Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy kamasz Budapesten

ablak
szellőztetés
szén-monoxid
Vágólapra másolva!
Egy Wekerle telepen álló kétszintes családi házban egy 17 éves fiatal rosszul lett a mérgező gáz miatt. Már nem tudták megmenteni az életét a katasztrófavédelem Origónak küldött közleménye szerint. Két másik gyerek kórházba került.
Vágólapra másolva!

Szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Budapest 19. kerületében szén-monoxid-mérgezés történt.

Egy 17 éves gyerek rosszul lett és meghalt.

Mellette még két gyerek volt a házban. Ők is rosszul lettek, de őket még idejében sikerült kórházba vinni. A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban mutatták ki a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett.

a szén-monoxid mérgezés megelőzhető Forrás: Shutterstock

A szén-monoxid mérgezés megelőzhető

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy 2023-ban tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben. Ez a "rendkívül mérgező" gáz azért veszélyes, mert színtelen, szagtalan, így nehéz felismerni a jelenlétét. A szén-monoxid a "nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik". Ugyannakkor a kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy az állapota is - például, ha nem ellenőrzik rendszersen - hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen.

A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot!

A családi házban élők az ingyenes kéményellenőrzésre a 1818-as telefonszámon, a 9.1-es menüpontban, vagy ezen a felületen tudnak időpontot foglalni.

"Ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető ezen az oldalon.

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít.

A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája" - fogalmazott Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Hiába megelőzhető, mégis sokan meghalnak a mérges gáz miatt

Közvetlenül karácsony előtt Balatonalmádiban lettek rosszul ketten szén-monoxidtól, december 12-én Pécsett követelt halálos áldozatot a gáz. Tavasszal egy Pakson élő idős ember halt meg ilyen mérgezésben, egy hónappal korábban pedig Sarkadon történt haláleset. Februárban ketten haltak meg szén-monoxid mérgezésben Nagyhalászon.

A szén-monoxid mérgezés megelőzéséről további részletes tájékoztató ide kattintva elérhető.