Nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány

Budapest, 2019. november 28. Nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt mutat egy munkatárs a belvárosi 5-ös számú postán 2019. november 28-án. A november eleje óta megvásárolható nyomtatott Magyar Állampapír Plusz 5 éves futamidejű, névre szóló, nyomdai úton 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000, 2.000.000 forintos címletekben előállított, fix, sávos kamatozású lakossági állampapír. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány, ami azért fontos, mert ezzel nagy mértékben lehet javítani Magyarország önfinanszírozási képességét.
Vágólapra másolva!

A magyar kormány négy elemből álló intézkedéscsomag bevezetéséről döntött annak érdekében, hogy segítse a lakosságot abban, hogy megtakarításai a szankciós infláció közepette is megőrizhessék értéküket. Mint ismert a bankoknak tájékoztatást kell adniuk az ügyfeleiknek, hogy a lekötött pénzük hogyan gyarapodott volna államkötvényben.

Nyomtatott Magyar Állampapír Pluszt mutat egy munkatárs a belvárosi 5-ös számú postán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az egyes intézkedési pontoknak köszönhetően csökken az állam kamatkiadása, javul hazánk önfinanszírozási képessége, nő az állampapírok iránti kereslet, miközben a lakosság megtakarításai is megőrzik reálértéküket.

A kormány 2023. július elsejétől azokra a pénzügyi eszközökre, amelyekre kamatadó fizetési kötelezettség vonatkozik, a kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettséget írt elő. (Ez alól kivételt képeznek az állampapírok.) Az intézményi szereplőknél a magyar kormány lehetőséget biztosít a bankoknak, hogy csökkentsék az extraprofitadó-fizetési kötelezettségüket, ha növelik a hosszú lejáratú államkötvényeiket.

Végül a befektetési alapoknál a kormány elvárja, hogy az értékpapíralapoknál tartott eszköz arányában érje el a 60 százalékot, az eszközök legfeljebb 5 százalékát fektessék forintban denominált, állampapírtól eltérő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírba, valamint az értékpapír- és ingatlanalapoknál a likvid eszközökön belül a diszkontkincstárjegy részaránya érje el a 20 százalékot.

A kormány ezen intézkedései rendkívül hatékonynak bizonyultak, a kormány várakozásainak megfelelően mind a lakosság, mind az intézményi szereplők jelentősen növelték állampapír-állományukat, összességében pedig a lakosság pénzügyi tudatossága és az ország önfinanszírozási képessége is javult.

A terelőlépések mintegy 1200 milliárd forint közvetett és közvetlen lakossági állampapír-keresletet generáltak az elmúlt hónapokban, miközben a lakosság bankbetétállománya 400 milliárd forinttal csökkent.