Ferencz Orsolya: Meghosszabbították a HUNOR program pályázatának határidejét - videó

FERENCZ Orsolya Ildikó
Budapest, 2022. február 14. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a HUNOR (Hungarian to Orbit) - Magyar Űrhajós Programról tartott sajtótájékoztatón az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Természettudományi Kutatóközpontjában 2022. február 14-én. A jelentkezési határidő lezárásáig több mint 240 érvényes pályázat érkezett a programra, közülük az első értékelést követően 100 jelentkező jutott tovább a kiválasztási folyamat során. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az év végig lehet jelentkezni a HUNOR Magyar Űrhajós Program tudományos tartalmának színesítéséhez, miután november 15. helyett december 31-ig hosszabbították meg a határidőt - jelentette be az űrkutatásért felelős miniszteri biztos csütörtökön a Facebookon.
Vágólapra másolva!

Ferencz Orsolya a közösségi oldalra feltöltött videójában azt mondta: az űrtechnológia,

az űripar a 21. század egyik legfontosabb iparágává kezd válni,

és globális szolgáltatások sora alapul ezen a technológián.
Emlékeztetett, hogy a kormány 2021-ben fogadta el a Magyarország Űrstartégiája című dokumentumot, amelyben körvonalazták azokat a feladatokat, amelyek révén Magyarország versenyképes lehet ebben a szektorban.

Hozzátette, hogy a Kutatóűrhajós Programban, a Hungarian To Orbit, azaz

HUNOR programban 30 napos küldetésre indul "egy magyar ember" 2024 vége és 2025 eleje között.

"Ez egy óriási lehetőség a kutatóintézeteinknek, az egyetemeinknek és a cégeinknek" - fogalmazott Ferencz Orsolya, hozzátéve, hogy várnak minden olyan javaslatot, amely hozzá tud járulni a program tudományos tartalmának további színesítéséhez.
Jelezte, hogy a space.kormany.hu, illetve a hunor.gov.hu honlapokon egy egyszerű, egyoldalas kérdőív, illetve jelentkezési lap kitöltése után lehet a kísérleti javaslatokat elküldeni; ennek

a határideje módosult december 31-re.

- hangsúlyozta Ferencz Orsolya.