Menczer Tamás: A magyar külpolitika sarokköve, hogy mindent a magyar érdeknek megfelelően tesz

MENCZER Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar külpolitika sarokköve, hogy mindent a magyar érdeknek megfelelően tesz - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Székesfehérváron, a Fidelitas XX. kongresszusán mondott köszöntőjében.
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás hangsúlyozta: a kormány döntéseinél az első számú és legfontosabb az, hogy mi a magyar érdek. Békeidőben is fontos ez, de háborús és válságokkal terhelt időben életbe vágó - mondta.

Hozzátette: ezen a ponton "a teljes magyar baloldal elhasal", mert nem a magyar érdek szerint cselekednek, mindig valakihez alkalmazkodnak, valakit kiszolgálnak, és nem értik azt, hogy a magyar külpolitika magyarbarát, és a magyar érdeket tartja szem előtt.

Menczer Tamás ezután a Magyarországon érzékelhető válságokról szólva elmondta: az ukrajnai háborúban azonnali tűzszünet kell feltétel nélkül.

- szögezte le.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Fidelitas XX. kongresszusán a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2023. november 11-én Forrás: MTI/Komka Péter

Az államtitkár bízik abban, hogy Izrael terrorellenes harca eredményes lesz. A magyar álláspont szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a konfliktus ne váljon államközi háborúvá, meg kell védeni a civileket, illetve vissza kell térni az Ábrahám-megállapodásokhoz.

Közölte:

a kormány több mint 500 embert hozott ki Izraelből, a magyar légierő ötször repült be a konfliktuszónába.

A bevándorlásról szólva Menczer Tamás úgy fogalmazott: az egyetlen lehetséges út a magyar út, a magyar kormány elutasít minden elosztást, kvótát, migránsgettót.

Az energiaválságról kiemelte:

a kormány megvédi Magyarország energiaellátását, energiabiztonságát, és ezzel együtt a rezsicsökkentést.

Menczer Tamás jelezte: a kormány 2014 óta külgazdasági fókuszú külpolitikát folytat, tavaly 6,5 milliárd euró volt a bejövő beruházások aránya, és 142 milliárd euró volt az export, az idén ezeket a rekordokat meg fogják dönteni. Ennek köszönhetően tudja a kormány megvédeni a munkahelyeket, a tizenharmadik havi nyugdíjat, a családtámogatási rendszert, a fiatalok adómentességét - sorolta.

Farkas Dániel, a Fidelitas elnöke köszöntőjében azt mondta: Székesfehérvár a Fidelitas 27 éves történetének "fontos bástyája", ahol bizonyítottak, hogy egy politikai ifjúsági szervezet fiatal és "régebb óta fiatal" tagjai remekül tudnak vezetni egy várost, egy igazi közösséget.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere emlékeztetett arra, hogy sok élmény és barátság köti a szervezethez.

Beszédében azt javasolta a fiataloknak, vállalják a felelősséget, és foglalkozzanak annak a helyi közösségnek az ügyével, ahol a mindennapjaikat töltik, mert "gyönyörű szolgálat".

Nagy István agrárminiszter egyebek között elmondta, hogy az előttünk álló hónapokban heves politikai támadások kereszttüzébe kerül mindaz, amit az elmúlt másfél évtizedben elértünk.

Kiemelte:

egy évtized alatt a magyar agrárium behozta lemaradását, és fokozatosan zárkózik fel Európa élmezőnyéhez.

2021-ben a mezőgazdaság egy hektárra vetítve folyó áron 169 százalékkal több új értéket termelt meg, mint 2010-ben, ami a második legjobb eredmény az EU-ban - ismertette.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Fidelitas XX. kongresszusán a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2023. november 11-én Forrás: MTI/Komka Péter

A cél, hogy 2030-ban az agrárium termelékenysége a másfélszeresére, a hozzáadott érték a kétszeresére nőjön, a kivitel 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen, közben a magyar vidék szerethető, hosszú távon biztonságos, békés hely maradjon Európa szívében - mondta.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter kiemelte: a Fidelitas olyan közösség, ahol "az emberek azt mondják, amit gondolnak, és azt teszik, amit mondanak", szemben az Európai Unióval, ahol az emberek ennek éppen az ellenkezőjét cselekszik, mert szerintük a világ bonyolult hely, "nem lehet csak úgy kimondani dolgokat, sok mindent gondolni sem lehet".

A jövő évi európai uniós választásokkal kapcsolatban megjegyezte:

Varga Judit fideszes országgyűlési képviselő, az európai ügyek bizottságának elnöke szerint Európa "történelmileg legnagyobb válságát éli át", és ezt most már azok is érzik, akik Brüsszelben vannak.

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke beszédet mond a Fidelitas XX. kongresszusán a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2023. november 11-én Forrás: MTI/Komka Péter

Azonban mi, magyarok szabadok, kreatívak és bátrak vagyunk, vannak megoldásaink a saját sorsunk alakítására - jelentette ki Varga Judit.

Hozzátette:

azt tesszük, amit több mint ezer éve, őrizzük Európát, és nem félünk "a polipként szorító civil szervezetektől", a nagy hatalmú nemzetközi médiától és a karriermenedzserektől sem.

Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és európai parlamenti képviselője egyebek mellett azt mondta, gyökeres változásokat kell elérni a brüsszeli politikában, hiszen ma ártatlanok szenvedik el Nyugat-Európa szerte a kudarcos migrációs politika következményeit.

Az EU akkor lehet sikeres, ha erős nemzetek szövetségére alapozza az együttműködést,

- jelentette ki.

Az erős Európa kialakításában nagy szerep hárul a Fidelitasra, a hazaszerető fiataloknak rá kell ébredniük arra, hogy sorsdöntő pillanat előtt állunk, a tét Európa és Magyarország jövője - emelte ki.

Tóth Edina (Fidesz) európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, a jövő évi európai parlamenti választásokon arról kell dönteni, hogy az EU megmarad-e szuverén nemzetállamok szövetségének, vagy olyan unióvá változik, ahol "a brüsszeli elefántcsonttoronyban" ülő bürokraták hozzák meg a legfontosabb döntéseket.

Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi igazgatója beszédében a valódi európaiságnak a nemzetek Európáját nevezte, és azt mondta: a magyar modellt érdemes exportálni Európába.