Ukrajna meghátrált: itt a magyar vétó eredménye

Vágólapra másolva!
Ukrajna beadta a derekát, levette az OTP Bankot a feketelistáról – írja a Magyar Nemzet az Unian ukrán hírügynökségre hivatkozva. Az ukrán hírügynökség szerint a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NAKH) azért döntött így, mert az érintett vállalatok és országok képviselőivel sikerült megállapodni arról, hogy megszüntetik az együttműködést Oroszországgal (az ukránok görög cégeket is levettek a listáról).
Vágólapra másolva!

Mint írják, reményeik szerint ezzel elhárul az akadály az elől, hogy Magyarország feloldja az Ukrajnának szánt 500 millió eurós támogatás vétóját, a görögök pedig további oroszellenes szankciókat szavazzanak meg.

Ez azonban nem lehetséges, hiszen

Orbán Viktor hétfőn a parlamenten egyértelműen kijelentette: Magyarország semmiben nem támogatja Ukrajnát, amíg a kárpátaljai magyarok jogait nem adják vissza.

Az ukránok még tavasszal tették a háború nemzetközi szponzorainak listájára az OTP Bankot, azzal az indoklással, hogy oroszországi leányvállalata eredménye utáni adójával az agresszort támogatja, illetve kedvezményes hiteleket biztosít katonák számára. Ezeket a vádakat az OTP azonnal tételesen megcáfolta, nem beszélve arról, hogy számos mások külföldi bank – az OTP-nél sokkal nagyobb piaci súllyal – szabadon tevékenykedhetett. Most kénytelenek voltak visszavonulni.