Már a déli magyar határon vannak az arab terroristák

migráns, határ, határvédelem, rendőrség
Vágólapra másolva!
A titkosítás alól feloldott, a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről szóló nemzetbiztonsági jelentésből kiderült, hogy a Magyarországon áthaladó balkáni migrációs útvonal felügyeletét terrorista csoportok vehetik át, ami óriási kockázatot jelent. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a migrációs nyomás növekedése és az Izrael–Hamász-háború miatt európai célpontok vonatkozásában egyre több lehetséges terrortámadásra utaló információ keletkezik.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága nyilvánosságra hozta a titkosszolgálatok jelentését a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte, hogy a szerb–magyar határon már jelen vannak az ismert terrorszervezetek, mint az ISIS, az Al-Kaida és a Hamász. Hozzátette, egyre több európai célpontú terrorcselekményre vonatkozó információ keletkezik a térségből.

Elképesztő állapotok vannak a déli határon Forrás: Origo

„A tálibok is jelen vannak a Vajdaságban, sok embercsempész rokoni kapcsolatban áll afganisztáni tálib kormányzati vezetőkkel, illetve a hozzájuk köthető Haqqani terrorcsoport tagjaival. A tálib titkosszolgálat közvetlen irányítása alá helyezte az afgán embercsempészek tevékenységét. Rendszeressé váltak az erőszakos cselekmények és a fegyverhasználat a határon" – emelte ki. Hangsúlyozta, hogy ezért minden eszközzel fel kell lépni a terrorizmus ellen!

– szögezte le.

A titkosítás alól feloldott dokumentum főbb megállapításai

Magyarország illegális migrációval szembeni védelme növekvő nyomásnak van kitéve. A védelem jogi pillérére az EU migrációs paktuma jelent kockázatot. A migrációs paktum szerint, amit Magyarország nem fogad el, a menedékkérelmek átvétele a határon továbbra is kötelező lesz, a menekültügyi eljárást 12 hét alatt kell lefolytatni. Amennyiben nem születik jogerős döntés ezen idő alatt, illetve a kitoloncolást sem lehet végrehajtani, a migránsokat be kell engedni az adott tagállam területére.

A migrációs nyomás erősödését tükrözi az is, hogy egyre növekszik a mélységi visszafordítások száma. Ennek a külpolitikai vetülete az, hogy mind több EU-tagállamban a választások központi elemét a migráció fogja jelenteni.

A titkosszolgálatok megállapították, hogy az Izrael és Hamász közötti háború hatásaként a migrációs nyomással megnőtt a terrorkockázat is. Hozzátették, az illegális migrációs útvonalakat, beleértve a Magyarországon áthaladó nyugat-balkánit, a terrorista hálózatok használják. A Hamász vezetőjének terrorcselekmények elkövetésére felszólító nyilatkozatához az Isis és az Al-Kaida is csatlakozott. A szolgálatok kiemelték, hogy a terrortámadások kockázata az arab/palesztin diaszpóra méretével arányos.

A jelentés szerint Szerbiában naponta 30-50 személy érkezik a menekültek számára fenntartott befogadóközpontokba Bulgárián és Észak-Macedónián keresztül, de a magyar titkosszolgálatok feltételezései szerint „nagyságrenddel többen jönnek olyanok, akik nem regisztrálnak", hanem a központ helyett rögtön a magyar vagy a boszniai határ felé veszik az irányt.

A szerb belügyminisztérium által közreadott felvételen szerb rendőrök migránsokat vesznek őrizetbe a magyar határnál levő Horgosnál Forrás: MTI/AP/Szerb belügyminisztérium/-

A titkosszolgálat által készített jelentés meg nem erősített információkra hivatkozva arról ír: a szerbiai Makkhetes-erdőben jelenleg több ezer migráns tartózkodhat, akik „az átkelés kedvező pillanatát" várhatják, de más szerb települések közelében is megnőhetett az illegális szállásokon várakozók száma.

A jelentés szerint az Iszlám Állam, és más terrorszervezetek emberei a FÁK-országokból és Törökországból hamis török vagy tádzsik útlevéllel akár repülőgéppel is beutazhatnak Belgrádba, majd onnan beszivároghatnak az EU-ba.

