Egyre nagyobb bajban Biden embere: David Pressman vagyonnyilatkozata már korábban is botrányt okozott

PRESSMAN, David
Budapest, 2022. szeptember 2. David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Már másfél évvel ezelőtt botrányt okozott David Pressman budapesti amerikai nagykövet vagyonnyilatkozata, pénzügyeivel akkor a Reuters is foglalkozott. A 2022 májusában kelt cikkben a Reuters kiemelte, hogy Pressman feltűnően jól keresett a Jenner & Block nevű ügyvédi irodánál 2021-ben. Míg a vállalatnál dolgozó ügyvédek átlagos évi keresete egymillió dollár, Pressman 1,7 milliót keresett - pedig nem volt a legrangosabb ügyvéd. Megemlítették, hogy David Pressman a Jenner & Block ügyvédi csapata részeként képviselte az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj repülőgépen meghalt egyik amerikai utas családját, két orosz bankot perelve.
Vágólapra másolva!

A Reuters beszámolója szerint Pressman késve reagált a kérdéseikre, amelyeket akkor küldtek neki, amikor a diplomata budapesti megbízatását az USA szenátusának szakbizottsága tárgyalta - ahogy a Magyar Nemzet cikkére is egy hét múlva reagált, úgy, hogy cikket íratott a dollármédiával.

A botrányos ügy részleteit a Magyar Nemzet mutatta be az elmúlt napokban.

Kapcsolat az orosz oligarchával

A jelenlegi nagykövet egykori ügyfelei között felbukkant egy másik érdekes név is: Ellen Pinchuké.

David Pressman, amerikai nagykövet Forrás: Origo

A nő a kétezres években a Moszkvai Bloomberg News TV riportere volt, nem sokkal később Mihail Prohorov orosz oligarcha szóvivőjeként és PR-felelőseként tűnt fel.

Szakmai-üzleti kapcsolatukról mindent elmond, hogy belső források úgy jellemezték Pinchukot, mint Prohorov legmegbízhatóbb segítségét, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban. Utóbbi kellett is, az orosz oligarcha ugyanis 2010-ben NBA-csapatot vásárolt magának, amit 2019-ig meg is tartott.

A Putyin-közeli oligarcha

Mihail Prohorov Oroszország egyik leggazdagabb embere, nettó vagyonát a Forbes magazin 2023 októberében 11 milliárd dollárra becsülte.

Az oligarcha ráadásul sajtóhírek szerint ezer szállal kötődik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz: Prohorov állítólag még a 2012-es elnökválasztáson is elindult, csak hogy viszonozza Putyin egy korábbi szívességét.

Prohorov ráadásul egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók, és médiabeszámolók szerint az üzletember mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

Az antiszemita Gyöngyösi Márton és Nagy Ervin a David Presman által szervezett széder-esten Forrás: twitter

A szálak így futnak össze. David Pressmannek egy szankciós joggal foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen a szankciók elöl menekülni igyekvő Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban.

Pressman Magyarországon sem siette el a sajtó tájékoztatását. A Magyar Nemzet október 19-én foglalkozott először az üggyel, aznap a nagykövetség órákkal a cikk megjelenése után egy semmitmondó, az ügy lényegét nem érintő, rövid Facebook-bejegyzést közölt. A régi indexesek blogjával, a Telex-el majdnem egy héttel később íratott cikket Pressman, amiben azt állította: "Soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától"

David Pressman Forrás: Origo

Ezen a ponton érdemes megjegyezni: a Magyar Nemzet nem azt állította, hogy közvetlenül Prohorovtól kapott pénzt, hanem hogy közvetve, az emberén keresztül.