NATO-szabványnak megfelelő taktikai lélegeztető készülékeket szerez be a Magyar Honvédség

magyar katona, HM, honvédség
Vágólapra másolva!
A magyar katona-egészségügy a NATO-szabványnak megfelelő eszközöket tervez beszerezni, amelyek markánsan különböznek a civil ellátási – kórházi körülmények közötti – rendszerben használt eszközöktől, és amelyek jellegüknél fogva hatékonyan képesek támogatni a műveletekben történő sérült-ellátást. Az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális NATO-kritériumoknak megfelelő taktikai lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. Arról, hogy pontosan miért van szükség az új taktikai lélegeztetőgépek beszerzésére, és miben különböznek ezek az eszközök a kórházi lélegeztetőgépektől, Dr. Fejes Zsolt Dezső orvos ezredest, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) parancsnokát, egészségügyi főnökét kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Dr. Fejes Zsolt Dezső az Origo kérdésére kifejtette, hogy azok a készülékek, amiket most szeretnének beszerezni, NATO-szabványoknak megfelelő készülékek, és alapvetően a taktikai – ez a legfontosabb – ellátásra beszerzendő eszközök. Ez azt jelenti, hogy olyan körülmények között használhatóak, amelyek akár harctéri ellátás során, de katasztrófakörülmények között is tudnak segíteni a katonák, civilek ellátásban.

Elég, ha a legutóbbi törökországi földrengésre gondolunk, ahol katonáink nagy sikerrel segítettek kimenteni a túlélőket a romok alól; vagy amikor szintén Törökországban egy barlangban rosszul lett amerikai kutatót hoztak a felszínre, miután életmentő műtétet hajtottak végre rajta a mélységben.

Ezek a lélegeztetőgépek tehát nem a mindennapi betegellátás során – például a Covid-betegek ellátásában – használatos készülékek, hanem kisebb, kompakt, hordozható készülékek, amelyek ütés- és porállóak. Az orvos ezredes leszögezte:

A harctéri ellátás során is lehet használni ezeket az eszközöket

Az orvos ezredes az Origónak azt is elmondta, hogy a taktikai ellátás adott esetben a harctéri ellátást, műveleti területen, misszióban történő beteg- és sérült-ellátást, valamint katasztrófakörülmények közötti ellátás során alkalmazható ellátást jelent. A parancsnok hangsúlyozta, hogy

ezt a mostani beszerzést nem szabad összekeverni tehát azzal a lélegeztetőgép-beszerzéssel, amely még a Covid-időszak során történt, és amely valóban kórházi ellátási körülményekhez lett beszerezve.

Ezek a mostani gépek a taktikai ellátáshoz szükségesek, hiszen ezek a készülékek más típusúak, és más feladatra használhatóak. Ezek a katonai feladatok ellátásához kiemelten fontosak, és megfelelnek ezen feladatok miatt a NATO-szabványoknak, amelyet így a beszerzés során teljesíteni tudnak, ezáltal pedig növelik a NATO által elvárt képességeket is.

Fontos a beszerzés, mert ezzel NATO képességeinket is növeljük. Forrás: HM Zrínyi

Miért van szükség a NATO-szabványoknak való megfelelésre?

Az orvos ezredes azt is leszögezte, hogy ezen eszközök NATO-szabványnak való megfelelése azért fontos, mert ezeket a készülékeket nemcsak a saját katonáink ellátására, hanem adott esetben más NATO tagországokkal együttműködve is használhatják majd. Elmondta:

Az ezredes hangsúlyozta azt is, hogy rendkívül fontos ezen eszközök mobilizálhatósága, és az a fajta autonóm működtetés, amelyet ezek a készülékek biztosítani tudnak. Ezeket ugyanis

nem kell hálózatra csatlakoztatni, hanem bármikor, akár a beteg szállítása közben is tudják majd használni. Ezek olyan kritériumok, amelyeket a katonai egészségügy nem tud figyelmen kívül hagyni.

Mit lehet még tudni ezekről a taktikai lélegeztetőgépekről?

Ezek a lélegeztetőgépek olyan mobil eszközök, amelyek azon betegek sürgősségi ellátására szolgálnak, akiknek légzésasszisztenciára van szükségük, ezért nem keverhetők össze az aneszteziológiai-, és intenzív fekvőbeteg ellátásban használatos eszközökkel.

Azaz nemcsak orvos, hanem akár mentőtisztek által is használhatók, és szerepük van a betegek életben tartásában és transzportjában.

Kifejezetten tábori és különleges körülmények között alkalmazhatók, maximum 7 kg-os tömegűek, hordozhatók, üzemeltetési tartományuk -15 C°- +45 C° tartományban van. A fenti feltételeknek megfelelő lélegeztetőgépeket az MH EK

műveleti körülmények között, katonai feladatokra, illetve különleges események (például törökországi földrengés, líbiai árvíz) során kívánja használni.

Az egészségügyi ellátó képesség további fejlesztése érdekében a speciális kritériumoknak megfelelő lélegeztetőgépek beszerzése szorosan kapcsolódik a Magyar Honvédség modernizációjára és fejlesztésére vonatkozó kormányzati célkitűzésekhez. A Magyar Honvédség ezen eszközök segítségével a NATO számára felajánlott képességeit erősíti.