Gulyás Gergely: A kormány teljesítette az egyszámjegyű infláció elérését

kormányinfó, sajtótájékoztató, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Sajtóterem, 2023.11.09.,
Vágólapra másolva!
Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egyszámjegyű legyen az infláció Magyarországon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön. A politikus közölte, hogy pénteken lesznek meg a KSH októberi inflációval kapcsolatos adatai, az várhatóan tíz százalék körüli érték lesz. Ez tovább fog decemberre csökkenni - jelentette ki, hozzátéve: az év végére valamivel hét százalék fölötti érték várható. Gulyás Gergely felidézte, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb ellenfél az infláció volt, de a kormány tudja tartani a korábban tett vállalását. Titkosszolgálati jelentések szerint egyre agresszívebben lépnek fel a déli határnál a migránsok, a határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta, míg egyre több, a "józan ész irányába mutató" kijelentés hangzik el egyes uniós politikusoktól és országok vezetőitől ebben a kérdésben, addig az Európai Unió jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet.
Vágólapra másolva!

A kormány a szerdai ülésén foglalkozott a gazdasági helyzettel. Hosszabb ideje, különösen az orosz-ukrán háború kitörése óta kénytelenek vagyunk ezt tenni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, majd hozzátette: az EU által adott válaszreakciók nehezítették a helyzetet. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a legnagyobb ellenfelünk az infláció volt. A kormány az elmúlt egy évben a legfontosabb gazdaságpolitikai döntéseit azért hozta meg, hogy az inflációt le tudjuk törni.

- jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Sikerült teljesíteni az egyszámjegyű inflációt Fotó: Polyák Attila - Origo

Kifejtette: már októberben sikerült elérni a tíz százalékhoz közeli inflációs célt. A novemberi előrejelzések nyolc százalék körüli inflációt valószínűsítenek, a decemberi pedig hét százalék körül lesz. Hozzátette: ennek megfelelően értékelte a kormány az idei évet a gazdaság egésze szempontjából. Már az infláció leküzdése komoly növekedési áldozatot követelt.

A héten megjelent OECD tanulmány szerint Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a reálbél 2023 második negyedévében – tette hozzá. Mint mondta, ez jelentős béremelést, és garantált bérminimumemelést jelent a jövő évtől. Hozzátette: a jövő év a gazdasági emelkedés, és a béremelés éve lesz. A kormány továbbra is olyan intézkedéseket fog hozni, amelyek a gazdasági növekedést elősegítik – jelentette ki.

Nem támogatja Magyarország az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését

A kormány szintén az EU-s csúcstalálkozóra készülve tárgyalt a legújabb brüsszeli javaslatról, ez pedig a bővítési tárgyalási javaslat. A miniszterelnök hétfőn Berlinben találkozik a német kancellárral is, úgy látjuk, hogy ugyanazt az álláspontot helyes képviselni, mint a korábbi bővítések esetén is, előbb a folyamatban lévő, korábbi bővítésekről szóló tárgyalásokat kell befejezni.

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Juncker korábbi nyilatkozatával egyet kell értenünk, hogy Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az EU-s tagságra. Hazánk azt a álláspontot képviseli, hogy valamilyen megkülönböztetett partnerséget érdemes felajánlani, de más módra nincs lehetőség – erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Úgy összegezte: nem támogatjuk a közös hitelfelvételt, az integráció jelenlegi foka elegendő és a közös eladósodás további integrációt jelent.

Magyarország nem támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával Forrás: AFP/Roman Pilipey

Agresszív migránsok

Mint ahogyan a miniszter mondta, azt látják, hogy

egyre agresszívabban lépnek fel a migránsok a határon. A határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek.

Egyre több a józan ész irányába mutató hang hangzik el egyes európai politikusoktól, az azonban EU jogi és fizikai értelemben is el akarja lehetetleníteni a határvédelmet.

Erre jó példa, hogy Brüsszel napi bírságot akar fizettetni Magyarországgal, mert a migránsokat megállítjuk a határon. – Ez elfogadhatatlan – mondta Gulyás Gergely. Mint tájékoztatott, az idegenrendészeti törvény szigorítását is megtárgyalta a kormány.

– jelentette ki.

Mint mondta,

a magyar munkahelyeken amíg magyar munkaerő van, addig magyar munkaerőnek kell ezeket a pozíciókat betölteni.

Nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint ahány betöltetlen álláshely van – jelentette ki. A miniszter elárulta, a kormány tárgyalt a digitális állampolgárságról is, ennek az a célja, hogy az ügyintézés mobiltelefonon is megtörténhessen. A közműszámlákat is el tudják intézni itt a magyar állampolgárok.

Jön az emelt nyugdíj

Szentkirályi Alexandra elmondta, a posta hamarosan elkezdi kiküldeni a kiegészítő nyugdíjemelést, amely pénteken érkezik. Akinek a postás hozza, az tizedike után számíthat rá. A kiegészítést januárig visszamenőleg fizetik ki.

