Karikó Katalin: A kételkedők és a szurkolók is segítették a munkám

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2023. október 2. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról Budapesten készült 2021. május 27-én. MTI/Cseke Csilla
Vágólapra másolva!
Az ember minden helyzetben tanul, nemcsak a támogatóknak, de az ellendrukkereknek is hálás lehetek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Karikó Katalin orvosi Nobel-díjas biokémikus. A szaktekintély mesélt a sikerhez vezető útról, a megpróbáltatásokról és a jövőbeni terveiről is.
Vágólapra másolva!

Mint mondta Karikó Katalin, az ember nem azért dolgozik, hogy díjat kapjon, hanem hogy valamit megismerjen.

Karikó Katalin Forrás: MTI/Cseke Csilla

Karikó úgy vélekedett az interjú során, hogy kezdetben nem volt olyan jó, mint amilyen később lett:

A friss Nobel-díjas szaktekintély a megpróbáltatásokról beszélve elmondta, hogy kezdetben pénz sem volt arra, hogy a programját támogassák. Számára azonban erőt adott a laborban elért sikerek, Karikó Katalin elképzelhetőnek tartja, hogy kezdetben nem jól tálalta az elért eredményeket, de tudta, hogy az RNS egyre jobb lesz.

- vélekedett Karikó Katalin.

A kételkedőkről elmondta, hogy folyamatosan munkára sarkallták, hogy még jobban dolgozzon. Emellett elmondta:

A jövőre tekintettel a tudós megosztotta a távlati terveit is. Elárulta az interjúban, hogy azt szeretné csinálni amit szeret, például olyan dolgokkal foglalkozni, ami a betegségekre jelent megoldást.

- emelte ki. A szabadalom összeállításánál tartok, de többet akkor mondok erről, ha érdemi, pozitív információval szolgálhatok - tette hozzá az interjúban.