Több száz szakember bevonásával küzdenek a rendőrök az online csalások ellen

Vágólapra másolva!
Az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett az online csalások száma. Rendkívül sok ilyen típusú feljelentés érkezett a rendőrök felé, az áldozatoknak okozott kár mostanra elérte a több milliárd forintot, ezért a rendőrök több száz speciális szakember foglalkoztatásával igyekeznek kivédeni az ilyen jellegű bűncselekményeket.
Vágólapra másolva!

A rendőrök eddig is többfajta módszerrel próbáltak védekezni a kiberbűnözés ellen. Például több kampányuk is volt, amelyekben bemutatták a főbb csalási formákat, és iskolákba is elmentek előadást tartani. Tavaly pedig

csatlakoztak a KiberPajzs nevű együttműködéshez,

amely során intézmények és piaci szereplők indítottak közös kampányt a lakosság kiberbiztonságának növelése érdekében. Az együttműködő szervezetek között gyors és hatékony jelzőrendszer alakult ki, a lakosság kibertudatosságának növelése is összehangoltan történik.

Forrás: Police.hu

Október 1-én országos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül.

A közel háromszáz főt az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályán újonnan megalakult Kiberstratégiai Osztály munkatársai koordinálják, akik

a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, emellett a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek.

Bár a legújabb informatikai tudással, banküzemi, szociológiai és pszichológiai ismeretekkel rendelkező bűnözők gátlástalanul próbálják megszerezni áldozataik pénzét és személyes adatait, a rendőrök mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák.