Ursula von der Leyen évértékelő beszéde: nem brüsszeli érdek a háború mielőbbi lezárása

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. június 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a testület hetenkénti ülése utáni brüsszeli sajtóértekezleten 2023. június 20-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Vágólapra másolva!
Az őszi politikai szezon egyik legmeghatározóbb eseménye az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament előtt megtartott évértékelője. Ma délelőtt Ursula von der Leyen rövid összegzést adott az elmúlt évadban elért eredményekről, majd bejelentette a következő év prioritásait. A beszédet Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója értékelte a sajtó képviselőinek szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. Kovács elmondta, hogy a beszédet követő frakcióvezetői felszólalások megerősíthették az uniós polgárokban, hogy "a brüsszeli mocsarat valóban le kell csapolni". Az igazgató azt gondolja, hogy az uniós választások tétje óriási, mert kell a bátorság ahhoz, hogy új, friss arcokkal vágjon neki Európa a következő öt évnek. Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy von der Leyen bővítené a jogállamisági kritériumrendszert, már tag és új, belépő országok esetén is. A baloldali pártok ezt a javaslatot támogatták, és szerintük különösen Magyarországgal és Lengyelországgal szemben kell majd ezt alkalmazni. Döbbenetes, de von der Leyen meg sem említette az orosz-ukrán háborúra adott uniós választ; a brüsszeli szankciókat, és az Európát sújtó inflációt. Kovács leszögezte: az EB számára, a brüsszeli elit számára a háború lezárása nem fontos politikai érdek, holott az európai polgároknak ez igencsak fontos prioritás, sőt, létszükség.
Vágólapra másolva!

Kovács Attila kifejtette, hogy Ursula von der Leyen immár negyedik alkalommal mondta el évértékelőjét, amit tulajdonképpen egy semmitmondó beszédnek tart. Az igazgató úgy látja, hogy „sok beszédnek sok az alja". Von der Leyen beszéde szerinte választási kampánybeszéd volt. Bejelentette, hogy már csak 300 nap van hátra az uniós választásokig. Kovács felhívta rá a figyelmet, hogy von der Leyen folytatni akarja az EB vezetését, de az EP-nek abban kulcsszerepe lesz, kire esik végül a választás.

Nem beszélt a fontos kérdésekről

Kovács Attila úgy látja, hogy ez a kampánybeszéd „a külcsínre sokat adott", de nem adott választ azokra az érdemi kérdésekre, amelyek foglalkoztatják az uniós polgárokat. Az igazgató szerint von der Leyen beleszürkült az elefántcsonttoronyba, amelyben ül, és szerinte kevés fogalma van arról, ma mi is foglalkoztatja igazán az európai polgárokat. Az igazgató hangsúlyozta, hogy az EB vezetőjének beszéde azért is volt döbbenetes, mert

meg sem említette az elmúlt négy év elhibázott Covid-kezelését; a korrupciós botrányt, amely a vakcinabeszerzésekhez kapcsolódik; az orosz-ukrán háborúra adott uniós választ; a brüsszeli szankciókat, és az Európát sújtó inflációt.

Kovács leszögezte: von der Leyen nem beszélt az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányáról, amelynek szálait még most hajtja fel a belga rendőrség, így szerinte még az uniós választások előtt számítani lehet arra, hogy egy-egy dologra még addig fény derülhet.

Nem prioritás a háború lezárása

– mondta el az igazgató, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a béke szót von der Leyen sosem a háború kontextusában használta. Kovács úgy látja, hogy

az EB számára, a brüsszeli elit számára a háború lezárása nem fontos politikai érdek, holott az európai polgároknak ez igencsak fontos prioritás, sőt, létszükség.

Kovács Attila igazgató Forrás: Alapjogokért Központ

Módosítani akarja az uniós szerződéseket

Kovács úgy látja, hogy a beszéd föderalista volt, ahol nem volt szó a nemzetállamokról, a tagállamok jogosítványairól, de az uniós alapszerződések módosításának lehetőségét viszont felvetette. Felidézte: a tavalyi beszédben elhangzott, hogy

kevesebb beleszólást kell engedni a tagállamoknak az uniós ügyekbe, ezt most von der Leyen megerősítette. Tehát: az ő politikai öröksége és célja az uniós szerződések módosítása.

Kovács elmondta, hogy a beszédet hallgatva az az érzése volt, hogy „von der Leyen magyarázza az elmúlt négy év bizonyítványát", és Kovács szerint van is mit magyarázni, mert az EB elnöke gyengekezű vezetőnek bizonyult. Az igazgató szerint az EP zsarolásának többször is engedtek az elmúlt években, és nekünk magyaroknak különösen húsbavágó, ha zsarolnak minket jogállami kritériumokra hivatkozva. Kovács szerint von der Leyen a bizottság elnökeként nem tudott megfelelni a szerződések őre szerepnek.

