Budapestre jön az Európai Tanács elnöke

ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles
Madrid, 2023. október 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő kezet fog a spanyolországi Granadában 2023. október 5-én. A találkozón a két napos európai csúcstalálkozó témáit tekintették át. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Diplomáciai látogatásra érkezik hétfőn Budapestre Charles Michel – közölte az X-en az Európai Tanács elnökének szóvivője. Rövid tájékoztatása szerint a brüsszeli politikus Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat majd kétoldalú egyeztetést.
Vágólapra másolva!

A látogatás bejelentését megelőzően Orbán Viktor levelet írt Charles Michelnek, melyben a magyar miniszterelnök figyelmeztetett: az uniós vezetők közötti stratégiai egyeztetés nélkül nem lehet tárgyalni újabb támogatások jóváhagyásáról vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról. Orbán Viktor a harctéri helyzetre figyelmeztetve sürgősnek nevezte a témával kapcsolatos tárgyalások lefolytatását, és az Egyesült Államok szerepére is utalt:

- tette fel a kérdést a Politico brüsszeli hírportál által idézett levélben a magyar miniszterelnök.

Charles Michel látogatásának célja, hogy enyhítse az Európai Unió és Magyarország között a jogállamisági kérdések miatt növekvő feszültséget még a december közepére tervezett uniós csúcs előtt, amelynek egyik központi kérdése Ukrajna további támogatása az EU részéről - írja újabb cikkében a Politico. Hozzáteszi: az Európai Tanács elnöke a hétfői beszélgetés alkalmával szeretne megállapodásra jutni Magyarországgal, elkerülve, hogy az uniós csúcs kudarcba fulladjon.