Karikó Katalin: Arra koncentrálj, amin tudsz változtatni

A Nobel-díjas Karikó Katalin sajtótájékoztatója az MTA székházában, Magyar Tudományos Akadémia, 2023.10.11.
Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus
Vágólapra másolva!
A jövőben szeretnék visszatérni a kutatáshoz és a szakmámhoz. Nem akarok ünnepelt sztár lenni - minderről Karikó Katalin, friss Nobel-díjas kutató beszélt a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatóján szerdán.  
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin kitüntetése óta tartott első magyarországi tájékoztatóján nagy eredménynek nevezte, hogy végre a tudományra ennyire nagy figyelemmel fókuszálnak. Bízik benne, hogy a jövőben mindez a kutatókra irányul majd. Soha nem álmodoztam arról, hogy így ünnepeljenek. A jövőben szeretnék visszatérni a kutatáshoz és a szakmámhoz. Nem akarok ünnepelt sztár lenni - mondta Karikó Katalin.

A fiataloknak azt üzente, hogy jó dolog kutatónak lenni és jó a kutatói pálya. Nagyszerű dolog egy-egy problémát megoldani - tette hozzá. Amikor az ember elsőként rájön egy-egy megoldásra, akkor az egy nagyszerű dolog - mondta Karikó.

Maga a munka a hobbim - tette hozzá.

Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus először beszélt kitüntetése óta Magyarországon Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Mélyebb tudományos oktatás kell

Karikó Katalin elmondta, fontos lenne a tudományos oktatás elősegítése. Ennek egyik oka, hogy nagyon gyorsan fejlődik a tudomány és az ismeretek.

Szólt arról is, hogy nőként továbbra is az különbözteti meg a férfiaktól, hogy az előbbiek tudnak szülni, és emiatt természetesen valamilyen szinten hátrányban volt, de ez természetes dolog.

Félelem

A tudományos álhírek terjedésének egyik oka az volt szerinte, hogy a valós tudósok rengeteget dolgoztak a pandémia alatt, és azok terjesztették az álhíreket, akiknek volt ideje stúdiókba járni. Amikor az emberek nem értettek meg valamit, akkor mindig volt félelem a társadalomban - hangsúlyozta Karikó Katalin. Úgy látja, hogy minél egyszerűbb nyelvezettel kell az emberekkel beszélni ezekről a tudományos tényekről.

A kísérletekkel és a tudományos munkával foglalkozom - mondta Karikó Katalin. Beszélt arról is, hogy az oktatási rendszert igazából Amerikában ismeri csak. Természetesen fontos az iskola és a tanárok, de ugyanilyen fontos a szülői minta is a fiatalok előtt - tette hozzá.

Karikó Katalin: Természetesen fontos az iskola és a tanárok, de ugyanilyen fontos a szülői minta is a fiatalok előtt Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Karikó Katalin elmondta, hogy gyerekként egyáltalán nem volt jó tanuló. Selye János könyvét 16 évesen olvasta, és ez sokat segített neki a stressz kezelésében. Arra koncentrálj, amin tudsz változtatni - fogalmazott a tudós. Ha mindenki így élne, akkor sokkal előrébb tartana mindenki - tette hozzá.

Karikó Katalin a tudományos munka kapcsán példaként élt a Columbo című sorozattal, amikor a főszereplő mindig a kilógó és nem egyező dolgokra koncentrált a nyomozás során. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az évek során megszerzett ismereteket felhasználja a munkájában, és csak így lehet megérteni a nagyobb folyamatokat.