Listás választás jöhet Budapesten?

Fodor Gábor interjú liberálisok
Fodor Gábor interjú
Vágólapra másolva!
A fővárosi lista kivezetését az LMP anno hevesen ellenezte, ennek visszaállítása így akár támogatható is lehet, a módosítás részleteinek függvényében – nyilatkozta az LMP sajtóosztálya a Magyar Nemzetnek azon kérdésére, hogy támogatnák-e Fodor Gábor felvetését, aki szerint sok problémát megoldana, ha visszaállítanák a tisztán listás választást Budapesten. Ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója szerint amennyiben a törvényt módosítanák, az abban foglaltakat jövőre akár már alkalmazni is lehetne.
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi Főpolgármestere Fotó: Csudai Sándor - Origo

– nyilatkozta az LMP sajtóosztálya a Magyar Nemzetnek azon kérdésére, hogy támogatnák-e Fodor Gábor felvetését.

Az egykori politikus ugyanis a nemrég megjelent véleménycikkében felvetette, hogy állítsák vissza a tisztán listás választást a Fővárosi Közgyűlés esetében. Fodor szerint ez a megoldás arra is alkalmas lenne, hogy tisztázza a politikai erőviszonyokat. Ha tisztán listán választanák meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait a volt képviselő szerint, akkor

megszűnne az a helyzet, amelyet úgy jellemez, hogy a kerületi polgármesterek dominanciája érvényesül a testületben, emiatt a fővárosi szempontok kevésbé jelennek meg a döntésekben.

A kérdést egyébként az LMP mellett a többi ellenzéki pártnak is feltettük. Cikkünk megjelenésééig nem kaptunk választ, amint ez változik, frissítjük az írást. Fodor Gábor bejelentését követően azonban több párt állást foglalt a kérdésben. A Momentum gondolatkísérletnek, tét és következmények nélküli eszmefuttatásnak tartja Fodor Gábor felvetését. A Párbeszéd szerint pedig a budapestiek nem választási trükközést, hanem ennek a Budapest-párti zöldpolitikának a folytatását várják.

Megváltoztatható a törvény?

Fodor Gábor Fotó: Hirling Bálint - Origo

− nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász.

A Századvég jogi tanácsadója ismertette: jelenleg a jogszabály értelmében, a Fővárosi Közgyűlés egy tagja a főpolgármester-választás eredményeképpen, 23 tagja a fővárosi kerületi polgármester-választás eredményeképpen, illetve kilenc tagja a fővárosi kompenzációs listáról jut mandátumhoz.

A szakértő szerint fontos, hogy a kellő felkészülési idő a jogbiztonság része, a jogbiztonság pedig alapelv a törvényalkotás során egy jogállamban.

Kifejtette: a jelenleg hatályos törvény 2010. június 14-én hirdették ki, s kimondja, hogy a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek 2010. évi általános választása során kell először alkalmazni.

– mondta.

Lomnici Zoltán megállapította: amennyiben a törvényt módosítanák, úgy azt

a jövő évi önkormányzati választáson, ami 2024. június 9-én lesz, már alkalmazni lehetne.

− mondta.

Kinek kedvez a jelenlegi rendszer Budapesten?

Az alkotmányjogász elárulta, a jelenlegi rendszer a stabilitásnak, illetve ezáltal a nagyobb pártoknak, pártszövetségek jelöltjeinek kedvez. Olyan jelöltek kerülhetnek be a Fővárosi Közgyűlésbe, akik mögött jelentős fővárosi támogatottság van.

Az egyszerű listás rendszerben elég lenne bő három százalékot elérni a választáson ahhoz, hogy a jelölt a közgyűlés tagjává váljon (100/33=3,33), ami jóval a parlamenti küszöb alatt van (öt százalék).

ifj. Lomnici Zoltán Fotó: Polyák Attila - Origo

Kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a fővárosi kerületek több mint felében polgármesterjelöltet állított, és ezen a listán az adott jelölő szervezet főpolgármester-jelöltje, illetve polgármesterjelöltjei szerepelnek.

Mint mondta:

Lomnici Zoltán hozzátette: ez a szisztéma kiállta az idők próbáját, de a jogalkotó még dönthet a változtatás mellett bizonyos okokból.

– zárta gondolatait a szakértő.