Bérnövekedési hullám jöhet 2024-ben Magyarországon

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció, forint
professional businessman has hungarian forints in his hands. Hungarian economy, business and finance. Concept showing economical environment in Hungary
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság arról ír, hogy jövőre felpöröghet a gazdaság, nőhetnek a bérek. Mint írják, lényegében ez hangzott el a legutóbbi Kormányinfón, ami nem üres kijelentés, mivel szinte borítékolható, hogy az idei évhez hasonlóan 2024-ben is 10 százalék körül nőnek majd a keresetek Magyarországon. Mindezt úgy, hogy 10 százalék alatt marad az infláció, azaz a reálbérek is növekedhetnek.
Vágólapra másolva!

Egész Európában párját ritkította az infláció húzta profit vagy közkeletű nevén a céges nyerészkedés itthoni megjelenése, ami legfőképpen azért volt fájó, mert a magyarországi vállalatok pont az energiaválság kellős közepén növelték a profitjukat, akkor, amikor idehaza végig 20 százalék fölött tanyázott az infláció.

A reálbérek is növekedésnek indulnak Forrás: Kamil Zajaczkowski/Shutterstock.

Csak ez az egy hatás a hazai drágulás ötödért felelt. Most pedig legújabban itt van a visszatekintő árazás, azaz a telekommunikációs cégek a múltbéli költségnövekedésük alapján emelnek árat, holott ezt már az infláció a legkevésbé indokolná – írja cikkében a Világgazdaság.

– mondta a Világgazdaságnak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, miután a folyamatban lévő minimálbér-tárgyalásokon egyre inkább körvonalazódik, hogy miképp alakulhat a legkisebb bérek növekedése.

Bár a legkisebb keresetek növekedésének mértéke még nem végleges, a két számjegyű emelkedés valószínűsíthető, főként a minimálbér esetében, itt 10-15 százalékos növekményre van kilátás.

Török Zoltán szerint a 6 százalékos infláció mellett 2–4 százalékos reálbér-növekedésre van kilátás, és ezt a hazai cégek gond nélkül ki tudják majd gazdálkodni, a korábbi profitnövekményből pedig bérnövekmény lehet 2024-ben.

Ez nem csupán hazai várakozás. Jövőre Magyarországon lehet a legmagasabb a bérek növekedése az Európai Unióban az osztrák Kienbaum tanácsadó cég elemzése szerint.

2024-ben hazánkban átlagosan 9,8 százalékkal emelkedhetnek a bérek, míg Németországban az emelkedés 4,7, Ausztriában pedig 6,5 százalék lehet csupán – véli a cég.

Az unión kívül a legnagyobb bérnövekedés Argentínában lehet, ahol a tanácsadó cég szerint 41 százalék fölötti mértékben nőhetnek a fizetések, ez azonban messze elmarad az országot sújtó, éves szinten 88 százalékos inflációtól.

A hazai kedvező kilátásra utal egyébként az OECD jelentése is. Eszerint az idei második negyedévben 3 százalékkal nőttek a reáljövedelmek Magyarországon. Ráadásul a háztartások egy főre jutó reáljövedelme a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett, 2023 második negyedévében 0,5 százalékkal, míg az egy főre jutó reál-GDP 0,4 százalékkal bővült.

A hazai 3 százalékos növekedés az elemzés szerint az inflációs nyomás enyhülésének tudható be.