Jön a digitális forradalom Magyarországon: mutatjuk, mi mindent lehet majd elintézni mobiltelefonnal

telefon, technológia, mobiltelefon, mobil, okostelefon, ember, illusztráció, telefonos ügyintézés
point finger on screen mobile phone closeup, person texting text message, hipster touch blue screen on smartphone light night city, girls using in hands cellphone close up, online internet
Vágólapra másolva!
A jövő héten nyújtja be a kormány a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek. A cél az, hogy az igazolvány és az elektronikus aláírás a mobiltelefonon elérhető legyen, valamint, hogy a különböző ügyek intézése okostelefonon is megtörténhessen. A későbbiekben a magyar állampolgárok a közműszámláik befizetését is mobiltelefonon tudják majd intézni. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta: társadalmi egyeztetésre bocsátják a Digitális állampolgárság-programhoz kötődő törvényi szabályozásokat. Azt is hozzátette, hogy a dán példával ellentétben itthon nem teszik kötelezővé a DÁP (Digitális Állampolgárság Program) használatát– vagyis, aki inkább a hagyományos módon szeretne ügyeket intézni, továbbra is megteheti. A DÁP-alkalmazásnak ugyanakkor rengeteg haszna lehet, főleg a könnyebb, gyorsabb és biztonságos ügyintézés terén.
Vágólapra másolva!

- emelte ki Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Az uniós irányelv arról szól, hogyan lehet a digitális szolgáltatásokat biztonságosan és egyszerűen használni.

Magyarországon a mobiltelefonra fejlesztik az alkalmazást – lényegében a mobilunkkal a legtöbb ügyet el tudjuk majd intézni, amely később kiegészül az állami és a magánszektor biztonságos fizetési szolgáltatásaival is.

– emelte ki Rogán Antal. Hangsúlyozta: biztonságos adatvédelemre épül a rendszer, amelyen keresztül mindenki maga irányíthatja a saját adatainak megosztását, és csak a szükséges adatokat, információkat kell megosztania egy-egy tranzakcióhoz.

Miért lesz jó digitális állampolgárnak lenni?

Ha az ember letölti a DÁP-alkalmazást a mobiltelefonjára, egy rendőrségi igazoltatásnál például a mobiljával igazolhatja személyazonosságát, nem kell elővenni a személyi igazolványt. De ugyanezt megteheti például a banki ügyintézésnél is.

Ahol nem kell a személyét igazolnia, hanem csak a személyéhez kapcsolódó egyéb adatra van szükség – például arra, hogy mennyi idős –, akkor az alkalmazás csak ezt az információt adja át.

Jó példa erre, ha valaki a Nemzeti Dohányboltban szeretne vásárolni, és igazolnia kell a korát.
Az állam proaktív lesz az alkalmazáson keresztül: aki letölti az applikációt és regisztrál, nem kell észben tartania az ügyeit, mert az alkalmazás figyelmezteti, ha a közeljövőben lejár a személyi igazolványának érvényessége, vagy bármilyen más határidő, amivel kapcsolatban ügyintézést kell indítania.

Minden hivatalos dokumentum elérhető lesz az alkalmazásban, így nem kell pdf-eket küldözgetni sehova, ráadásul az időbélyegző véd a félreértésektől is.

A fizetnivalók többségét is egy gombnyomással intézheti a digitális állampolgár – először az államnak (tehát például a különböző illetékeket), de aztán ugyanígy, egy gombnyomással elkészülhet egy banki hitelkérelem vagy egy munkaszerződés elektronikus aláírással együtt.

Ügyintézés mobilon – soha nem volt még ilyen egyszerű

Az ügyintézések általában nehézkesek, mindig kiderül, hogy szükség van még egy adatra vagy dokumentumra. Ez pedig idegőrlő és fárasztó.

Az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz, az életesemény alapú és az e-Papír.

Az életesemény alapú ügyintézésnél a leggyakoribb ügyek a születéssel és az autóátírással függenek össze, ezért e kettőt a tervek szerint már 2025-ben elérhetővé teszik.

A fejlesztés lényege, hogy az ügyintézés egy gombnyomással elindítható, ezt követően pedig a szükséges dokumentumokat az állam szerzi be.

Az ügyintézés elindításánál az állampolgár felhatalmazást adhat, hogy az állam szerezzen be minden adatot és információt az ügyintézéshez.

Az e-Papír rendszerét a mostanihoz képest teljes körűen megújítják.

Hogyan és mikortól működik a DÁP?

Minden regisztrált felhasználónak lesz egy azonosítója amellyel online és offline is tud ügyet intézni.

Mindenkinek alanyi jogon jár az azonosító és az appot is bárki leöltheti, de olyan ügyekben, amelyekhez 14, vagy 18 éves korú jogkorlátozás társul, a szülők járhatnak majd el a fiatal- vagy kiskorú gyerekeik nevében.

Az azonosító akkor aktiválódik, amikor a DÁP-alkalmazást letöltik, és a regisztrációt is elvégzik. Ettől a pillanattól kezdve az állampolgár a mobiljával online tud ügyet intézni.

A DÁP-app tesztüzeme 2024 szeptemberétől indul. Először a saját adatokat gyűjtik össze és hitelesítik. Ekkor már például egy rendőri igazoltatásnál használható lesz a mobiltelefon. A leggyakoribb ügyeket is intézni lehet jövő ősztől, például az appon keresztül a kormányablaknál időpontot lehet igényelni, vagy erkölcsi bizonyítványt kérni. Az elektronikus aláírás is működik majd.

2025-től elindul az alkalmazás teljes körű működése.

Az ügyfélkapun keresztül mindenkit megkeresnek és tájékoztatnak a digitális állampolgárság lehetőségeiről.

Az első időszakban arra számítanak, hogy várhatóan félmillió ember tölti majd le az alkalmazást. Ekkor már az applikáción keresztül lehet intézni például az autóeladást, vagy a születéssel kapcsolatos tennivalókat.

2026-ban indul az e-posta: mindenki elektronikusan kaphat meg mindent a DÁP-alkalmazáson keresztül. Ide tartoznak a közműszámlák is, amelyekhez már kapcsolódik majd fizetési lehetőség is. Továbbá az államigazgatási szervek is kötelesek a DÁP-appon keresztül válaszolni, ami egyidejűleg kézbesítettnek is minősül.

– mondta Rogán Antal. Azt is hozzátette, hogy

a fejlesztési projekt végére az embereknek nem kell majd igazolványokat magával vinniük, elég lesz, ha a DÁP-alkalmazással és a digitális igazolványtárcával felszerelt mobiltelefonjuk van a zsebükben.

Az egész projekt alapelve, hogy az állammal kapcsolatos összes adatnak végső soron az állampolgár a tulajdonosa, és rendelkezhet arról, hogy adatait felhasználhatják-e. A vonatkozó törvényi szabályozásokat az Országgyűlés december közepéig fogadhatja el, így jövőre hatályba léphetnek.