– fogalmazott. Mint mondta, januárban újra emelni fogják a nyugdíjakat, ezúttal hat százalékkal, illetve a tizenharmadik havi megemelt nyugdíjjal is számolhatnak az idősek.

Péntektől érkeznek az emelt nyugdíjak Forrás: Shutterstock

Azt lehet látni, hogy a Covid ideje alatt erősödött fel az online térben az adathalászat-bűnözés: az idei év január 9515 ilyen bűncselekmény és volt nyolcmilliárdos kár, komoly ágazattá nőtte ki magát. A leggyakoribb elkövetés az adathalász módszer, a telefonon tárolt adatok felhasználása, hogy hozzájussanak a bankszámla adatokhoz.

A kormányszóvivő szerint, azért, hogy minél jobban fel lehessen lépni ez ellen, a belügyminisztérium háromszáz fős kibernyomozói hálózatot hoznak létre 293 fővel, a nemzeti védelmet pedig 15 fő biztosítja majd, hogy a jövőben az ezzel kapcsolatos bűncselekmények elkerülhetőek legyenek.

Országos lefedettséggel dolgoznak majd, valamennyi vármegyei kapitányságon létrejött 4–9 fős csoport, hogy megelőzzék ezeket az eseteket.

A bankok együttműködését is várják, nézzék át a jelenlegi protokollokat, hogyan tudnak ők is segíteni és a lakosságot is kérjük, hogy fokozott figyelemmel kezeljék ezeket a helyzeteket.

Jön a digitális állampolgárság

Várhatóan a jövő héten nyújtja be a kormány a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés elé - közölte Gulyás Gergely. A tárcavezető elmondta, a cél, hogy az igazolvány ügyintézés és az elektronikus aláírás mobiltelefonon is megtörténhessen.

Ahhoz, hogy a magyar gazdaság már közép- és hosszú távon is versenyképes legyen, egyszerűsödjön az ügyintézés, és további leépítések lehessenek az állami bürokráciánál, feltétlenül szükséges a digitalizáció terén nagyot lépnünk előre - fogalmazott a miniszter.

Gulyás: Ez Ukrajna érdekét sem szolgálja

Nem lepett meg a hír, a háború legnagyobb támogatja a Soros-család - mondta Gulyás Gergely az Origo azon kérdésére, hogy mit szól ahhoz, hogy Alex Soros Ukrajnában szervezkedik, és örömét fejezi az EU-csatlakozási tárgyalások miatt?

Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Karácsonyék nem tesznek eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségnek, elmondta: erre nincs jogi alapja a fővárosnak. A miniszter úgy látja, Brüsszel döntésképtelen a migráció kérdésében, szerinte tagállami szinten kell szabályozni a migrációt. Úgy véli a józan hangok Brüsszelben nem eléggé erősek jelenleg. „Brüsszel gyenge, túl sok az ellenérdekű fél ott" – jelentette ki.

Azon kérdésre, mely szerint a kiberbűncselekményekből származó összegek jelentős része Ukrajnába szivároghat át, elmondták: a kormánynak van erről információja, folyik egy nyomozás, húszmilliárdos nagyságrendű összegekről beszélünk.

Ezeknek a milliárdoknak jelentés része Ukrajnába ment, amint a Belügyminisztérium pontosabb adatai lesznek, tájékoztatást adnak majd a nyomozásról.

"Magyarországon nem lehet terroristák mellett tüntetni" Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Jacek Boczarski

Arra a kérdésre, mi az álláspontja a kormánynak arról, hogy a Társaság a Szabadságjogokért a bírósághoz fordult annak a férfinak az ügyében, aki november 22-én palesztinbarát tüntetést kezdeményezett, Gulyás Gergely elmondta: Várjuk a bíróság döntését.

A mi véleményünk világos, vannak olyan szélsőséges esetek, a 2013-as alkotmánymódosítás kapcsán széleskörű egyetértés volt az országban, amikor szélsőséges vélemények kifejtését igenis lehet korlátozni.

Jön a szuverenitásvédelmi törvény

A kormány 93 milliárd forintot biztosít a kórházi adósságok rendezésére - mondta Gulyás Gergely egy másik kérdésre. Jövő kedden nyújtja be a szuverenitásvédelmi törvényt a Fidesz-frakció - jelentette be Gulyás. Bűncselekménnyé nyilvánítják, ha egy párt külföldről kap támogatást - tette hozzá.

Nem hozott döntést az energiaitalok 18 éven aluliak körében való betiltásáról a kormány - mondta kérdésre Szentkirályi Alexandra. 50 milliárd forint felett költött Ukrajnára a kormány humanitárius segély keretében - mondta egy másik kérdésre Gulyás.