Biztos tudásra épülő, hatékony támogatást kapnak az allergiával élő gyermekek az iskolákban

Brassoi Sandor, Oktatási Hivatal
Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke
Vágólapra másolva!
Az Oktatási Hivatal (OH) az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) együttműködve szervez képzéseket pedagógusoknak, hogy hatékonyan támogathassák az allergiás gyermekeket az oktatási-nevelési intézményekben. A pedagógusok tudása, felkészültsége sok esetben életmentő lehet. Az „Elsősegélynyújtási ismeretek - A légutat veszélyeztető állapotok és az anaphylaxia" címen meghirdetett továbbképzésről Brassói Sándort, az OH elnökét kérdeztük.
Vágólapra másolva!

„A hivatal munkatársai óriási tapasztalattal rendelkeznek a képzésszervezésben, így ennek a képzésnek a megszervezése is gyorsan, gördülékenyen valósult meg. Az OH-ban működő pedagógiai oktatási központok révén az ország valamennyi régiójában megvalósulhatnak a gyakorlati alkalmak. Az egészségügyi téma sem idegen az OH-tól, hiszen a hivatal biztosítja a szakmai továbbképzési lehetőséget azoknak a pedagógusoknak vagy nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőknek is, akik az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket támogatják az óvodákban, iskolákban" – világított rá Brassói Sándor.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke Forrás: Oktatási Hivatal

A fokozott kockázatú allergiás betegséggel élő gyermekekről való gondoskodás a szülő és az intézmény közös kötelezettsége.

„A köznevelési törvény hangsúlyozza az intézmény felelősségét, de azt is, hogy a szülőnek kötelessége tájékoztatni az intézményt a gyermek, tanuló egészségi állapotáról, és arról, hogy milyen sürgősségi intézkedések válhatnak szükségessé" – hívta fel a figyelmet az OH elnöke, hozzátéve, hogy a jogszabály szerint a szülőnek biztosítania kell, hogy a gyermeknél mindig legyen megfelelő gyógyszer. Emellett a Belügyminisztérium eljárásrendje szerint azokban az iskolaépületekben, ahová az érintett tanuló jár, szintén kell adrenalintartalmú autoinjektort tartani – emelte ki.

Tanévkezdéskor a minisztérium felhívást küldött az iskoláknak, hogy mérjék fel: jár-e az intézménybe olyan gyermek, akinél kialakulhat anafilaxiás állapot, majd jelöljék ki azt a munkatársat, akit a tanuló, tanulók támogatásával bíznak meg, és részt vesz a továbbképzésen.

Az OH szeptember 4-én hirdette meg a 2x4 órás képzést a pedagógusoknak, amelyre két hét alatt több mint ezren jelentkeztek, de a határidő lejárta után is többen jelezték részvételi szándékukat.

– emelte ki Brassói Sándor.

Az elméleti modult az OMSZ online képzési felületén lehet elvégezni, amelyen az online tananyag is elérhető; a gyakorlati modulra október 2. és november 30. között országosan 21 helyszínen kerül sor.

„Az első alkalmak tapasztalatai alapján elmondható, hogy a pedagógusok elégedett voltak a képzéssel, megkapták azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyekre szükségük volt. A résztvevők örültek, hogy a szemléltető eszközökön (gyakorlóbaba, EpiPen) a gyakorlatban is ki tudták próbálni a feladatokat. Többen jelezték, hogy a megszerzett ismereteiket szeretnék frissítő képzéseken ismételni, gyakorolni" – ismertette az elnök.

A képzést elvégzett pedagógusok megfelelő szakértelemmel biztosíthatják az allergiával élő gyermekek óvodai, iskolai támogatását.