Pert vesztett a Direkt36 a Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben

bírói kalapács, bíró, kalapács
Judge hitting gavel with paper at wooden table closeup
Vágólapra másolva!
Egyetlen állítását sem tudta igazolni a bíróságon a Direkt 36 nevű, nagyrészt Soros György által támogatott baloldali internetes oldal. A lap egy cikkében azt állította, hogy kínai vegyianyag-elosztót építenek Soroksáron. Ezt a parlamentben Orbán Viktor egyértelműen cáfolta, ennek ellenére nem csak fenntartották az állításaikat, hanem még azzal is előálltak, hogy erről hatástanulmány és levelezés van. A bíróságon ezeknek a - valójában nem létező - iratoknak a kiadását kérték, azonban semmivel nem tudták igazolni, hogy léteznének. A pert a Miniszterelnöki Kabinetiroda megnyerte. 
Vágólapra másolva!

A soroksári vegyianyag-üzem "története" a Soros György által pénzelt Direkt36 cikkével indult el. Ebben arról számoltak be, hogy egy soroksári területen kínai vegyianyag-elosztó központot tervez építeni a kormány, ami állítólag az európai akkumulátorgyártást szolgálná ki vasúti úton.

Orbán Viktor miniszterelnök már július 3-án az azonnali kérdések órájában azt válaszolta az üggyel kapcsolatban, hogy ez a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni, emiatt a kérdező (Szabó Rebeka - Párbeszéd) nyugodtan aludhat.

Kimondta a bíróság, nem léteznek az iratok

Most szeptemberben döntött a bíróság a Direkt36 alkalmazottja, Panyi Szabolcs nevében beadott ügyben. A Direkt 36 azt akarta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda adja ki az ezzel kapcsolatos levelezést - csakhogy ilyen levelezés értelemszerűen nincs, hiszen nem létező tervről nem lehet levelezni. A bíróság elutasította a keresetet, és még a perköltséget is a lap fizeti.

A Direkt36 propagandistája nem tudott semmilyen bizonyítékot felhozni arra, hogy a kabinetiroda bármilyen levelezést folytatna bárkivel az ügyben, pedig a cikk erre a most már bizonyíthatóan nem létező levélre és nem létező hatástanulmányra épült.

Összességében tehát: bíróság mondta ki, hogy egyetlen szó sem volt igaz abból, hogy a kormány vegyianyag-elosztót építene Soroksáron.