Óriási siker: Budapesten alakul meg a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózata

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
LAMPEDUSA ISLAND, ITALY - SEPTEMBER 14: A view of crowd outside of the hotspot as nearly 7,000 irregular migrants arrive in Lampedusa island of Italy on September 14, 2023. Located on the Mediterranean route leading from Africa to Europe, Lampedusa welcomed 5,112 irregular migrants on Tuesday, and the flow continued even at night with over a thousand more, according to state-run news agency ANSA. After a group of Lampedusans protested against the arrival of the migrants with a sit-in outside the town hall later in the day, the Lampedusa City Council held an emergency meeting and declared a state of emergency on the island. People working in the humanitarian assistance are facing increasing difficulties in transferring and hosting people in the hotspot, which could normally host 400 migrants. Local and regional authorities asked help from the Italian Government to deal with the emergency situation. Valeria Ferraro / Anadolu Agency (Photo by Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Együttműködésre lép Budapesten öt migrációrealista agytröszt – írja legújabb Fókuszpont elemzésében a Migrációkutató Intézet. Hozzáteszik: céljuk annak elősegítése, hogy a nyugati világban folyó tudományos és közéleti diskurzusban az emberi mobilitásnak ne csak az előnyei, hanem annak kihívásai és veszélyei is kellő súlyt kapjanak. Vargha Márk kutató elemzését az alábbiakban közöljük.
Vágólapra másolva!

A Mathias Corvinus Collegium Migrációkutató Intézete (MKI) 2023. november 9-én amerikai, francia és izraeli partnerintézmények bevonásával megalapítja a Bevándorláskutatás Nemzetközi Hálózatát (International Network for Immigration Research – INIR). Az alapítói közös nyilatkozat aláírói között lesz az USA-ban működő Center for Immigration Studies és a Numbers USA, a jeruzsálemi Israeli Immigration Policy Center, valamint a párizsi Observatoire de l'immigration et de la démographie.

Az öt szervezet szerint a bevándorlásról szóló jelenlegi politikai és tudományos diskurzust a humanitárius szemlélet uralja. Ez az emberi mobilitás előnyeit hangsúlyozza, miközben

elhanyagolja vagy lekicsinyli a kihívásokat és veszélyeket. Ez az egyensúlytalanság alakítja a politikai vitát, valamint a kormányok és a nemzetközi intézmények napirendjét; emellett veszélyezteti a tudományos integritást, és korlátozza a bevándorlás összetettebb és árnyaltabb megértésének lehetőségét.

A bevándorláspárti szemléletű tudományos és kutatói szervezetek szoros együttműködést tartanak fenn, ami növeli a döntéshozók, az akadémikusok és a nyilvánosság hatékony befolyásolásának képességét. Ennek leküzdésére lép együttműködésre az említett öt független kutatóközpont. Közös bennük egyrészt az, hogy a bevándorlást összetettebb témának tartják; másrészt az, hogy – bár különböző országokból származnak, amelyek bevándorlási politikája nagyon eltérő – meggyőződésük, hogy a bevándorlókat befogadó országoknak mint szuverén nemzetállamoknak joguk van az általuk választott bevándorlási politikát folytatni és érvényesíteni. Ezen "think tankeket" gyakran „restrikcionistának" vagy „bevándorlásellenesnek" nevezik.

Lampedusán a helyzet már tarthatatlan Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ám megközelítésüket pontosabb realistaként és kritikusként jellemezni. Ez azt jelenti, hogy az ideológiailag vezérelt, erőteljes humanitárius program által dominált megközelítés helyett

az INIR tagszervezetei visszatérnek a bevándorlás alapkérdéseihez, azaz politikai, társadalmi, gazdasági és biztonsági megfontolásokkal is foglalkoznak. Emellett a hálózat tagjai nemcsak a bevándorlók, hanem a fogadó országok és társadalmak szemszögéből is vizsgálják a jelenséget.

Az INIR tehát

egy új tudásközpont kíván lenni, mely a tagok tudásának, és a tapasztalatok megosztásának fórumaként szolgálná a bevándorlásról szóló, minél szélesebb körű társadalmi párbeszédet.

Működése során munkaértekezleteket és konferenciákat szervez. Félévente angol nyelvű, lektorált, nemzetközi tanácsadó bizottság által szakmailag felügyelt, bevándorlási tanulmányokkal foglalkozó folyóiratot ad ki, amely tudományos és szakpolitikai témájú tanulmányokat is tartalmaz majd.

Az INIR tagjai közös kutatásokat is terveznek különböző transznacionális, a bevándorlással összefüggő témákban. Ezek célja a migrációval kapcsolatos információk gyűjtése lesz egyes származási, tranzit- és célországokban. Az alapítók nyitottak a hálózat új tagokkal való bővítésére.