Az Európai Bizottság tagadja, de migránsgettókat hoznának létre

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
Migrants gather outside the operational centre called "Hotspot" on the Italian island of Lampedusa on September 14, 2023. The tiny Italian island of Lampedusa struggled on September 14, 2023 to cope with a surge in migrant boats from North Africa after numbers peaked at 7,000 people -- equivalent to the entire local population. (Photo by Alessandro Serranň / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer teljességgel valótlannak nevezte a szuverenitásunk védelméről szóló nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állításokat - írta a Magyar Nemzet. Érdemes sorra venni, hogy mi is a helyzet az egyes témák terén, a lap sorozatát a konzultáció migrációt érintő kérdésével folytatta.
Vágólapra másolva!

„Teljességgel valótlanok a magyar nemzeti konzultáció kérdéseiben megfogalmazott állítások, Ursula von der Leyen elnököt pedig nem foglalkoztatta túlzottan, hogy szerepel a plakáton" – közölte az Euronews kérdésére az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer. A konzultáció tizenegy kérdése közül az egyik migrációs témával foglalkozik.

A kérdőív negyedik kérdése szerint „Brüsszel Magyarországon is migránsgettókat akar létrehozni. Ön mit gondol erről?". A két válaszlehetőség: „Nem szabad engedni, hogy migránsgettók jöjjenek létre hazánkban", illetve a másik szerint „El kell fogadni a brüsszeli migrációs terveket".

Mint ismert, 2023 október elején az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Spanyolország tájékoztatása szerint a 27 tagállam nagykövetei megállapodtak az új migrációs paktum részét képező vészhelyzeti rendelkezésekről.

Valójában Magyarország és Lengyelország a rendelkezés ellen szavazott, míg Ausztria, Csehország és Szlovákia tartózkodott a szavazáson.

Jelenleg úgy néz ki, hogy a paktumot jövő áprilisig áterőltetheti az uniós gépezet.

Az új rendelkezések értelmében, amennyiben egy tagállam esetében migrációs krízishelyzet állna elő, az érintett tagállam szolidaritási hozzájárulást kérhetne a többi tagállamtól, amely három formában valósulhat meg.

  • A menedékkérők és a nemzetközi védelemben részesültek relokációja, azaz áthelyezése az érintett tagállamból a felajánlást tevő államokba.
  • Az érintett tagállamban benyújtott menedékkérelmekhez kapcsolódó menekültügyi eljárás lefolytatása.
  • Pénzügyi támogatás vagy alternatív szolidaritási lehetőségek. A szolidaritási hozzájárulási felajánlásokat a Tanács hagyja jóvá.

Köztudott, hogy a magyar választók immár több választáson, és 2016 októberében egy népszavazáson is nemet mondtak a brüsszeli kötelező betelepítési tervekre. 3 362 224 állampolgár utasította el a referendumon a kvótajavaslatot, az érvényesen szavazók több mint 98 százaléka nemmel voksolt. A rendszerváltás óta egyetlen politikai erő sem kapott ilyen sok szavazatot a választásokon.

Ilyen előzmények után nem véletlen, hogy Orbán Viktor 2023. október 13-án a közrádióban arról beszélt:

A miniszterelnök szerint „az Unió úgy döntött, hogy szétosztja az illegálisan Európába érkező menekülteket. Nekünk is kéne fogadni jó néhány ezret. Nekünk is föl kéne építeni – az Unió mostani döntése szerint – egy tízezer fő környéki méretű menekülttábort, egy migránsgettót, és ott kéne tartanunk a migránsokat egy ideig, utána pedig ki kéne engednünk. Tehát egy rossz dolgot akarnak ránk erőltetni."

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a napokban arról beszélt, hogy „hiába tiltakoztunk, pár héttel ezelőtt elfogadtak egy új migrációs csomagot. Ennek nemcsak a kötelező elosztás a lényege, hanem az is, hogy felülírnák a magyar menekültügyi szabályokat" – fogalmazott az államtitkár.

A rendelet szerint be kellene engedni a bevándorlókat, azelőtt, mielőtt megszületik a döntés a menekültkérelmükről.

„Ha ezt elfogadnák, akkor újra kellene nyitni a táborokat, például Debrecenben" – folytatta Dömötör Csaba. Felvázolta, hogy a napokban brüsszeli biztosok egész nyíltan beszéltek arról, hogy a lehető legtöbb bevándorlót kell Európába hozni, mert az fogja megoldani a munkaerőpiaci gondokat.