Itt vannak a részletek: így finanszírozza Brüsszel Soros álmát

Soros György
Soros György
Vágólapra másolva!
Miközben Magyarország nem kapja meg a tanárok béremeléséhez is szükséges, jogosan járó uniós forrásokat, Brüsszel folyamatosan finanszírozza a magyarországi balliberális hátországot, júniusban például több mint félmilliárd forintot ítéltek meg országos és helyi NGO-knak, amelyek közel kétharmada a Soros-hálózathoz kötődik - írta a Magyar Nemzet. A lap cikksorozatban mutatja be, miként vállalja át az unió a spekuláns céljainak pénzelését, illetve milyen célokra, mekkora összegeket juttatnak a kormányellenes szervezeteknek és sajtóorgánumoknak.
Vágólapra másolva!

Június elején befejeződött az uniós civil „Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek" (CERV)-program első pályázati felhívására beérkezett 311 projektterv értékelése. A program során két kategóriára – „Partnerség" és „Fejlődés" – lehetett pályázni és összesen 567 millió forintot osztottak ki.

A mostani, több mint félmilliárdos pénzjuttatás az Európai Bizottság honlapja szerint az úgynevezett CERV-program keretében valósul meg. Magyarország esetében az uniós logika szerint, tehát hétéves ciklusra vonatkozó program az eddig nyilvánosságra került információk szerint általában véve is a balliberális oldal országos, illetve helyi hátországának finanszírozását segíti. A teljes keret négymilliárd forint, ebből közel másfél milliárdot az Ökotárs Alapítvány koordinálása mellett osztanak ki, ennek része a mostani 567 millió forint feletti döntési jogosultság.

Ismert Soros-szervezetekhez is gurul az euró

Az említett kiíráson kívül, az eddig felsorolt összegeken túl egy sor balliberális szervezet kap még közvetlenül pénzt Brüsszeltől, különböző jogcímeken, ugyanezen uniós program keretében. A listán azok a jól ismert hazai ngo-k találhatók, amelyek évek óta élvezik Soros György alapítványának támogatását. Ezúttal csak a legismertebb szervezetek közül idézünk néhány példát, a nekik juttatott pénzösszegekkel:

- Helsinki Bizottság -Társaság a Szabadságjogokért (TASZ): 71 millió forint

- Háttér Társaság (a melegekért): 64 millió forint

- Amnesty International vezette társulás: 100 millió forint

- Republikon Intézet: 59 millió forint

A felsoroltakon kívül olyan Soroshoz köthető regionális emberjogi szervezetek is részesülnek az uniós pénzekből, mint a pécsi Emberség Erejével, a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete, a miskolci Dialóg a Közösségekért és a szegedi Motiváció Oktatási Egyesület. Ők összesen 66 millió forintot kapnak.

Ugyanennyi brüsszeli pénzhez jut együtt az RGDTS Roma Gadje Párbeszéd elnevezésű nonprofit Kft. –amelynek vezetője a DK romaügyi tanácsadója, Herfort Marietta –, valamint az egykori SZDSZ-es Somogyi Zoltán nevével fémjelzett Political Capital, a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Szintén tetemes brüsszeli támogatás – 72,5 millió forint – érkezik a balliberális vezetésű józsefvárosi önkormányzat projektjében a kerület által vezetett konzorciumhoz.

Kormányellenes akciókat is támogatnak

Fontos megjegyezni, hogy a nyertes szervezetek közel kétharmada korábban már többször is kapott támogatást Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. A sikeres pályázatok közül jó néhány foglalkozik az LMBTQ-ügyekkel, illetve a migrációval. Továbbá rengeteg olyan kiírást is találunk a nyertesek között, amelyek a „helyi közösségek" – valójában a helyi balliberális hátországok – megerősítését, valamint kormányellenes akciók felkarolását tűzték ki célul. Ilyen például a gödi akkumulátorgyár elleni tiltakozás.

Ezenfelül a támogatottak listájából az is kiderül, hogy több kormányellenes dollármédiumot pénzel Brüsszel. A jellemző támogatási összeg 20, illetve 7 millió forint, amely sok esetben hasznos kiegészítő elem a sajtóorgánumok finanszírozásában az egyéb külföldi támogatások – például a Soros-alapítvány forrásai, vagy amerikai állami pénzek – mellett.