldi finanszírozási botránya közötti összefüggésről. Szaniszló Sándor DK-s polgármester még szerdán nyilatkozott arról, hogy Vig Mór büntetőügye érinti a baloldal kampányfinanszírozási botrányát.
Vágólapra másolva!

A Fidesz felszólítja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra azokat az információkat, amelyek alapján tudomásuk van a baloldal finanszírozási botránya, illetve Vig Mór büntetőügye közötti összefüggésről. Ezt Hollik István, a párt kommunikációs igazgatója közölte; szerinte ugyanis a DK 18. kerületi polgármesterének, Szaniszló Sándornak a szerdai nyilatkozata egyértelműen azt jelenti, Gyurcsányéknak tudomásuk van arról, hogy miként kapcsolódik az Amnesty International Magyarország igazgatója testvérének számlagyáros ügye a baloldal külföldi támogatási botrányához.

A kormánypárti politikus nyilatkozatának előzménye, hogy szerdán a Magyar Nemzet riportere a Fővárosi Közgyűlés előtt arról faggatta Szaniszló Sándort: mi a véleménye a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által őrizetbe vett, majd később letartóztatott Vig Mór ügyéről. A politikus leszögezte, a Demokratikus Koalíciónak semmi köze nem volt ezekhez az ügyekhez, amelyek külföldről származó kampányfinanszírozást érintenek. A meglepett újságíró azonnal visszakérdezett, jól érti-e, hogy a polgármester az Amnesty-vezér testvérének az ügyéről beszél, amire a politikus egyértelmű választ adott:

Ezek fényében érdemes felidézni, mit lehet eddig tudni a praxisától eltiltott Vig Mór botrányos számlagyárügyéről.

Számlagyár és több száz milliós csalás

November végén került nyilvánosságra, hogy a NAV nyomozói akciófilmeket idéző nagyszabású rajtaütésben fogták el az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvérét, Vig Mórt, aki ellen a hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt folytat eljárást. A férfi a gyanú szerint olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

Gyurcsány Ferenc Forrás: Spirit FM

A NAV nyomozói 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást – két kábítószer- és pénzkereső kutyát is bevetve –, majd dokumentumokat, elektronikus adatokat, hamis kormányhivatali bélyegzőt, valamint rengeteg készpénzt foglaltak le.

Az akcióról készült videón látszik, hogy az egyik ingatlanban egy többszemélyes kanapéra rakták ki a megtalált pénzt a NAV-osok: az egyik ülésrészen húszezresek sorakoztak, a másikon tízezresek ugyanígy, mellettük néhány százas és kétszázas euróköteg. Telefonok, adathordozók, számítógépek, iratkupacok úgyszintén láthatók a felvételen, ahogy járművek is, egyebek közt egy Porsche terepjáró, amit szintén átvizsgáltak a NAV emberei.

Cégtemetőben a DatAdat-csoport egyik vállalkozása

Az is kiderült, hogy Vig Mórnak összesen másfél tucatnyi cégben volt vagy van érdekeltsége a nyilvános cégadatok szerint. A vállalkozások közül azonban kilenc már a felszámolás vagy a kényszertörlés sorsára jutott. A Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető Vig Mórhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve.

A cégtemetőként is működő kft.-nél jegyeztek be több olyan társaságot, amelyek a volt baloldali miniszterelnökök, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmi emberének, Dessewffy Tibornak az érdekeltségébe tartoznak. Az egyik ilyen vállalkozás a Datalyze Research Kft., amely a DatAdat-csoport egyik volt leányvállalata. A DatAdatról az elmúlt hónapokban sok szó esett, ugyanis a dollárbaloldal botránya során kiderült, hogy az Amerikából és Svájcból a baloldalhoz érkezett pénzek tekintélyes része a cégcsoportnál landolt; a mintegy négymilliárd forintnyi dollárból több mint 1,5 milliárd forint kötött ki valamilyen DatAdat-érdekeltség számláján.

Sorosék bizalmasa Magyarország ellen dolgozik

Amint már említettük, a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór testvére a harcos jogvédő, az Amnesty International Magyarország igazgatója, Vig Dávid, aki az elmúlt években a globális baloldali hálózat meghatározó hazai képviselőjeként támadta a magyar kormányt itthon és Brüsszelben.

Vig Dávid a Soros-hálózat fontos magyarországi láncszeme, hiszen vezette korábban a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját, de ami ennél is fontosabb, hogy az Amnesty International Magyarország igazgatói pozíciója előtt öt évig, 2011 és 2016 között Soros György alapítványánál, az Open Society Foundations-nél dolgozott.