Kövér László: A baloldalra még a biciklimet sem bíznám rá, nemhogy az elektromos rolleremet

KÖVÉR László, Kurultaj, hagyományőrző, rendezvény, Bugac
Bugac, 2022. augusztus 13. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kurultaj hagyományőrző rendezvényen Bugacon 2022. augusztus 13-án. Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen minden hun, türk eredettel vagy eredettudattal rendelkező rokonnép részt vesz, hogy együtt állítsanak méltó emléket a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek. MTI/Ujvári Sándor
Vágólapra másolva!
Hallja, hogy ő az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, de a tevékenysége alapján ez eddig nem derült ki számára - mindezt Kövér László házelnök mondta David Pressmanről, aki szerinte egy személyben képviseli mindazon negatív sztereotípiákat, amelyek miatt a jenkik nem túl közkedveltek széles e világon, kivéve talán a toxikus maszkulinitást.
Vágólapra másolva!

A tagállamok ma már nem tudják ellenőrizni a "rákos daganatként terjedő" EU-s bürokráciát - fogalmazott az Országgyűlés elnöke a Mandiner című hetilap csütörtökön megjelent számában. Kövér László úgy fogalmazott: senki nem tudja megnyerni, ezt a háborút már mindenki elvesztette - leszámítva az Egyesült Államokat, még inkább az azt uraló hadiipari, energetikai és pénzügyi lobbit.

Kövér László: Senki sem tudja megnyerni ezt a háborút Forrás: MTI/Ujvári Sándor

"Ez nem derült ki a számomra"

David Pressmanről azt mondta: hallja, hogy ő az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, de a tevékenysége alapján ez eddig nem derült ki számára. Kövér László szerint David Pressman

Leszögezte: nem a magyar amerikai, hanem a magyar-amerikai kormányzati politikai kapcsolatok vannak mélyponton. A védelmi-katonai együttműködés terén "NATO-tagként tesszük a dolgunkat". Kövér László rámutatott: mikor Donald Trump volt az elnök, a politikai kapcsolatok is talán minden korábbit meghaladó mértékben voltak jók. Abban bízik, előbb-utóbb ismét változás történik a washingtoni adminisztrációban, és a dolgok "visszazökkennek a normális kerékvágásba".

Brüsszel kommunikációjának semmi köze a valósághoz

Kövér László jelezte: Európát szinte megbénítja, hogy az eredetileg az együttműködés biztosítására létrehozott intézményrendszer "egyfajta gólemként" gazdái, a tagállamok ellen fordult. Ma már a tagállamok nem tudják ellenőrizni ezt a "rákos daganatként terjedő bürokráciát". Az uniós pénzekről szólva közölte: a kormány még többet is tett, mint amit a magyar alkotmányosság becsületének sérelme nélkül lehetett volna.

Azt viszont belátja, hogy a magyar állampolgárokkal szemben kötelezettsége áll fenn a kormánynak: az észszerűség határáig minden kompromisszumos lépést meg kell tenni azért, hogy a "velünk szemben hatalmi visszaélést elkövető" bürokráciának kifogyjanak az érvei annak alátámasztására, miért akarja pénzügyi eszközökkel csökkenteni Magyarország mozgásterét.

Másként fogalmazva, be akarnak avatkozni a politikai folyamatokba a források visszatartásával, és még azt is elvárnák, hogy ezért mi szégyelljük magunkat - értékelt, hozzátéve, hogy Brüsszel kommunikációjának semmi köze a valósághoz.

"Brüsszel kommunikációjának semmi köze sincs a valósághoz" Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Jobboldali eltolódás jöhet

Kövér László arról is beszélt: az Európai Parlamentben azzal lenne elégedett, ha a Fidesz visszatérhetne az Európai Néppártba, de ezt lehetetlennek nevezte.

Az EP-ben jobboldali fordulatot nem tart lehetségesnek mindaddig, amíg az Európai Néppártban és annak meghatározó tagpártjaiban - elsősorban a CDU-CSU-ban - nem fordulnak legalább 90 fokot visszafelé. Bár fordulatra nem, de jobboldali eltolódásra azért számít: az Európai Konzervatívok és Reformerek, valamint az Identitás és Demokrácia mint a két, az Európai Néppárttól jobbra eső pártcsalád mindenképp erősödni fog. De az, hogy ezek adják majd a többséget, ebben a pillanatban nem reális - jelentette ki.

- jegyezte meg a házelnök.