Fegyvert használnak, és fenyegetőznek az egyre agresszívebb migránscsempészek a déli határnál - videók

migránsok Szerbia
Migrants camp beside the border fence at the Serbian Kelebija border village near Subotica on February 6, 2020, as the Tompa road border-crossing on the Hungarian side has been temporarily closed by the Hungarian police. - Hungarian police temporarily closed a Serbian border crossing on February 6 after a large migrant group showed up there and demanded to be let in. The attempt came a week after 60-70 people tried to get into Hungary at another Serbian border crossing under cover of night, prompting security staff to fire warning shots in the air. Hungarian police report a sharp rise in attempts to cross the country's southern borders since December. (Photo by Istvan HUSZTI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemrég a Vajdaságban működő afgán embercsempész-bűnbanda megfélemlítő videókat kezdett elhelyezni a közösségi médiában. Magukat egyszerűen „killer group" (gyilkos csoport) néven emlegetik, és pisztolyt formáló öklöt mutatnak, valamint a nyak elmetszését imitáló mozdulatokat hajtanak végre a felvételeken. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a helyzet a déli határ közelében egyébként is pattanásig feszült, ugyanis nemrég az embercsempészek már fegyvert is használtak a szerb rendőrök ellen.
Vágólapra másolva!

A Délvidéken nemrég egy ott működő, nagyobb afgán embercsempészcsoport a TikTokon kezdett rövid videókat elhelyezni. A felvételek kísértetiesen hasonlítanak az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett videókra, azokon a csoport saját harci erényeit dicsőíti és mutatja be. A szereplők egyszer csuklyában, másszor arcukat vállalva tűnnek fel.

Háttérzeneként időnként gépfegyverropogás szolgál, és különböző, pastu nyelvű harci dalok is megszólalnak. A bandatagok jobb kezüket felemelve pisztolyt formálnak, majd elsütést imitálnak. Máskor pedig nyaklevágást mutatnak kezükkel. A tagok gyakorlatilag mintegy „bemutatkoznak" a videókon, ahogy rájuk közelít a kamera. A felvételeket időnként angol nyelven feliratozták is. A csoport magát „killer group", azaz gyilkos csoport néven, illetve a 400-59 számon emlegeti, és pastu nyelven a „maffia" nevet is használják.

A csoport a magyar határ közvetlen közelében, Horgos és Szabadka térségében aktív. Az elmúlt időszakban érdemben teret nyertek a többi rivális banda kárára, elsősorban harciasságuknak köszönhetően. Egyebek közt emberrablásokra, kínzásokra, titkos gyilkosságokra is sor került az összecsapások során.

Nem csoda, hogy július elsejei hatállyal leváltották az addigi szabadkai rendőrparancsnokot. A személycsere hivatalos indokolásaként a migránsok és az embercsempészek jelenléte és fokozódó agresszivitása által okozott katasztrofális szabadkai biztonsági helyzetet jelölték meg. Emlékezetes, hogy a Mandiner júliusban arról számolt be, hogy a szerb határ déli oldalán mindennek megvan az ára, a szerb rendőröktől még úgynevezett időkeretet is tudnak vásárolni a csempészek. A migránsok utaztatása csak a Balkánon egymilliárd eurós értékre rúghat.