Felszólítást kapott Karácsony Gergely a Római-parton élő emberektől: intézkedjen végre!

Budapest, árvíz, Duna, 2023.12.27., árhullám, Római-part,
Vágólapra másolva!
Fokozódik az árvízveszély a fővárosban, a héten teljesen elöntheti Budapestet a Duna. A III. kerületben pedig önkénteseket várnak a helyiek, mivel Karácsony Gergely nem képes megvédeni a fővárost az árhullámtól. 
Vágólapra másolva!

Az alábbiakban az Egyesület a Római Partért MTI-hez eljuttatott közleményét idézzük:

"A RÓMAI-PART VÉSZHELYZETBEN!!!!!!!!!!!!!!! Felszólítjuk Budapest Főpolgármesterét, Óbuda Polgármesterét, hogy soron kívül intézkedjen a Római-parti sétány lezárásáról, az ide kilátogató bámészkodók területre való belépésének a megszüntetéséről. Meglátásunk szerint a természeti katasztrófa által sújtott területen életveszélyes állapotok alakulhatnak ki a kidőlő fák, a rossz és elhanyagolt állapotban lévő közterületek miatt. A Duna erős sodrása is veszélyezteti a partélen szelfiző, bicikliző, kutyát sétáltató embereket. Felszólítjuk a Főpolgármestert, hogy a Duna-parton frissen kihelyezett cserjéket, bokrokat azonnal ültessék át közparkokba, mivel akadályozzák az árhullám levonulását. Felszólítjuk a Főváros tájépítészét, hogy ne hergelje a közvéleményt hamis információkkal a Római-partról!"

Aggódnak a helyiek, magukra hagyta őket a főváros és a kerületi DK-s polgármesterrel is elégedetlenek Fotó: Csudai Sándor - Origo

December 24-én a Metropol is foglalkozott a Római-parton kialakult áldatlan állapotokkal,

a helyiek teljesen kétségbe vannak esve, mivel napokon belül kiönthet a Duna, miközben a fővárostól segítségre nem számíthatnak.

A helyiek ezért kezükbe vették az irányítást az árvízi védekezéssel kapcsolatban, homokzsákokat pakolnak és menekítik értékeiket, jószágaikat. Ezenfelül a főpolgármesternek is üzentek a kialakult helyzettel kapcsolatban:

- nyilatkozta dr. Búzás Antal Győző helyi lakos, az Egyesület a Római Partért elnöke. Búzás Antal Győző - ahogy erről a Magyar Nemzet is beszámolt - közel egy hete épít saját forrásból egy kétszáz méter hosszú, homokzsákokból álló gátat; ugyanis

a Római-partot elöntheti a víz, mivel Karácsony Gergely úgy döntött, hogy a majd megépülő gát nem fog védelmet nyújtani 70 hektáron és kétezer ember életének és vagyonának.

Karácsony Gergely megváltoztatta a védművek nyomvonalát - a főpolgármester ugyanis azt támogatja, hogy a Királyok útja–Nánási út mentén építsék meg a gátat - annak ellenére, hogy törvényileg szabályozott, miszerint a gátnak a part mentén kell húzódnia.

- üzenik a sorsukra hagyott római-partiak a főpolgármesternek és a baloldali, Gyurcsány Ferenchez tartozó Kiss László kerületi polgármesternek. A Duna bármikor kiönthet, írja a Metropol. A portál megszólította Egri Gábort, az Egyesület a Római Partért alelnökét is, aki többek között úgy nyilatkozott:

A helyiek elszántsága nélkül hatalmas katasztrófa fenyegetné az itt lakókat Karácsony Gergely miatt, a legutóbbi előrejelzések szerint csütörtökön tetőzik a vízszint a Római-parton.