Letartóztattak két korrupcióval gyanúsított határrendészt

bilincs, rendőrség, illusztráció
illusztráció
Vágólapra másolva!
Letartóztatták azt a két rendőrt, akik ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség - közölte a Központi Nyomozó Ügyészség kedden.
Vágólapra másolva!

A korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség

szeptember 19-én, több helyszínen tartott bűnügyi akciót.

2022 októberében két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 óra körül átakart menni a határon egy német tehergépkocsi.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat. A határrendész félreállította a tehergépkocsit, és közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül négyezer eurónyi (másfél millió forint) bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy

(kicsivel több mint fél millió forinttal) is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak, közölték, hogy csak 500 eurójuk van - amivel a határrendész megelégedett volna -, de kezdetben ezt sem akarták átadni.

Az ügyészség közleménye szerint a határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Mintegy két óra elteltével

a két személy - annak ellenére, hogy a visszatartásuknak, és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja - átadott a határrendésznek háromszáz eurót és hetvenezer forintot,

majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további kétszáz lejt is kért. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség elrendelte a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatta ki őket, majd sikeresen indítványozta letartóztatásukat. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be - zárul az ügyészség közleménye.

Címlapi képünk illusztráció!