Frank Füredi: 1956-ban valami fantasztikus dolog történt Magyarországon

Füredi, Frank ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ CSELEKVÉS előad előadás gesztikulál konferencia Közéleti személyiség foglalkozása menekültválság SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY szociológus tudományos szakember tudós
Budapest, 2019. március 24. Frank Füredi szociológus, a Kenti Egyetem professor emeritusa beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) háromnapos migrációs konferenciájának zárónapján a Várkert Bazárban 2019. március 24-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Magyarországon 1956. október 23-án valami fantasztikus dolog történt: a sztálinista diktatúrában élő emberek, akik korábban féltek, és csak halkan merték egymásnak elmondani, miben hisznek, aznap büszkén és öntudatosan az utcára mentek, hogy fellázadjanak a rendszer ellen - mondta el brüsszeli ünnepi beszédében Frank Füredi, a Matthias Corvinus Collegium brüsszeli képzési központjának (MCC Brussels) igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az MCC Brussels által szervezett hétfő délelőtti megemlékezésen a magyar származású professzor személyes hangvételű beszédében kiemelte:

e fantasztikus pillanat öröme egészen addig tartott, amíg a szovjet tankok visszatértek Magyarországra, annak ellenére, hogy a magyar emberek közben a Nyugat segítségét várták.

"Számomra ez egy döntő lecke volt, mert megtanultam, hogy a szabadságért folyó harcban senki mástól nem lehet segítséget várni. A küzdelemben az emberek csak saját magukra számíthatnak, ugyanakkor össze kell fogni más, a szabadságot szerető népekkel is" - emelte ki.

Frank Füredi a történelmi emlékezet jelentőségéről szólva kijelentette: "az nem tart örökké, folyamatosan fel kell tölteni, mivel az emberek hajlamosak elfelejteni, milyen rossz is volt valójában".
Arra is felhívta a figyelmet, hogy

a szabadságot sem lehet természetesnek venni, mert az csak egy pillanatnyi mozzanat, "amit nagyon erősen meg kell ragadni, máskülönben tovaillan".

Véleménye szerint jelenleg Európában a szabadságot mindenféle erők üldözik és próbálják meg aláásni. "Ők úgy tekintenek a szabadságra, mint valamire, amit szeretnének elvenni tőlünk. Azt hiszik, jobban tudják, mi az érdekünk, mint mi magunk" - fogalmazott az akadémikus.