Szijjártó Péter: Nukleáris ipari együttműködési megállapodás jön létre Magyarország és Szlovákia között

Paksi Atomerőmű
A Paksi Atomerőmű. Napjainkban az atomerőmű a hazánkban megtermelt villamos energia több mint 50 százalékát biztosítja. Ha a reaktor hűtése megszűnik, bekvetkezik a zónaolvadás és ez katasztrofális következményekkel jár. Ez történt Fukushimában.
Vágólapra másolva!
Atomipari együttműködési megállapodás jön létre Magyarország és Szlovákia között, amelynek fő célja a részvétel összehangolása a nukleáris fejlesztésekben, hogy minél előbb alkalmazásra kerülhessenek a legújabb technológiák - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pozsonyban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a szlovák gazdasági miniszterrel, Peter Dovhunnal írja alá a szóban forgó megállapodást, amelynek értelmében a két ország összehangolja részvételét a nukleáris fejlesztésekben.

- emelte ki Szijjártó Péter. Leszögezte, hogy az európai energiaellátási válságra a legjobb megoldást a nukleáris kapacitások növelése jelenti, mivel az atomerőművek olcsón és biztonságosan tudnak nagy mennyiségű elektromos áramot előállítani. Ráadásul - mint rámutatott - a nukleáris energia kifejezetten környezetbarátnak minősíthető, amit az is jól mutat, hogy

a paksi bővítés nyomán évi 17 millió tonnányi szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható.

Támadják az atomenergiát

Szijjártó Péter ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az atomenergiával szemben még mindig "nagyon komoly támadások" vannak Európában.

- hangsúlyozta.

A Paks II. Atomerőmű előzetes, madártávlati látványterve a jelenlegi Paksi Atomerőmű mellett. Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.

- tette hozzá. A miniszter elmondta, hogy mindeközben rendkívüli technológiai fejlesztések zajlanak az iparágban.

- közölte.

- összegzett.