Történelmi baloldali választási vereség Németországban

SÖDER, Markus Nürnberg, 2023. október 8.
Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (b) és felesége, Karin (k) leadja voksát Nürnberg egyik szavazóhelyiségében 2023. október 8-án. Ezen a napon törvényhozási (Landtag-) választásokat tartanak Bajorország
Nürnberg, 2023. október 8. Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (b) és felesége, Karin (k) leadja voksát Nürnberg egyik szavazóhelyiségében 2023. október 8-án. Ezen a napon törvényhozási (Landtag-) választásokat tartanak Bajorország és Hessen tartományban. MTI/AP/DPA/Daniel Karmann
Vágólapra másolva!
Történelmi vereséget szenvedett a vasárnapi német tartományi választásokon a vezető kormányzó párt, az SPD, a szocdemek. Mind Hessenben, mind Bajorországban a jobbközép uniópártok nyertek, előbbiben a CDU, utóbbiban a CSU. Scholz kancellár pártja a negyedik és az ötödik helyet tudta megszerezni, már a kormánykoalíción belül sem ők a legerősebbek. Jelentősen megerősödött a jobboldali AfD,az exit pollok szerint mindkét helyen ők a másodikok. A szövetségi szinten kormányzó baloldali koalíció legkisebb pártja, az FDP Bajorországban biztosan nem jut be a tartományi parlamentbe, Hessenben egy hajszálon múlik majd a sorsuk. A két tartományban összesen a német választópolgárok nagyjából egyötöde, több, mint 13 millió szavazó él. Cikkünk frissül!
Vágólapra másolva!

Bajorországban a ZDF exit pollja szerint az évtizedek óta kormányzó CSU 36,5 százalékkal nyert, második az AfD lett 16 százalékkal, a legnagyobb kormánypárt SPD csak ötödik lett.

Valószínűleg marad a CSU-Szabad Választók koalíció, hiszen együtt 50 százalék fölött vannak. A szükséges 103 helyett 115 képviselőjük lehet.

Érdekes, hogy a választás előtt a Szabad Választók vezetőjét a baloldali sajtó megpróbálta antiszemita botrányba keverni, de lebuktak, így a párt még erősödött is.

Az exit poll szerinti eredmény

  1. CSU 36,5 %
  2. AfD 16,0 %
  3. Zöldek 15,5 %
  4. Freie Wähle 14,0 %
  5. SPD 8,5 %
  6. FDP 3,0 %

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök és felesége, Karin leadja voksát Nürnberg egyik szavazóhelyiségében. Forrás: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann

Hessenben a CDU 34,5 százalékkal nyert, az AfD 17 százalékkal második, a szövetségi belügyminiszter által vezetett helyi SPD 15 százalékkal csak negyedik.

Ez Nancy Faeser belügyminiszter bukását jelentheti. Itt CDU-Zöld koalíció van jelenleg, elvileg ez is maradhat hatalmon, mivel a zöldek 15,5 százalékkal harmadikak lettek (kettejüknek a szükséges 67 helyett 73 képviselőjük lesz), de lehetne tisztán jobboldali CDU-AfD koalíció is (78 képviselővel), csakhogy ehhez a kereszténydemokraták valószínűleg nem elég bátrak.

A várható eredmény

  1. CDU 34,5 %
  2. AfD 17,0 %
  3. Zöldek 15,5 %
  4. SPD 15,0 %
  5. FDP, 5,0 %
  6. Freie Wähle 3,5 %
  7. Baloldal (Linke) 3,5 %

Mindkét tartományban a radikális jobboldali AfD a választás nagy nyertese - természetesen az első helyen végzett CDU-CSU mellett -, Bajorországban majdnem 6,Hessenben 3,7 százalékkal növelték szavazataik számát. A keresztény uniópártok közül a CDU nagyot, majdnem 8 százalékot javított Hessenben, a CSU nagyjából előző eredményét ismétli meg Bajorországban.

A Mandiner arról ír, hogy az Infratest dimap szerint a vasárnapi bajorországi választáson várható eredmény a következő:

  1. CSU 37%
  2. Zöldek 16%
  3. AfD 15%
  4. Szabad Választók 14%
  5. SPD (szocdemek) 8%
  6. FDP (liberálisok) 3 %

A Forschungsgruppe Wahlen számításai a következők:

  1. CSU 36%
  2. AfD 16%
  3. Zöldek 15%
  4. Szabad Választók 14%
  5. SPD 8%
  6. FDP 3%

A választási részvétel 72 százalékos volt.

A 205 fős tartományi parlamentben így nézne ki az összetétel az első híradások szerint:

  • CSU 85
  • Zöldek 36
  • AfD 34
  • FW 32
  • SPD 19