Hadházy Ákos osztalékot kapott, amit nem vallott be vagyonnyilatkozatában?

új életpálya-modell, új pedagógus-életpályamodell, egész napos tiltakozás, tüntetés, demonstráció, oktatás, tanulás, iskola, tanítás, tanár, pedagógus, Budapest, Kossuth tér, 2023.07.04. Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
Hadházy Ákos cége nem először kerül figyelmünk középpontjába - írja legújabb tényfeltáró írásában a Tűzfalcsoport. A portál szerint ennek oka elsősorban az, hogy a sorozatos botrányairól elhíresült politikus, bár már 2016 óta országgyűlési képviselő, továbbra is vezető tisztségviselő (pontosabban ügyvezető) az általa alapított Hadházy-Vet Korlátolt Felelősségű Társaságban. A teljes írást az alábbiakban közöljük.
Vágólapra másolva!

A Tűzfalcsoport szerint a botránypolitikus a 2021-es vagyonnyilatkozatában még azt tüntette fel, hogy a cégéből származó nyereség 50 százaléka illeti meg, a 2022-es vagyonnyilatkozatában azonban már „díjazás nélküli" tevékenységről számolt be a gazdasági társasággal összefüggésben. De vajon igazat mond-e a baloldali képviselő? – teszik fel a kérdést. Azért is érdemes feltenni a kérdést, mivel nem ez lenne az első gyanús eset.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 80. § (1) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy az országgyűlési képviselő a tudományos, egyetemi oktatói, főiskolai oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve más keresőfoglalkozást nem folytathat és egyéb tevékenységéért – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony keretében végzett tevékenységet kivéve – díjazást nem fogadhat el.

A botránypolitikus állítása szerint szünetelteti állatorvosi tevékenységét. Azonban a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett nyilvántartás szerint Hadházy Ákos pecsétszáma (2762) nem szerepel az érvénytelenített pecsétek között, tehát azt elméletileg bármikor használhatja.

A Tűzfalcsoport azt írja, hogy egy kedves Olvasójuk jóvoltából bepillantást nyerhettek néhány, a Hadházy-Vet Kft.-hez köthető dokumentumba.

Az iratokból kiderül, hogy a cég a 2022-es évre vonatkozó pénzügyi beszámoló elfogadásával egyidejűleg 5 millió forint osztalék jóváhagyásáról döntött. Az osztalék (vagyis egy vállalat adott időszakban elért nyereségéből a részesedéssel rendelkező személyek számára nyújtott kifizetés), hacsak a létesítő okirat másként nem rendelkezik, főszabály szerint a három tulajdonos – tehát Hadházy Ákos, a politikus édesapja és felesége – között, törzsbetéteik arányában oszlik meg. Bár nincs rálátásuk a cég létesítő okiratára (és így a főszabálytól való esetleges eltérésekre), az ugyanakkor biztos, hogy a Polgári Törvénykönyv 3:88. § (2) bekezdése kógens, tehát eltérést nem engedő jelleggel rögzíti, hogy semmis a létesítő okirat azon rendelkezése, amely valamely tagot a nyereségből teljesen kizár.

Forrás: Tűzfalcsoport

A fentiekre figyelemmel két lehetőség áll fenn:

  • Hadházy nem mondott igazat a 2022-es vagyonnyilatkozatában („díjazás nélküli"), és osztalékot vett fel a cégből;
  • Úgy döntött, hogy nem veszi fel a neki járó osztalékot.

Az első variáció nem szorul különösebb magyarázatra, ebben az esetben nyilvánvalóan törvénytelenségről beszélhetünk.

Azonban a második eshetőségnek is megvannak a maga aggályai, ugyanis amennyiben a tulajdonos úgy dönt, hogy bizonyos - jelen helyzetben egyértelmű okokból kifolyólag - nem veszi fel az őt megillető osztalékot, abban az esetben annak bruttó összegét (mint fel nem vett osztalék) egy elkülönített számlán kell tartani, amelyhez a későbbiekben (pl. képviselői mandátuma lejártakor) az arra jogosult bármikor hozzáférhet.

Ebben az esetben a fel nem vett osztalék (a későbbi rendelkezésig) valóban nem jelentkezik jövedelemként a politikusnál, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ez az eljárás is szembe megy az Országgyűlésről szóló törvény szellemiségével. Nem beszélve arról, hogy a Hadházy-Vet Kft.-ben a baloldali politikus felesége ugyancsak tulajdonostárs, így egyébként is bőven jut a cég nyereségéből a Hadházy-konyhára.

Félreértés ne essék, nem azzal van a baj, ha valakinek sikeres cége van. A probléma az, ha választott tisztviselőként nem őszintén és korrektül jár el ezzel kapcsolatban.

Mint, ahogyan a mai napig rejtély övezi azt is, hogy Hadházy Ákos valóban ténylegesen szünetelteti-e állatorvosi praxisát.

Közismert mondás, hogy „az kiabál, akinek a háza ég". Talán ez juthat először eszünkbe arról a 2023. február 1-jén kelt Facebook-bejegyzésről, amelyet a volt LMP-s politikus közzétett oldalán. Ebben Hadházy kifejezetten kioktató hangnemben rója fel, hogy ideje lenne megtanulni „mi a különbség egy cég bevétele és nyeresége közt, illetve, hogy mi az az osztalék!"

Hadházy Ákos, amint kordont bont a momentumos képviselőtársaival a Karmelita Kolostornál Forrás: Origo

A leleplezésünkben tárgyalt, osztalékot jóváhagyó társasági határozatot 2023. május elsején, tehát mindössze pár hónappal a botránypolitikus imént idézett Facebook-posztját követően fogadták el. Így joggal merülhet fel a kérdés: Hadházy Ákos előrement a magyarázkodással, vagy utólag mentegette magát?