Bandaháborúk a piac felosztásáért

A titkosszolgálati jelentés szerint élesedik a konkurenciaharc az embercsempészek között. A Szerbia északi részén tapasztalt fegyveres összetűzések az afganisztáni embercsempészcsoportok közötti területszerzési harcok következményei. A jelentés szerint

az embercsempészeket többek között az afgán tálib kormány finanszírozza, ugyanakkor szerintük a tálibok „operatív szervezési oldalról is kontroll alá helyezték" az embercsempészetet, kiemelten a szerb–magyar határtérségben.

Szerintük a tálibok célja az lehet, hogy az afganisztáni embercsempészcsoportok közötti vitákat lezárják, emellett saját bevételként használják fel az embercsempészetből származó pénzeket.

Példaként a Vajdaságban működő afganisztáni bűnbandát, a 40-059 elnevezésű csoportot említik, aminek tagjai az utóbbi időben a TikTokon közzétett videóikon már nem ügyfeleket toboroznak, hanem saját harci erényeiket dicsőítik és mutatják be, amik „stílusjegyei alapján hasonlítanak az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett képanyagokra" – fogalmaz a dokumentum.

A határzár rendszere támadhatóvá vált

A titkosszolgálati jelentés az ideiglenes biztonsági határzár állapotát is taglalja. Megállapítják, a 175 kilométer hosszúságú kerítést folyamatosan rongálják, a határzár rendszere támadhatóvá vált.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint Bács-Kiskun vármegye esetében átlagosan naponta kétszer, Csongrád-Csanád vármegye határszakaszán kilencszer rongálják meg a kerítést. Beszédes adat az is, hogy az elmúlt évben Bács-Kiskunban 549, Csongrád-Csanádban 3357 alkalommal végeztetett javítási munkálatokat a BV Holding Kft. Rongálás legtöbbször az Ásotthalom és Röszke közötti területen történik.

A jelentésben úgy értékelnek, hogy

az erőszak fokozódik a határtérségben,

ami próbára teszi a szolgálatot teljesítő állományt. Az állami erőszak monopóliumával élve választ lehetne ugyan adni ezekre a kihívásokra, de ez valószínűleg a szervezett bűnözés részéről is az erőszak fokozásához vezetne. A migrációs mozgások üteme egyelőre a „szezonvégi felfutó ágban" van: egyre többen igyekeznek még a tél beállta előtt a célországba eljutni, a balkáni tranzitállamok hatóságai pedig abban érdekeltek, hogy minél kevesebb migráns maradjon az illetékességi területükön.

Kovács Zoltán: A migráció ügye is újra napirendre kerül a nemzeti konzultációban

A jelentés nyilvánosságra hozását követően Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára közölte, 2015 óta Brüsszelben mit sem változott a hozzáállás az illegális migrációhoz, ugyanakkor „különös aktualitást ad a kérdésnek az, hogy miközben láthatóan és tudottan, szervezett bűnözői csoportok mellett most már radikális csoportok vették át az illegális migráció irányítását, Brüsszelben áterőltettek, elfogadtak egy új migrációs csomagot".

- figyelmeztetett az államtitkár. Hozzáfűzte, már azelőtt be kellene fogadni az illegális migránsokat, mielőtt a velük szemben lefolytatott eljárás véget érne.

Ezáltal pedig olyan migránsgettók jönnének létre ott is, ahol eddig nem voltak, amit 2015 óta következetesen elutasítunk – mondta Kovács Zoltán. Közölte: Magyarország kormányának álláspontja az illegális migrációval kapcsolatban teljesen egyértelmű: nem szabad beengedni az illegális migránsokat, „nem szabad idehozni a bajt", hanem meg kell őket állítani a határon. Nagyon szoros, egyértelmű és szigorú határellenőrzésre van szükség, nem léphet Európa területére olyan, akivel kapcsolatban nem folytattak le ellenőrzést – szögezte le az államtitkár. Arra kért mindenkit, mondják el véleményüket ezzel kapcsolatban a nemzeti konzultáción, „erősítsék meg a korábban adott mandátumot".