Így kezeli a kormány a jegybank veszteségét

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A kormány benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását. A javaslat flexibilis megközelítést tenne lehetővé és egyúttal hatékonyabb is azáltal, hogy nem a tőkepótlás konkrét módját, hanem az Európai Központi Bank által meghatározott kívánt állapot elérését tűzi ki célul.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta Kövér László házelnöknek azt a törvényjavaslatot, amely a Magyarország gazdasági stabilitásáról, valamint a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításáról szól.

A miniszterelnök az őszi parlamenti idény kezdetén úgy fogalmazott, hogy az MNB tetemes adósságot halmozott fel az elmúlt években, ezért pedig a költségvetésnek kellene helytállnia.

A jegybank az idén első félévben mintegy 999 milliárd forint veszteséget könyvelt el és a teljes hiány a 2023-as évben akár 2000 milliárd forinttal is nőhet. Ennek oka az alapkamat drasztikus emelkedése.

Magyar Nemzeti Bank Fotó: Bielik István - Origo

A keletkező hiányt a költségvetésnek kellene kiegyenlítenie öt éven belül.

A tegnap este benyújtott törvénymódosításról az országgyűlés heteken belül szavazhat, miszerint a jegybank veszteségét nem közpénzből, hanem a Magyar Nemzeti Bank várható nyereségéből finanszíroznák.

A módosításra az Európai Központi Bank is áldását adta - írta a VG.hu