Nem fontosak az uniós érdekek

Az igazgató leszögezte: a beszédet és az elmúlt négy évet nézve von der Leyen „mintha egy árnyalattal megengedőbb lenne az uniós érdekekkel szemben az USA érdekei iránt". Felidézte: amikor az uniós vezető a hivatalába lépett, nagyívű elképzelései voltak, az, hogy az EB-ből egy úgynevezett geopolitikai bizottságot kreáljon, nem jött létre, ugyanis az volt a célja, hogy a világ nagy geopolitikai kérdéseiben nagy súllyal essen latba az, amit az EB képvisel.

Forrás: Alapjogokért Központ

Nekiment Kínának

Kovács a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte a beszéd Kínának való üzenete érdekes volt, mert tulajdonképpen von der Leyen megüzente Kínának, hogy az EU nyitott a versenyre, de a tisztességtelen verseny szerint nem engedik meg, hogy „Kína lerabolja az uniós piacot". Kovács szerint ezzel egy kicsit megkéstek már az uniós vezetők, de legalább reagált valamit Leyen. Hozzátette:

veszélyes, ha a Kínával meglévő, egyébként gyümölcsöző gazdasági, diplomáciai és politikai kapcsolatokat le akarják építeni, mérgezik azokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ma a világgazdaság ezer szálon kötődik egymáshoz, és „a szálak rendezgetése még rendben van, de ezek elvágása már nincs", az hiba, és nem európai érdek.

A brüsszeli mocsarat le kell csapolni

Kovács arról is beszélt, hogy a beszédet követő frakcióvezetői felszólalások megerősítették az uniós polgárokban, hogy

a brüsszeli mocsarat valóban le kell csapolni.

Az igazgató azt gondolja, hogy

az uniós választások tétje óriási, mert kell a bátorság ahhoz, hogy új, friss arcokkal vágjon neki Európa a következő öt évnek.

Szerinte ezt a változást a konzervatív jobboldali pártok indukálhatják. Kovács szerint ma az európai törésvonalak nem pártpolitikai természetűek, hanem a föderalista kontra nemzeti tengely mentén húzódnak. A beszéd alapján világos, hogy változásra van szükség, és a háborúval kapcsolatos hozzáállásban különösen, mindent meg kell tenni a békéért. Hozzáfűzte: ebben eddig is közvetítői szerepet kellett volna betöltenie az EU-nak, így sürgetően fontos a szankciós politika felülvizsgálata.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Wojciech Grzedzinski

50 milliárd euró Ukrajna újjáépítésére

Kovács felhívta a figyelmet arra is, hogy von der Leyen Ukrajna újjáépítésére egyből odaadna 50 milliárd eurót, miközben „kong az uniós kassza", és például hazánknak sem fizetik ki a jogosan járó uniós forrásokat. Von der Leyen a beszédben a fegyverszállítások kilátásba helyezését is említette, amely szintén nem európai érdek.

Több migránsra van szükség Európában

Ursula von der Leyen beszéde során azt is elmondta, hogy több migránsra van szüksége Európának. Kovács szerint képzett migránsokra gondolt az elnök, viszont ebben van egy logikai bukfenc: eddig is nyitott volt az EU a képzett munkaerőre, de azok a migránsok, akik képzetlenek, nekik ez „felhívás keringőre". Kovács szerint a baj az, hogy ezek az általános politikai lózungok több tízmilliónyi potenciális migráns szemét nyitják majd fel, akik nekivágnak Európának lélekvesztőkön, és embercsempészek révén. Tehát ez azért veszélyes, mert a tűzzel játszik a bizottsági elnök.

Jogállamisági támadások várhatóak

Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy von der Leyen

bővítené a jogállamisági kritériumrendszert, új és belépő országok esetén is. A baloldali pártok ezt a javaslatot támogatták, és szerintük különösen Magyarországgal és Lengyelországgal szemben kell majd ezt alkalmazni.

Ki lesz az EB vezetője jövőre?

Kovács Attila úgy látja, hogy von der Leyen a politikai ismeretlenségből került fontos pozícióba, és jövőre akár a politika süllyesztőjébe is kerülhet. Leszögezte:

Macron francia elnöknek kulcsszava lesz abban, ki ül majd az EB vezetői székébe.

Hozzátette: a magyar embereknek is kulcsszerepe lesz, mert nem mindegy, hogy kire szavaznak majd.

Forrás: Alapjogokért Központ

Szeptemberben elindul a politikai szezon

Kovács Attila a sajtótájékoztató végén az Origo kérdésére elmondta, hogy továbbra is számítani kell hazánknak uniós kritikákra, támadásokra, mert zajlik a vita az uniós forrásokról, amik egyébként jogosan járnak Magyarországnak, de továbbra is visszatartják ezeket. Az Origo brüsszeli szankciókra vonatkozó kérdésére az igazgató leszögezte:

a szankciós lendület lelassult, mert vannak olyanok, akik érdekeit jobban sértené, így von der Leyen nem akarja őket magára haragítani, tehát várhatóan olyan ügyeket fog elővenni az elkövetkező időszakban, amelyekben nagyobb egyetértés van: így például „Magyarország és Lengyelország pellengérre állítása".