Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezért tudott továbbmenekülni a drogos, kegyetlen rendőrgyilkos lőtt sebbel is

Rendőrgyilkosság Újbudán, újbuda, XI.kerület, három rendőrt megkéseltek, rendőr, késelés, lövés, támadás, rendőr, gyilkosság, 2023.01.13.
Vágólapra másolva!
Rettentően nehéz megfékezni egy bedrogozott embert, aki ámokfutásba kezd – ezt mondta az Origónak az általunk megkérdezett biztonságpolitikai szakértő. Gerge Spöttle, aki korábban évekig szolgált a német rendőrségben, mindezt arra reagálva mondta el, hogy csütörtökön éjszaka, egy magából kikelt agresszív férfi három rendőrt is megkéselt a XI. kerületben. Egyiküket olyan brutálisan, hogy meghalt. Az ámokfutót végül csak úgy tudták megfékezni a megkéselt, vérző rendőrök, hogy lábon lőtték. De még akkor is megpróbált továbbfutni. Nem véletlen, mondja a szakember, ilyen helyzetekben a fájdalmat is másként érzékelik a támadók.
Vágólapra másolva!

„Nagyon ritka az, hogy rendőrökre támadnak Magyarországon, főleg ilyen vehemenciával, fegyverrel, késsel vagy pisztollyal. Pont ezért a rendőrök nincsenek, nem is lehetnek felkészülve egy csütörtök éjszakai támadásra" – ezt mondta az Origo megkeresésére George Spöttle, biztonságpolitikai szakértő.

Erről Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt pénteken reggel.

- mondta a miniszterelnök. Szerinte a rendőrök jól végzik a munkájukat, azért is sokkoló egy-egy ilyen eset. Egy bűncselekmény emlékeztet bennünket arra, hogy a biztonságunk nagy érték, meg kell becsülni – foglalta össze a kormányfő.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Gondoskodni fogunk a csütörtök este, Budapesten meggyilkolt rendőr családjáról – jelentette ki a kormányfő a Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország! című adásában. Rádióinterjújában Orbán Viktor kiemelte: Együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családjának.

George Spöttle szerint az olyan ártalmatlan tűnő riasztások, mint amikor egy családon belül vitához, vagy két szomszéd konfliktusához riasztják a rendőröket, sokkal nagyobb veszélyt rejtenek, mint azt sokan gondolnánk.

„Saját rendőri tapasztalatból tudom, hogy a legegyszerűbb eset is néha sokkal komolyabbra fordulhat, mint mondjuk egy bankrablás. Ez azért is lehet, mert

és nagyon kiszámíthatatlanul viselkedik".

Fotó: Polyák Attila - Origo

Pont ez történt csütörtökön éjszaka is, amikor egy tomboló férfihoz riasztották a rendőröket. Az ámokfutó egyik szomszédja, Anita elmondása szerint valamin összeveszett a mellette élő családdal, és késsel rontott rájuk.

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az egészen biztos, hogy drogozott, szerintem emiatt is viselkedhetett nagyon agresszívan. Azt nem tudom, miért támadhatott rá a szomszédjára, azt viszont igen, hogy több lakóba is belekötött az elmúlt napokban. Úgy tudom, hogy

- mondta az Origonak.

A férfi azután, hogy halálra szúrta az egyik kiérkező rendőrt, egy másikat vállon, egy harmadikat pedig combon szúrt, megpróbált elmenekülni. Kifutott az utcára, aztán fel a 47-es villamos sínére.

Hiába szegeztek rá fegyvert, hiába kiabálták határozottan neki, hogy adja meg magát, a kegyetlen rendőrgyilkossággal gyanúsított férfi semmiben sem volt hajlandó együttműködni a rendőrökkel.

A biztonságpolitika szakértők is találkozott hasonlóval, amikor éveken keresztül rendőr volt Németországban.

"Berlinben úgy be volt drogozva egy férfi, aki miatt riasztottak minket, hogy nem érezte, hogy a karján és a combján is lövések érték.

és mégis jött felénk."

A szakember azt is mondja, gyakori, hogy még a könnygáz sem elég.

„Egy másik bedrogozott férfihoz mentünk ki. Lefújtuk. Olyan volt, mintha szenteltvizet locsolnánk."

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy fogalmaz, stresszes szituációban teljesen más a fájdalomérzet, mintha valaki főzés közben megvágja a kezét.

„Amikor először lőttem emberre, nem hallottam a fegyvert. Azt hittem csütörtököt mondott a pisztolyom.

csak azután saját magaddal"
- mondja.

Ő maga is éveken át dolgozott rendőrként, valószínűleg pont ezért a hasonló ügyek nagyon meg tudják rázni.

"Aki szolgálatban közben veszíti el az életét, az hős. Reggel az autóban hallottam, hogy mi történt, és nagyon szíven ütött. Az borzalmas, amikor rendőrként ki kell menni a családhoz és elmondani a szörnyű hírt. Én is csináltam ezt, és örök életre nyomot hagyott bennem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről