Péntektől látható a Szépművészeti Renoir-kiállítása

RENOIR, Pierre-Auguste
Budapest, 2023. szeptember 12. Újságírók Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményének kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-én. Első alkalommal nyílik Magyarországon a francia impresszionista festő életművét bemutató, átfogó kiállítás, amely szeptember 22-től látogatható. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mintegy hetven alkotáson keresztül mutatja be a francia impresszionizmus egyik legnevesebb mesterének életművét a Szépművészeti Múzeum Renoir - A festő és modelljei címmel péntektől látogatható kiállítása.
Vágólapra másolva!

Pierre-Auguste Renoir az életöröm művésze volt, palettája a legnehezebb időszakokban sem sötétült el - mondta el a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László hangsúlyozta:

első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir egész életművét átfogó, nagyszabású kiállítás, de bárhol a világon ritka egy hasonló tárlat.

Újságírók Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményének kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A párizsi Musée d'Orsay-vel és a Musée de l'Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra: több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben - közölte.

Cécile Girardeau és Paul Perrin, a tárlat francia kurátorai kiemelték:

a Szépművészeti összegyűjtötte Renoir hosszú pályafutásának csúcsműveit. A válogatás a mester alakábrázolására koncentrál, bemutatva, hogy Renoir miben volt a legeredetibb az impresszionisták között is.

- méltatta a péntektől 2024. január 7-ig látható tárlatot Paul Perrin.