Donald Trump győzelmétől várják a kapcsolatok javulását a magyarok

US-POLITICS-TRUMP-INDICTMENT politics Vertical
Former US president Donald Trump arrives speaks during a press conference following his court appearance over an alleged 'hush-money' payment, at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, on April 4, 2023. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP) (Photo by CHANDAN KHANNA/AFP via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A magyarok inkább Donald Trump győzelmétől várják az amerikaiakkal fenntartott kapcsolatok javulását - írta a Magyar Nemzet a Real-PR 93 friss közvélemény-kutatása alapján kedden.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a magyar lakosság körében azok vannak többségben, akik a jövő novemberi egyesült államokbeli elnökválasztáson

Donald Trump győzelmét tartanák Magyarország szempontjából kedvezőbbnek (47 százalék),

míg a jelenlegi elnök, Joe Biden sikerét feltételezve csupán 22 százalék nyilatkozott optimistán. A válaszadók 31 százaléka nem tudott vagy nem akart véleményt formálni a kérdésben.

A Magyar Nemzetnek eljuttatott kutatási eredmények azt mutatják, hogy egy most vasárnapi országgyűlési választáson biztosan szavazók véleményét tekintve néhány százalékkal nagyobb a válaszadási arány, így már 48 százalék a Donald Trump győzelmétől kedvező változásra számítók aránya, míg 25 százalék a hivatalban lévő elnök sikere kapcsán optimistáké.

Donald Trump, a kép készítése idején hivatalban lévő amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Jelentős véleménykülönbség tapasztalható a kérdésben pártválasztás szerint: a Fidesz-szavazók nagy többsége (72 százalék) Donald Trump korábbi republikánus államfő győzelmét tartaná Magyarország szempontjából kedvezőbbnek, míg a baloldali szavazók között csupán 21 százalék ez az arány. A baloldaliak csaknem fele (47 százalék) inkább Joe Biden győzelme kapcsán bizakodó, utóbbi arány a fideszesek körében mindössze 7 százalék.

Jellemző eltérés az is, hogy a kormánypárti szavazók nagyobb arányban formáltak véleményt - olvasható a Magyar Nemzetben.